Allt färre tipsar om rattfylleri – MHF och Bilprovningen vill se mer civilkurage
På Trafiknykterhetens dag den 25 maj uppmärksammar MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) och Bilprovningen alla de som har drabbats av rattfylleriets konsekvenser.
56 personer omkom i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor 2022. Det visar Trafikverkets djupstudier. Det betyder att 25 procent av alla som dödades på vägarna förra året förolyckades på grund av rattfylleri.
Minskade med 90 procent
Andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten har minskat med 90 procent under de senaste 20 åren. Det visar statistik från polisen.
– Vi vill se ett ökat civilkurage från allmänheten, när det gäller att tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister. Det handlar om att rädda liv och se till att färre människor dödas och skadas allvarligt till följd av rattfylleri, säger MHF:s projektledare Tomas Jonsson.
Under 2022 rapporterades 10 398 rattfylleribrott och 12 722 drograttfylleribrott, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Polisen upptäcker rattfyllerister via rutinmässiga nykterhetskontroller (slumpmässiga utandningsprov), tips från allmänheten, genom riktade kontroller och på avvikande körbeteende.
År 2000 greps nära 6 000 rattfyllerister efter tips från allmänheten. 2022 hade den siffran sjunkit till 570 stycken. Det motsvarar en minskning på 90 procent på drygt 20 år.
– Det är jätteallvarligt att människor lämnar betydligt färre tips än tidigare om rattfylleri, eftersom det betyder att en stor del av dem som tidigare stoppats och fått vård för sitt missbruk, nu fortsätter att köra påverkade och utsätter andra människor för livsfara i trafiken, säger Tomas Jonsson.
Så tipsar man om rattfylleri
Vid akuta pågående rattfylleribrott ska man alltid ringa larmnumret 112. Skjutsar grannen sina barn rattfull till fotbollsträningen varje söndag? Den typen av tips om misstänkta rattfyllerister lämnas på polisen.se eller via 114 14.
För att få fler svenskar att tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister kan det behövas fler kontaktvägar.
– En möjlig lösning skulle kunna vara ett eget nationellt tipsnummer för rattfylleriärenden, säger Tomas Jonsson.
För att ta reda på varför svenskarna inte tipsar polisen om misstänkta rattfyllerister i lika stor utsträckning som tidigare kommer MHF att genomföra en enkätundersökning.
MHF:s enkätundersökning finns här
Om Trafiknykterhetens dag
Trafiknykterhetens dag, som äger rum den 25 maj, grundades 2002. Det är en dag för manifestationer och då vi skänker en tanke till alla dem som drabbats av rattfylleriolyckor och deras anhöriga. Huvudarrangörer är MHF och MADD, Mothers Against Drunk Driving, tillsammans med ett flertal samarbetspartners, däribland Bilprovningen.
För att uppmärksamma bilister om konsekvenserna av rattfylleri genomför MHF och Bilprovningen informationsinsatser runtom i hela landet.
För mer information
Tomas Jonsson, projektledare MHF, mobil: 070-564 37 36.
e-post: tomas.jonsson@mhf.se
Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef Bilprovningen,
mobil: 0706-87 03 66, e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se
Nyckelord
Kontakter
Tomas JonssonProjektledare och MHF Testlab
Tel:070-564 37 36tomas.jonsson@mhf.seBilder
Om
MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. MHF är en ideell medlemsorganisation och har lokalavdelningar i hela landet.
Följ MHF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från MHF
Vecka 45: Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk/missbruk av alkohol och droger.1.11.2024 11:31:55 CET | Pressinbjudan
Över en miljon svenskar lever idag med riskbruk av alkohol. För många innebär detta inte bara personliga konsekvenser, utan påverkar även närstående, framför allt barn. Varje år under Vecka 45 tar MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) med samarbetspartners ett krafttag för att uppmärksamma de förebyggande och rehabiliterande insatser som gör skillnad i kampen mot alkohol- och drogmissbruk samt rattfylleri.
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”10.10.2024 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Idag är det dags för Tylösandsseminariet Studio med temat ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”. Välkommen till ett intressant digitalt seminarium om trafiksäkerhet.
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”17.9.2024 15:39:45 CEST | Pressinbjudan
Den 10 oktober är det dags för Tylösandsseminariet Studio med temat ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”. Välkommen till ett intressant digitalt seminarium om trafiksäkerhet.
Ta Paus - kampanj för resenärer om trafiksäkerhet på rastplatser i hela Sverige5.7.2024 16:05:08 CEST | Pressmeddelande
Under sommaren och i anslutning till fjällsemestrar sker fler trafikolyckor än under någon annan period på året. I över 25 år har MHF varje år stått på platser längs svenska vägar, bjudit på kaffe och informerat om vikten av att ta en paus och köra säkert i trafiken, i kampanjen Ta Paus. I år är temat på Ta Paus - rattfylleritips och droger i trafiken.
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio ”Alkohol & droger i trafiken - Ett gemensamt ansvar för säkra resor”8.4.2024 09:00:00 CEST | Pressinbjudan
Den 10 april är det dags för Tylösandsseminariet Studio med temat ”Alkohol & droger i trafiken – Ett gemensamt ansvar för säkra resor”. Välkommen till ett intressant digitalt seminarium om trafiksäkerhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum