Ekonomisk oro för pensionen hos 3 av 4 svenskar
Den ekonomiska oron ökar i kristider och i Fundlers årliga undersökning kring svenskarnas privatekonomi syns tydliga mönster på oro och tveksamhet inför framtiden. På frågan ”Oroar du dig över hur du kommer att klara dig på din pension?” svarar hela 76 procent ”Ja, mycket” eller ”Ja, lite”. Och tittar man på könsfördelningen är det vanligare att kvinnor känner oro än män. Hela 83 procent är oroliga för hur de ska klara sig medan 70 procent av männen uppger detsamma.
“Det är bistra tider nu i samhället och det märks så klart även på svenskarnas oro inför pensionen. Kommer den att räcka och hur blir mitt liv efter att jag gått i pension? Det är frågor som kommer närmare när många tvingas leva på marginalen, säger Mohammed Salih, sparekonom på Fundler.”
Inte helt oväntat är de med lägre inkomst mer oroliga än de som tjänar mer. Av de som tjänar 100 000–199 999 kr om året är hela 46 procent mycket oroliga medan samma siffra för de som tjänar över 900 000 kr om året endast är 9 procent.
Fundler har även frågat svenskarna om de tror att de kan behålla sin nuvarande levnadsstandard när de går i pension. Endast 12 procent är säkra på att de kommer att kunna göra det medan hela 50 procent säger att de vet eller åtminstone inte tror att de kommer att kunna göra det. Även här uppger kvinnorna att de är mer tveksamma kring livet efter pensionen där så många som 55 procent vet eller tror att de inte kommer att behålla sin levnadsstandard. Bland männen är motsvarande siffra 44 procent.
“Det är oroväckande att så många vet eller åtminstone tror att de inte kommer att kunna leva ett gott liv efter pensionen. I vissa fall är oron befogad men för de flesta handlar det om att skaffa sig kunskap om sitt pensionssparande och agera. Kan jag avsätta mer? Hur ser mina avgifter ut? Och framför allt – vad behöver jag för nivå för att vara nöjd den dag pensionärslivet kommer, menar Mohammed Salih.”
Trots den utbredda oron för pensionen visar Fundlers undersökning att svenskarnas kunskap om och engagemang är bristande. 70 procent uppger att de är osäkra på sina avgifter och 30 procent har missat lagen om flytträtt som trädde i kraft för ett år sedan. Av de som uppger sig känna till flytträtten har endast hälften agerat för att förbättra sin pension.
Mohammed Sahlis tre steg för minskad pensionsoro
1. Börja spara tidigt.
Ju tidigare du börjar spara, desto mer kan ditt kapital växa. Dessutom behöver du inte spara lika mycket varje månad. Med det sagt - kom ihåg att det aldrig är för sent att börja spara!
2. Spara regelbundet.
Genom att spara en fast summa varje månad eller varje kvartal kan du undvika den stress och oro som uppstår när du inte har sparat tillräckligt mycket. Det är mycket bättre att spara lite än ingenting alls.
3. Håll nere avgifterna.
Avgifterna har en stor inverkan på allt långsiktigt sparande och höga avgifter kan påverka sparandet negativt. För varje extra procentenhet du betalar i avgifter försvinner lika mycket från din framtida pension.
Nyckelord
Kontakter
Anna HegestrandPresskontakt
Tel:+46 739 37 57 87anna.hegestrand@fuzepr.seBilder
Dokument
Om
Följ Fundler
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fundler
Lågt förtroende för banken hos småsparare20.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Småsparares förtroende för sin bank när det kommer till sparande i fonder och aktier är lågt visar en privatekonomisk undersökning från Fundler genomförd av Ipsos. 40 procent upplever inte att man får den hjälp kring investeringar man behöver och mer än hälften tvivlar på att banken är oberoende i sin rådgivning.
Ekonomiska krisen drabbar svenskarnas sparande – Mer än var tredje har minskat2.5.2023 08:58:39 CEST | Pressmeddelande
Den ekonomiska krisen påverkar svenskarnas sparande, visar en ny undersökning som Fundler har gjort. I en tid av tuffare ekonomiska utmaningar minskar mer än var tredje sitt sparande i fonder och aktier. – Det är trist att svenskarna inte har möjlighet att gå in på börsen just nu, säger Mohammed Salih, sparekonom på Fundler.
“Ekonomiska oron ökar hos kvinnor” – Tre av fem tvivlar på sin ekonomiska självständighet8.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fem kvinnor i Sverige tvivlar på att man har råd att lämna sin relation. Det är en ökning med 16 procent från förra året. – Vi behöver börja prata om pengar i vår relation, säger Anna-Lena Wretman, vd för Fundler.
Fundler startar samarbeten med Fenix, Slipp och gofrendly7.3.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Den digitala investeringstjänsten Fundler kan idag presentera en rad spännande samarbeten som alla kommer att stärka bolagens position och maximera nyttan hos användare som vill se över och planera sitt sparande och sina investeringar. "Att knyta spännande aktörer till Fundlers redan växande verksamhet är ett bra sätt för oss att ge våra kunder mer", säger bolagets vd Anna-Lena Wretman.
Svea ska utbilda kunder om investeringar – lanserar fondskola med Fundler28.11.2022 15:17:02 CET | Pressmeddelande
Svea Bank lanserar nu en fondskola för sina kunder. Genom ett samarbete med den digitala investeringstjänsten Fundler vill man utbilda om investeringar och erbjuda ett smidigt alternativ.