Statens veterinärmedicinska anstalt

Fullbokade kurser i akutsjukvård för tjänstehund

Dela
Tjänstehundar av olika slag är otroligt viktiga i det civila försvaret och används för att rädda liv både i fredstid och under kris eller krig. I en ny utbildning får hundförare lära sig att ta hand om sin skadade eller sjuka tjänstehund i väntan på att en veterinär kan komma till undsättning.
Kursdeltagaren Sophie Tjernbäck övar hjärt-lungräddning på de speciella hunddockorna. Bild: Emelie Pettersson/SVA.
Kursdeltagaren Sophie Tjernbäck övar hjärt-lungräddning på de speciella hunddockorna. Bild: Emelie Pettersson/SVA.

I början av maj hölls de första utbildningstillfällena inom ett projekt i akutsjukvård för tjänstehund som leds av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det övergripande syftet med projektet är att stärka det civila försvaret. Alla planerade kurstillfällen under 2023 är redan fulltecknade.

I kursen ingår föreläsningar och praktiska moment som utförs på hunddockor. Kursinnehållet innefattar förebyggande djurhälsovård, akuta sjukdomstillstånd och skador samt hjärt- och lungräddning, Syftet är att tjänstehundförare själva ska kunna ta hand om sin skadade eller sjuka tjänstehund i väntan på att ta sig till veterinär eller tills veterinär kan komma.

– Det var i ett annat krisberedskapsprojekt som jag kom i kontakt med räddningshundar idén väcktes om att starta detta projekt. Vi har utvecklat grundutbildningen för hundförare och håller på med en kurs för instruktörer som ska kunna förvalta utbildningen och en digital repetitionskurs. Att alla kursplatser på grundutbildningen skulle ta slut trodde vi nog inte! Vi är dock förvissade om att fler kurser kommer att anordnas i och med att instruktörer också ska utbildas, säger Tanja Strand, forskare på SVA.

Utbildningarna hålls av två veterinärer från SVA och en extern veterinär som är certifierad instruktör inom hjärt-lungräddning för hund. Hittills har två kurser hållits med trettiotvå personer. En av de som gått kursen är Sophie Tjernbäck som har en schäfer som är utbildad patrullhund för Hemvärnet vilket bland annat innebär att söka efter personer som försvunnit.

– Jag ville lära mig mer om hur jag kan agera för att ge min hund den bästa förutsättningen att klara en skada eller sjukdom när vi är ute i fält och inte kan ta oss till veterinären direkt. Jag trodde jag skulle uppskatta den praktiska delen mest och den var otroligt värdefull. Men den teoretiska delen var den bästa ändå. Den gav mig kunskap för att också undvika skador och sjukdomsfall. Jag fick många tips om vad jag kan ha med mig i min packning så att jag kan agera snabbt om olyckan skulle vara framme, säger Sophie Tjernbäck.

Målgruppen för utbildningarna är primärt de frivilliga försvarsorganisationerna Svenska Brukshundklubben och Svenska Blå Stjärnan. Även Polisen och Tullverket är även involverade i projektet samt Försvarsmakten som del av en referensgrupp.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kursdeltagaren Sophie Tjernbäck övar hjärt-lungräddning på de speciella hunddockorna. Bild: Emelie Pettersson/SVA.
Kursdeltagaren Sophie Tjernbäck övar hjärt-lungräddning på de speciella hunddockorna. Bild: Emelie Pettersson/SVA.
Ladda ned bild
Tanja Strand, forskare på SVA.
Tanja Strand, forskare på SVA.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

En månad efter utbrottet: fortsatt uthållighet avgörande i bekämpningen av afrikansk svinpest6.10.2023 08:00:18 CEST | Pressmeddelande

I dag är det en månad sedan Sveriges första fall av afrikansk svinpest bekräftades. Flera aktörer samarbetar för att bekämpa utbrottet, och målbilden är att utrota smittan helt. Det kräver fortsatt omfattande insatser – och inte minst förståelse för att arbetet kommer att pågå under lång tid. Uthållighet är avgörande både i arbetet med att stoppa smittan och för alla som måste följa restriktioner i den smittade zonen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye