Utbrott av EHV-1 på hästar i Mantorp
Riskhanteringen av olika aktörer har gåtts igenom vid ett avstämningsmöte 26 maj 2023 med SVA, Länsstyrelsen, Mantorps Hästsportarena, Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet och Evidensia Hästkliniken Mantorp.
Smittläget är under kontroll. Sjuka och direkt exponerade hästar från den drabbade delverksamheten är flyttade från Mantorpsanläggningen.
Hästkliniken på området har för närvarande stängt sitt intag. Övriga hästar som bor på anläggningen är under observation, de ska inte lämna anläggningen och de är hittills friska. Vid symptom på sjukdom kommer veterinär kontaktas och när det gäller travhästar kommer även travsportens Hästvälfärdsavdelning underrättas för beslut om åtgärder. Isoleringen kommer att hävas när smittfaran är över.
Fasta zoner kommer att upprättas för de olika verksamheterna på området, för att kunna upprätthålla separation för fortsatt smittskydd. På så sätt kan hästkliniken hålla öppet och besökare röra sig tryggt inom klinikzonen utan någon kontakt med hästar i andra zoner.
Hästar och ponnyer som deltagit i ryttartävlingar på Mantorp under förra veckan bedöms inte ha utsatts för smittrisk, då tävlingarna hölls separerade från den drabbade verksamheten. De tävlande erhåller således inga restriktioner för att tävla på andra ställen. Vid anmälan till tävling ska dock alltid tävlingsryttare och/eller hästägare intyga att varken den tävlande hästen eller andra hästar i stallet har haft några tecken på smittsam sjukdom de senaste tre veckorna innan tävling. Det sker genom att anmälan i tävlingsdatabasen (TDB) skrivs under med s.k. hästägarförsäkran.
SVA rekommenderar generellt temperaturkontroll av hästar, dagligen eller vid symptom. Om symptom på sjukdom uppkommer, som exempelvis feber eller nedsatt allmäntillstånd, bör hästen genast isoleras från andra hästar för att minska risken för smittspridning, och veterinär kontaktas för undersökning och provtagning.
Infektion med EHV-1 är en anmälningspliktig djursjukdom. Redan vid kliniska symptom från hästens nervsystem, så som vinglighet, svaghet, slapphet eller svårigheter att urinera, ska veterinär anmäla misstanke om centralnervös form av EHV-1 till Länsstyrelsen. Påvisad infektion med EHV-1 ska också anmälas, oavsett sjukdomsform.
Fakta om EHV-1, ofta kallad ”virusabort”, hos hästar
- Sjukdomen orsakas av hästherpesviruset EHV-1 som kan ge missfall (kastning) hos dräktiga ston, samt feber, luftvägssymptom och neurologiska symptom med svaghet, vinglighet och förlamningssymptom hos hästar.
- Viruset finns i alla länder och Sverige har ett flertal hästfall varje år. Människor drabbas inte av viruset.
- I de flesta fall kan insjuknade hästar tillfriskna med understödjande behandling. Vid svår förlamning avlivas dock hästen av djurskyddsskäl.
- SVA rekommenderar 3 veckors isolering av hästar som kan ha utsatts för smitta, och 4 veckors isolering efter sista symptom av hästgrupper där neurologiska symptom eller kastning förekommit.
- Vaccin mot EHV-1 ger delvis skydd till hästar, men inte mot den neurologiska formen.
Nyckelord
Kontakter
Gittan GröndahlTillförordnad statsveterinär
Tel:018-67 42 97gittan.grondahl@sva.seBilder
Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Nytt beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare21.11.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande
Ett motståndskraftigt lantbruk är avgörande för Sveriges livsmedelsberedskap. Nu lanseras ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka sin förmåga att stå emot kriser och samhällsstörningar.
Avhandling: hur påverkas det immunologiska minnet av immunterapi eller av maskinfektion?11.11.2024 09:28:00 CET | Pressmeddelande
I sitt doktorandprojekt har Malin Eriksson undersökt hur det immunologiska minnet mot influensavirus påverkas av immunterapi eller av efterföljande maskinfektion i tarmen. Immunterapi skyddar en individ som saknar immunologiskt minne mot sjukdom, samtidigt som individen bildar ett skydd mot framtida sjukdom. Parasitinfektion kan minska effektiviteten hos det immunologiska minnet.
Fynd av rävens dvärgbandmask i Uppsala30.10.2024 11:57:00 CET | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. En sjuk räv som avlivades visade sig bära på parasiten. Analysen gjordes inom den nationella övervakning av dvärgbandmask där rävspillningar och avföringsprov från döda rävar från hela Sverige undersöks.
Avhandling: musslors död i hav och vattendrag undersökta28.10.2024 10:25:00 CET | Pressmeddelande
Doktoranden Anders Alfjorden har i flera år undersökt hälsotillståndet hos den hotade flodpärlmusslan. Varför dör de plötsligt ut på en viss plats? Med hjälp av bland annat ny genteknik har flera tidigare okända parasiter och sjukdomstillstånd kunnat identifieras och beskrivas.
Idag uppmärksammas polyneuropati, en sjukdom som drabbar både människor och djur16.10.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
På polyneuropatidagen den 16 oktober uppmärksammas en sjukdom som påverkar nervsystemet hos människor och djur. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, deltar i forskning om polyneuropati hos häst.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum