Statens veterinärmedicinska anstalt

Utbrott av EHV-1 på hästar i Mantorp

Dela
Med anledning av påvisad infektion av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) med neurologiska symptom hos hästar på Mantorps hästsportarena i Mjölby kommun den 23 maj 2023, redogör Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för aktuellt smittläge och hantering av utbrottet.
Genrebild häst i stall. iStock.
Genrebild häst i stall. iStock.

Riskhanteringen av olika aktörer har gåtts igenom vid ett avstämningsmöte 26 maj 2023 med SVA, Länsstyrelsen, Mantorps Hästsportarena, Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet och Evidensia Hästkliniken Mantorp.

Smittläget är under kontroll. Sjuka och direkt exponerade hästar från den drabbade delverksamheten är flyttade från Mantorpsanläggningen.

Hästkliniken på området har för närvarande stängt sitt intag. Övriga hästar som bor på anläggningen är under observation, de ska inte lämna anläggningen och de är hittills friska. Vid symptom på sjukdom kommer veterinär kontaktas och när det gäller travhästar kommer även travsportens Hästvälfärdsavdelning underrättas för beslut om åtgärder. Isoleringen kommer att hävas när smittfaran är över.

Fasta zoner kommer att upprättas för de olika verksamheterna på området, för att kunna upprätthålla separation för fortsatt smittskydd. På så sätt kan hästkliniken hålla öppet och besökare röra sig tryggt inom klinikzonen utan någon kontakt med hästar i andra zoner.

Hästar och ponnyer som deltagit i ryttartävlingar på Mantorp under förra veckan bedöms inte ha utsatts för smittrisk, då tävlingarna hölls separerade från den drabbade verksamheten. De tävlande erhåller således inga restriktioner för att tävla på andra ställen. Vid anmälan till tävling ska dock alltid tävlingsryttare och/eller hästägare intyga att varken den tävlande hästen eller andra hästar i stallet har haft några tecken på smittsam sjukdom de senaste tre veckorna innan tävling. Det sker genom att anmälan i tävlingsdatabasen (TDB) skrivs under med s.k. hästägarförsäkran.

SVA rekommenderar generellt temperaturkontroll av hästar, dagligen eller vid symptom. Om symptom på sjukdom uppkommer, som exempelvis feber eller nedsatt allmäntillstånd, bör hästen genast isoleras från andra hästar för att minska risken för smittspridning, och veterinär kontaktas för undersökning och provtagning.

Infektion med EHV-1 är en anmälningspliktig djursjukdom. Redan vid kliniska symptom från hästens nervsystem, så som vinglighet, svaghet, slapphet eller svårigheter att urinera, ska veterinär anmäla misstanke om centralnervös form av EHV-1 till Länsstyrelsen. Påvisad infektion med EHV-1 ska också anmälas, oavsett sjukdomsform.

Fakta om EHV-1, ofta kallad ”virusabort”, hos hästar

  • Sjukdomen orsakas av hästherpesviruset EHV-1 som kan ge missfall (kastning) hos dräktiga ston, samt feber, luftvägssymptom och neurologiska symptom med svaghet, vinglighet och förlamningssymptom hos hästar.
  • Viruset finns i alla länder och Sverige har ett flertal hästfall varje år. Människor drabbas inte av viruset.
  • I de flesta fall kan insjuknade hästar tillfriskna med understödjande behandling. Vid svår förlamning avlivas dock hästen av djurskyddsskäl.
  • SVA rekommenderar 3 veckors isolering av hästar som kan ha utsatts för smitta, och 4 veckors isolering efter sista symptom av hästgrupper där neurologiska symptom eller kastning förekommit.
  • Vaccin mot EHV-1 ger delvis skydd till hästar, men inte mot den neurologiska formen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Genrebild häst i stall. iStock.
Genrebild häst i stall. iStock.
Ladda ned bild
Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär, SVA.
Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär, SVA.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

Undvik att sprida afrikansk svinpest med foder och matrester5.7.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Årets torka kan medföra en ökad risk att afrikansk svinpest (ASF) förs in i Sverige. Orsaken är att djurägare kan behöva köpa in hö, halm och foder från ASF-smittade länder. Du som är grishållare behöver följa vissa rekommendationer för att minska risken för smitta med importerat foder, detta gäller även för andra djurhållare som tar in foder från ASF-länder för att minska risken för smittspridning till vildsvin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum