Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Trygg idrott engagerar på RIM – beslut om intensifierat arbete

Dela
Trygg idrott engagerar och under Riksidrottsmötet var det många ombud från olika medlemsförbund som begärde ordet. RF-stämman beslutade att tillsätta två utredningar och ta ett helhetsgrepp i frågan.
Foto: Tobias Sterner, Bildyrån
Foto: Tobias Sterner, Bildyrån

– Det går inte att ta miste på det stora engagemanget och jag är glad över den vilja som finns att skyndsamt komma framåt och göra verkstad av förslagen. Flera framsteg har skett i trygghetsarbetet, men vi behöver intensifiera insatserna ytterligare. Tillsammans inom idrottsrörelsen kan och vill vi göra mer. Vi kan inte lappa och laga när det gäller trygg idrott, här krävs att vi tar ett gemensamt ansvar med ett kraftfullt helhetsgrepp kring trygg idrott. De två utredningarna ser vi som vägen framåt för att skapa en trygg idrott och jag är glad att rörelsen så tydligt också ser vikten av det fortsatta arbete, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. 

Svenska Konståkningsförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Cheerleadingförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svenska Golfförbundet och Eksätra Ryttarsällskap hade till stämman motionerat om trygg idrott. Det handlade exempelvis om förebyggande arbete, bestraffningsärenden och förslag på stadgeändringar. 

– Vid förra årsmötet var det ett stort fokus på ekonomi och fördelning av ekonomiskt stöd. I år är det istället ett stort engagemang kring värdegrundsfrågor och jag ser det som en spegling av att idrottsrörelsen arbetar med dessa frågor i hög grad men vill ännu mer. Det här är viktiga och svåra frågor och det är hela idrottsrörelsens ansvar. Missförhållanden och otrygghet måste vi fortsätta ta på största allvar och vi bär alla ett ansvar att våga agera när någonting inte står rätt till. Inget barn ska fara illa inom idrottsrörelsen, säger Björn Eriksson.

Sedan ett antal år tillbaka pågår ett aktivt arbete inom idrottsrörelsen med frågor kopplade till trygg idrott. Under det senaste året har exempelvis ett utvecklingsarbete av idrottsombudsmannafunktionen och visselblåsartjänsten inletts, nya riktlinjer för barn och ungdomsidrott har tagits fram, nätverksträffar för specialidrottsförbund har anordnats för att stärka det proaktiva arbetet och inom SISU Idrottsutbildarna har arbetet med att skapa trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar fortsatt och antalet värdegrundsutbildningar ökat.

Här kan du läsa mer om Trygg och inkluderande idrott (länk)
 

För mer information kontakta 

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet 
070-626 46 06  

Bilder

Foto: Tobias Sterner, Bildyrån
Foto: Tobias Sterner, Bildyrån
Ladda ned bild

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU IdrottsutbildarnaRiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum