Kommunal

Starkt stöd bland allmänheten för Kommunals avtalskrav

Dela
Stödet för Kommunals krav i den pågående avtalsrörelsen är starkt. 2 av 3 anser att arbetstagare inom välfärden med de lägsta lönerna bör få större löneökningar än arbetstagare som i dag har högre löner, enligt en Sifo-undersökning gjord av Kantar Public.
Förbundsordförande
Förbundsordförande

Just nu pågår förhandlingar om nya löner och villkor för de som arbetar i välfärden och har privata arbetsgivare. Allmänheten stödjer Kommunals krav om att de lägst avlönade ska prioriteras i årets avtalsrörelse och att man anser det vara självklart att arbetstagare ska veta varför man får den lön man får.

Kommunal menar att kraven är viktiga för att säkerställa att lönen speglar arbetets värde och att medlemmarna har en lön att leva på, inte bara att överleva på, därför är satsningen på de med lägst inkomster avgörande.

- Det är alltid de lägst avlönade som drabbas i en inflationsekonomi och det är enorm skillnad på hur hårt människor drabbas när priserna stiger på mat, boende, elektricitet och bränsle. För Kommunal är det tydligt att vi måste satsa på de lägst avlönade i årets avtalsrörelse, vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal

En annan viktig fråga i årets avtalsrörelse är arbetsmiljö och arbetstider, och inte minst återhämtning. Kommunal menar att det måste finnas möjlighet att ta raster för vila och återhämtning för att klara att arbeta en hel arbetsdag.

- Ett stort problem för många av medlemmarna i Kommunal är att få tillräcklig vila och återhämtning inte minst under sina arbetspass. Detta är något arbetsgivarna aldrig får tumma på. Ändå hör vi gång på gång medlemmars berättelser om uteblivna raster på grund av kronisk underbemanning, säger Malin Ragnegård.

Sammanfattning av Sifo-undersökningen
Frågorna som ställdes föregicks av: Just nu pågår förhandlingar om nya löner och villkor för de som arbetar i välfärden och har privata arbetsgivare. Det handlar exempelvis om undersköterskor, barnskötare och elevassistenter. Förhandlingarna pågår i ett ekonomiskt läge med hög inflation, prisökningar och räntehöjningar.

Då svarar allmänheten följande:

  • 2 av 3 (69%) anser att arbetstagare inom välfärden med de lägsta lönerna bör få större löneökningar än arbetstagare som i dag har högre löner.
  • Nästan 9 av 10 (87%) anser att varje arbetstagare bör ha rätt att veta varför man får den lön man får, och vad man kan göra för att påverka lönen i framtiden.
  • Nästan 9 av 10 (87%) anser att alla arbetstagare bör ha rätt att ta rast/kortare pauser under en arbetsdag.

Undersökningen genomfördes av Kantar Public i Sifo-panelen under perioden 23–25 maj 2023
Totalt intervjuades 1079 personer i åldern 18–79 år.
Resultaten är vägda (gentemot allmänheten 18–79 år i Sverige) på kön, ålder och geografisk region.
Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifo-panelen.

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum