Svenskt Trä

Bästa tipsen för att trallen ska hålla länge

Dela
Många svenskar bygger trall varje år. Om trallen ska hålla i längden måste den underhållas. En expert från branschorganisationen Svenskt Trä betonar vikten av att rengöra- och underhålla trallen på rätt sätt. Med rätt metod får altanen eller trädäcket de bästa förutsättningarna att hålla år efter år.
Foto: Per Bergkvist
Foto: Per Bergkvist

– Man kan rengöra sin uteplats på flera sätt men en grundregel är att fundera på hur smutsig ytan faktiskt är. De flesta vill att det ska gå snabbt och smärtfritt, och det bästa tipset blir därför att rengöra ofta. Rengör du några gånger varje säsong så behöver det inte ta så lång tid, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

För att ge vägledning till husägare, har Svenskt Trä tagit fram värdefulla tips på hur rengöring av en uteplats kan gå till, alla tips finns på byggbeskrivningar.se.

Om trallen inte är alltför smutsigt går det bra att tvätta med såpa och vatten, eller vatten med lut. Det finns också särskilda rengöringsmedel hos byggvaruhandeln som är lämpade just för rengöring av trä. Har det gått för lång tid mellan tvättarna kan det krävas andra hjälpmedel. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara en lösning för att få bort mer envis smuts. Då är det viktigt att inte använda för högt tryck i strålen eftersom den kan rugga upp träytan, vilket skapar flisor och skador.

- Ett vanligt misstag är att man använder högtryckstvätt med alldeles för högt tryck i strålen. Då kan trallen förstöras och det leder i många fall till stickor under sommarfötterna. Lågt tryck och gärna i kombination med en roterande borste fungerar bäst, säger Johan Fröbel.

När trallen är ren behöver den behandlas eftersom en obehandlad yta riskerar att drabbas av små sprickor. Vänta tills att trallen är torr innan behandling, virket ska ha högst 16 procent i fuktkvot. Använd olja, färglös eller med pigment, eller lasyr.

- Det är viktigt att trallens yta är helt torr innan man oljar in den. Annars finns det risk att oljan inte tas upp. Ett tips är också att olja hela trallytan vid ett och samma tillfälle för att undvika skarvar och överlappningar, säger Johan Fröbel.

Om Byggbeskrivningar

Byggbeskrivningar är till för dig som vill bygga i trä. I samarbete med Svensk bygghandel har vi sedan 1983 tagit fram många uppskattade byggbeskrivningar.

Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar.

Läs mer på byggbeskrivningar.se

Följ oss på Instagram.

Följ oss på Facebook.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Per Bergkvist
Foto: Per Bergkvist
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Intresset för limträ i stora projekt ökar försäljningen när bostadsbyggandet minskar24.8.2023 14:50:21 CEST | Pressmeddelande

Ett osäkert omvärldsläge med hög inflation och stigande räntor slår hårt mot den svenska ekonomin som nu är på väg in i en lågkonjunktur. Det avspeglar sig i den senaste kvartals- och halvårsstatistiken från branschorganisationen Svenskt Trä. Utslaget på årets sex första månader har försäljningen av projektbalk som säljs direkt till byggentreprenörer och fastighetsutvecklare, ändå ökat med 5,6 procent.

Nu lanseras AltanGuiden – för den som vill designa och bygga en altan28.6.2023 09:04:12 CEST | Pressmeddelande

Vill du skapa en unik altan? Leker du med tanken att ändra utseendet på tralldäcket? Branschorganisationen Svenskt Träs webbplats Byggbeskrivningar, lanserar nu AltanGuiden, ett helt nytt kostnadsfritt designverktyg för den som vill skapa en altan. Guiden kan även vara till hjälp om man vill ändra utseende eller byta trall på sin befintliga altan. Med det nya designverktyget får användaren möjlighet att måttanpassa sin altan med rätt dimensioner och får även med sig materialspecifikationer och arbetsritningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum