Konkurrensverket

Skellefteå kommun genomförde otillåten direktupphandling

Dela
Skellefteå kommuns avtal om kontrollrumsmiljö för utbildning av operatörer, tekniker och ingenjörer var en otillåten direktupphandling. Nu yrkar Konkurrensverket att kommunen ska betala 280 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

I juli 2022 ingick Skellefteå kommun avtal om kontrollrumsmiljö inklusive kringliggande tjänster utan att först konkurrensutsätta upphandlingen enligt lagen om offentlig upphandling. Avtalets värde uppgår till 3 700 000 kronor.

Kommunen anser att upphandlingsreglernas undantag för tekniska skäl och ensamrätt var möjliga att använda eftersom leverantören var ensam på marknaden om att kunna erbjuda den helhetslösning som kommunen efterfrågade. Ingen annonsering av upphandlingen behövde därför genomföras.

Enligt Konkurrensverket finns inget stöd för att endast en leverantör kunde tillhandahålla den samlade lösningen av varor och tjänster. Upphandlingsreglernas undantag för tekniska skäl och ensamrätt var därför inte möjliga att använda.

– Förutsättningarna att tillämpa undantaget för tekniska skäl är mycket begränsade. För att fler leverantörer ska få möjlighet att lägga anbud ska upphandlingar som huvudregel konkurrensutsättas genom annonsering, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Umeå och yrkar att Skellefteå kommun ska betala 280 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling.

För ytterligare information, kontakta:

Maria Andersson Müller, processråd, 08-700 15 65, maria.anderssonmuller@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se/nyhetsarkiv

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Företag inom tempererade vägtransporter bötfälls för otillåtet samarbete5.7.2023 15:08:42 CEST | Pressmeddelande

När två företag verksamma inom tempererade vägtransporter delade upp kunderna på marknaden mellan sig bröt de mot förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete. Konkurrensverket har därför fattat beslut om att det ena företaget ska betala sju miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Det andra företaget får eftergift av konkurrensskadeavgiften, det vill säga att det slipper betala, eftersom företaget anmälde överträdelsen till Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum