Linköpings kommun – Politik

Fokus på att freda skola och vård i tuffa ekonomiska tider

Dela
Den ansträngda ekonomiska situationen i samhället påverkar Linköpings kommun, men till skillnad från många andra kommuner i Sverige läggs inga besparingar på kärnverksamheter som skola och äldreomsorg.

I kommuner och regioner runtom i Sverige redovisas stora underskott. Norrköpings kommun presenterade nyligen ett underskott på cirka 350 miljoner kronor och lägger generella besparingar på nämnderna. Region Östergötland presenterade i veckan ett underskott på en och en halv miljard kronor.

Den ansträngda ekonomiska situationen i samhället påverkar även Linköpings kommun som för att få ihop budgeten lägger ett sparbeting på IT och central administration på totalt 30 miljoner kronor. Däremot läggs inga generella besparingar på nämnderna, som ansvarar för kommunens kärnverksamheter som exempelvis skola och omsorg. 

– Vår främsta prioritering har hela tiden varit att inte behöva spara på välfärden, vilket vi lyckligtvis inte gör. Det är inget man kan ta för givet i de svåra ekonomiska tider vi befinner oss i, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Att Linköping inte redovisar stora underskott beror på att kommunen i grunden har en stark ekonomi med flera framgångsrika kommunala bolag inom kommunkoncernen.

–  Tuffa ekonomiska tider väntar men många har det värre än vi i Linköping. Vi kommer jobba hårt för att fortsatt ha en ekonomi i balans de kommande åren, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Se bifogad bilaga för mer information.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Linköpings kommun – Politik
Linköpings kommun – Politik
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se

Tillsammans för Linköping.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum