Universitetssjukhuset Örebro

5 miljoner till forskning om psykisk ohälsa hos äldre

Dela
En stor folkhälsoutmaning är depression hos äldre. Behovet är stort av effektiva psykologiska behandlingsmetoder som kan ges till många så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet. Forskargruppen för projektet DepActive har beviljats 5 miljoner kronor av Forte för forskning kring psykologisk behandling av depression hos äldre inom primärvården.
Foto: Getty images.
Foto: Getty images.

– Intresset att delta i projektet är stort. Det såg vi när vi presenterade projektet för cheferna i primärvården i Region Örebro län. Så stort att vi i dagsläget inte kommer att kunna erbjuda alla vårdcentraler som vill delta. Vi ser det som en tydlig signal att projektet ses som viktigt för den kliniska verksamheten och har potential att göra stor nytta för länets invånare på sikt, berättar Ylva Nilsagård, forskningsledare Nära vård och Universitetssjukvårdens forskningscentrum inom Region Örebro län.

I en studie ska forskarna utvärdera effekten av telefonbaserad beteendeaktivering, som handlar om att öka lustfyllda och meningsfulla aktiviteter och därigenom minska depression. Det kan vara både fysisk och social aktivering.

Förhoppning att fler äldre får tillgång till psykologisk behandling

En pilotstudie som visade lovande resultat har tidigare gjorts av Region Västmanland. Nu skalas studien upp tillsammans med tre andra regioner: Region Örebro län, Region Sörmland och Region Uppsala.

– Vi hoppas att projektet kan bidra till att fler äldre med depression får tillgång till psykologisk behandling. Det känns otroligt viktigt eftersom äldre med depression är en underbehandlad grupp i samhället, säger forskargruppsledaren Mattias Damberg, överläkare och docent inom Region Västmanland.

Forskargruppen består av överläkare Mattias Damberg och psykolog och doktorand Johnny Pellas samt medicine doktor Lena Lönnberg från Region Västmanland och docenterna Ylva Nilsagård och Maria Hälleberg Nyman från Region Örebro län och filosofie doktor Marina Arkkukangas som är verksam i FoU Sörmland. 

Faktaruta

Forte är ett forskningsråd och en myndighet under Socialdepartementet. Varje år delar Forte ut anslag till forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Getty images.
Foto: Getty images.
Ladda ned bild
Forskargruppen för projektet DepActive. Foto: privat.
Forskargruppen för projektet DepActive. Foto: privat.
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye