5 miljoner till forskning om psykisk ohälsa hos äldre
– Intresset att delta i projektet är stort. Det såg vi när vi presenterade projektet för cheferna i primärvården i Region Örebro län. Så stort att vi i dagsläget inte kommer att kunna erbjuda alla vårdcentraler som vill delta. Vi ser det som en tydlig signal att projektet ses som viktigt för den kliniska verksamheten och har potential att göra stor nytta för länets invånare på sikt, berättar Ylva Nilsagård, forskningsledare Nära vård och Universitetssjukvårdens forskningscentrum inom Region Örebro län.
I en studie ska forskarna utvärdera effekten av telefonbaserad beteendeaktivering, som handlar om att öka lustfyllda och meningsfulla aktiviteter och därigenom minska depression. Det kan vara både fysisk och social aktivering.
Förhoppning att fler äldre får tillgång till psykologisk behandling
En pilotstudie som visade lovande resultat har tidigare gjorts av Region Västmanland. Nu skalas studien upp tillsammans med tre andra regioner: Region Örebro län, Region Sörmland och Region Uppsala.
– Vi hoppas att projektet kan bidra till att fler äldre med depression får tillgång till psykologisk behandling. Det känns otroligt viktigt eftersom äldre med depression är en underbehandlad grupp i samhället, säger forskargruppsledaren Mattias Damberg, överläkare och docent inom Region Västmanland.
Forskargruppen består av överläkare Mattias Damberg och psykolog och doktorand Johnny Pellas samt medicine doktor Lena Lönnberg från Region Västmanland och docenterna Ylva Nilsagård och Maria Hälleberg Nyman från Region Örebro län och filosofie doktor Marina Arkkukangas som är verksam i FoU Sörmland.
Faktaruta
Forte är ett forskningsråd och en myndighet under Socialdepartementet. Varje år delar Forte ut anslag till forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd.
Nyckelord
Kontakter
Ylva NilsagårdForskningsledare Nära vård och Universitetssjukvårdens forskningscentrumUniversitetssjukhuset Örebro
Tel:070 - 609 37 37ylva.nilsagard@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatör
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Från lokala studier till global påverkan - Örebroforskares resa inom prostatacancer28.11.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
För 47 år sedan inleddes en banbrytande studie om prostatacancer vid Universitetssjukhuset Örebro, som lade grunden för flera betydelsefulla forskningsprojekt. "Vi ville verkligen undersöka nyttan av att operera bort prostatakörteln vid tidig prostatacancer," säger forskaren Sven-Olof Andersson. Tillsammans med professor Jan-Erik Johansson påbörjade han en forskningsresa som kom att påverka behandlingen av sjukdomen.
Barnsmärtforskare axlar ny roll14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Mats Eriksson har ägnat en stor del av sitt liv åt att forska om smärta hos nyfödda barn och hur man på olika sätt kan minska den, så att de får mindre komplikationer senare i livet. I dag är han en av världens främsta på området och de behandlingsmetoder hans forskning resulterat i används på sjukhus över hela världen. Nu går han in i en ny roll, som ordförande för Nyckelfondens sakkunniggrupp.
Färre timmar hemsyrgas ökar inte risk för dödsfall eller sjukhusvistelse20.9.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande
Resultaten från REDOX-studien, världens största studie om hemsyrgas, visar att patienter kan klara sig utan syrgas i nio timmar varje dag. Den upptäckten har gjort att forskaren Josefin Sundh vid Universitetssjukhuset Örebro och hennes forskarkollegor fått sin studie publicerad i prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.
Färre förlossningskomplikationer när lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes behandlas5.9.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande
Forskaren Helena Backman vid Universitetssjukhuset Örebro fick 18,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för sex år sedan för att forska om graviditetsdiabetes. I studien har forskargruppen utvärderat de gamla riktlinjerna för graviditetsdiabetes mot de nya från Socialstyrelsen. ”Studien visar att behandling av lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes förbättrar förlossningsutfall”, berättar hon.
Internationell forskarkonferens om diabetes och graviditet i Örebro4.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare från olika delar av världen kommer till Örebro den 5–7 september. Då äger den årliga konferensen rum där diabetes och graviditet är i fokus. ”Under tre dagar kommer världsledande forskare föreläsa och nätverka”, berättar Helena Backman, forskare vid Universitetssjukhuset Örebro.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum