60 miljoner till projekt för hållbart resande i Jönköpings kommun

Tidigare i år ansökte Jönköpings kommun om ett stadsmiljöbidrag från Trafikverket – ett ekonomiskt stöd för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för hållbart resande i staden. Nu har Trafikverket beslutat att godkänna kommunens ansökan, vilket innebär att kommunen får 60 miljoner kronor för att genomföra projekt som bidrar till ökad framkomlighet för kollektivtrafiken.
– Det är mycket positivt att vi får pengar från staten för att genomföra projekten vi ansökt för, eftersom det innebär att vi kan fokusera ytterligare på hållbart resande. Politiken får naturligtvis ta beslut kring i vilken omfattning genomförandet kan ske, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd.
Huvudsyftet med åtgärderna är att fortsatt klara av att utveckla kollektivtrafiken, med fokus på kommunens fyra stomlinjer, och då behöver busstrafiken god framkomlighet i centrala Jönköping. De åtgärder som kommunen nu fått bidrag till att genomföra är:
- Busstrafik flyttas från Slottsgatan till separerade körfält på Kanalgatan för att undvika de två 90-graderssvängarna öster om Östra centrum och bland trafiken mellan Ulfsparregatan och Slottsgatan. Körfälten innebär att kollektivtrafiken prioriteras och ger gång- och cykeltrafiken ökad trafiksäkerhet. En hållplats på Östra torget medför minskat antal parkeringsplatser på torget, men hållplatsen tillsammans med service i området skapar istället en mötesplats.
- Kollektivtrafikkörfält i mitten av Birkagatan på Österängen där biltrafik hänvisas till två yttre körfält. Gatusektionen ska byggas om för bättre framkomlighet för gång och cykel.
- Förbud för biltrafik på del av Klostergatan, i första kvarteret norr om korsningen med Kungsgatan. Korsningen Klostergatan och Kungsgatan utgör idag det största framkomlighetsproblemet för busslinje 1 och 3ch körstatistiken visar att bussarna blir kraftigt fördröjda trots trafikljus där idag.
- Busshållplatser runt om i kommunen behöver uppgraderas i allt från utbyte av befintlig utrustning till att hela hållplatsen byggs om för förbättrad funktion och framkomlighet. Många av dagens hållplatser har kvar utformningen sedan citybusslinjerna infördes år 1996 och fokus kommer ligga på att förbättra tillgängligheten, igenkänning och funktion. Hållplatserna kommer uppgraderas i tre olika nivåer baserat på dess läge och mängd resande från varje hållplats. Budgeten för projektet kommer styra hur många av hållplatserna som kan genomgå omfattande åtgärder.
Motprestationer - kommunala projekt som stärker hållbart resande ytterligare
Som motprestation för att få stadsmiljöbidraget ska kommunen genomföra fyra åtgärder, som också ska främja ett hållbart resande. De fyra åtgärder som kommunen ska genomföra under 2023-2027 enligt avtalet är:
Införande av hyrcykelsystem med fokus på social hållbarhet (2023-2025)
Jönköpings kommun har arbetat fram ett underlag till införande av ett hyrcykelsystem med stationer runt om i Jönköping och Huskvarna tätort. Hyrcykelsystemet ska bland annat bidra till att Jönköping och Huskvarna blir mer cykelvänliga städer, det ska komplettera och avlasta till exempel biltransport och det ska vara anpassningsbart och ha potential att utvecklas med tekniska innovationer inom området.
Stadsgator för hållbart resande (2023-2027)
Jönköpings kommun ska enligt avtalet utforma tre stadsgator i nära anslutning till stombusslinjernas hållplatser: Trädgårdsgatan i centrala Jönköping, Rosenborgsgatan i centrala Huskvarna och Oxhagsgatan på Öxnehaga i Huskvarna. En stadsgata är mångfunktionell och ger bättre förutsättningar för gående, cyklister och kollektivtrafik – den ska vara öppen för biltrafik, men gående och cyklister behöver kunna ta sig fram på och över gatan på ett säkert sätt. Gaturummet på en stadsgata ska generera stadsliv – en gata som är trevlig att vistas på och där trafikslagen samsas.
Flexibla parkeringstal
Så kallade parkeringstalbestämmerhur mycket parkering en byggaktör, fastighetsägare eller verksamhetsutövare måste anlägga vid ny- och tillbyggnad och vid ändring av en fastighet. Kommunens riktlinjer för parkeringstal omfattar både cykel- och bilparkering, och anger hur stor andel parkering det ska finnas på respektive fastighet eller zon.
Flexibla parkeringstal innebär viss möjlighet för den enskilde att påverka hur mycket bilparkering som ska anläggas. Det är till exempel möjligt att frångå bestämmelsen om antal parkeringar, till förmån för åtgärder som främjar hållbart resande eller att bygga gemensamma parkeringsanläggning vid större exploatering.
Framtagande av ny trafikstrategi
Arbetet med att ta fram en trafikstrategi för Jönköpings kommun pågår. Den ska visa vägen i strategiska trafikrelaterade frågor och underlätta kommunens trafikplanering: här är stadens karaktär, tillgänglighet, framkomlighet, trygghet, trafiksäkerhet, miljöpåverkan och hälsa är viktiga aspekter.
Strategin blir en betydelsefull del i stadsutvecklingen i stort och kommer tillsammans med kommunens övriga inriktningsdokument, som översiktsplanen och Program för hållbar utveckling, bidra till att utveckla kommunen i önskad riktning i linje med våra övergripande mål inom hållbar utveckling.
Projekten ska genomföras år 2023-2027
Huvudåtgärden som innebär att öka framkomligheten för kollektivtrafiken genom utveckling av Kanalgatan, Birkagatan, Klostergatan och nya busshållplatser, och kommunens fyra motprestationer ska tillsammans bidra till bättre möjlighet för kommuninvånarna att resa hållbart. Vid slutredovisningen till Trafikverket ska kommunen redogöra för hur motprestationerna, projekten, bidragit till detta.
Det innebär stadsmiljöbidrag från Trafikverket
Kommuner och regioner kan söka stöd för att främja stadsmiljöer, ett så kallat stadsmiljöbidrag, hos Trafikverket. Syftet med stödet är att främja hållbara stadsmiljöer genom att skapa förutsättningar för att öka andelen hållbara personresor – som kollektivtrafik och cykeltrafik, eller för hållbara godstransportlösningar i städer. Åtgärderna ska leda till energieffektiva lösningar med låga utsläpp av växthusgaser och bidra till att uppfylla miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. Stödet ska särskilt underlätta innovativa, kapacitetsstarka och resurseffektiva lösningar för kollektivtrafik, cykeltrafik eller godstransport.
Nyckelord
Kontakter
Henrik Zetterholm, chef utvecklings- och trafikavdelningen
Tel: 036-10 60 71
E-post: henrik.zetterholm@jonkoping.se
Mona Forsberg (S)Kommunalråd
Ansvarsområde 3, samhällsbyggnadsfrågor
Erik BergerPresskommunikatör
Tel:036-10 57 22Tel:072-57 49 400erik.berger@jonkoping.seBilder

Om
I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 147 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.
Följ Jönköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun
Renovering av bassäng på Attarpsbadet – skolans simundervisning flyttas11.4.2025 15:23:34 CEST | Pressmeddelande
Sommaren 2026 har Attarpsbadet en ny och fräsch undervisningsbassäng. Under tiden bassängen renoveras får skoleleverna i Bankeryd simundervisning i andra badanläggningar. De andra bassängerna på Attarp är öppna för bad under årets säsong.
Jönköpings kommun lyssnar in vad som är viktigt för utvecklingen av framtidens Bankeryd10.4.2025 09:19:40 CEST | Pressmeddelande
Jönköpings kommun planerar för att Bankeryd ska fortsätta växa och utvecklas. Med bättre mötesplatser, mer grönska, fler bostäder, ett växande näringsliv och bättre förutsättningar för att resa hållbart. Med ett levande centrum för alla. Nu finns möjlighet att påverka underlaget för utvecklingen genom att svara på en enkät senast 25 maj.
Återställandet av Södra strandgatan går enligt plan28.3.2025 13:16:28 CET | Pressmeddelande
Arbetet pågår för fullt med återställandet av Södra strandgatan efter vattenläckan som inträffade i måndags.
Uppdaterad lägesbild från vattenläckan på Södra strandgatan24.3.2025 16:55:14 CET | Pressmeddelande
Förmiddagens vattenläcka i centrala Jönköping är nu åtgärdad. Alla fastigheter ska ha fått tillbaka vatten och el. Vattenläckan har dock orsakat skada på områdets vägar och fastigheter.
Vattenläcka på Södra Strandgatan – arbete pågår med att laga vattenledningen24.3.2025 13:50:35 CET | Pressmeddelande
En stor vattenläcka har orsakat stora skador på Södra Strandgatan i centrala Jönköping. Detta påverkar drygt 15 fastigheter. Södra Strandgatan är avstängd mellan Museirondellen och Slottsbron.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum