Fastighetsägarna

Ny automatisk tjänst ska hjälpa fastighetsägare att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning

Dela
Fastighetsägarna inleder ett samarbete med techbolaget bakom den nya tjänsten Rezidans som hjälper fastighetsägare att upptäcka oriktiga andrahandsuthyrning i det egna beståndet eller bostadsrättsföreningen. Därmed blir det nu ännu svårare att bedriva illegal handel med förstahandskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning.
Oskar Fyrgård, vd Rezidans
Oskar Fyrgård, vd Rezidans

Den nya tjänsten är molnbaserad och gör det möjligt för fastighetsägare att enkelt och systematiskt bevaka signaler om otillåten andrahandsuthyrning i det egna beståndet. Syftet med tjänsten är att aktivt motverka de utbredda problem som finns med otillåten andrahandsuthyrning och handel med kontrakt. Sedan oktober 2019 finns ett nytt och skärpt regelverk på plats som begränsar formerna för andrahandsupplåtelser och kriminaliserar handeln med kontrakt. Med denna nya tjänst blir det också möjligt att effektivt bevaka regelefterlevnaden.

Oriktiga hyresförhållanden och illegal handel med förstahandskontrakt är ett nationellt problem som ständigt ökar. Utöver att bidra till att förhindra rörligheten på bostadsmarknaden och skapa orättvisa gräddfiler bidrar företeelsen också till minskad trygghet och sämre underhåll.

-  Vi vet till exempel att när personer bor olagligt i andra hand är de är mindre benägna att anmäla allvarliga fel och brister i lägenheten som då inte avhjälps i tid vilket kan leda till dyra skador för fastighetsägare vid till exempel vattenläckor. Med denna tjänst kommer fastighetsägare systematiskt kunna motverka fenomenet, säger Freja Bramsen, chef för medlem och marknad på Fastighetsägarna GFR.

Rezidans är en molnbaserad lösning som bygger på en smart och GDPR-säkrad teknik. Tjänsten skannar effektivt av förändringar i folkbokföringen på utvalda adresser och ger således tidiga signaler om oegentligheter så som otillåten uthyrning och folkbokföringsbrott. Den hjälper även bostadsbolagen att kvalitetssäkra att hyresgästerna är skrivna på rätt adress enligt överenskommelsen i hyreskontraktet. Inom kort utökas tjänsten med funktioner som flaggar när lägenheter i beståndet dyker upp för korttidsuthyrning på annonserings- och uthyrningssidor på internet.

-  Med det här samarbetet vill vi ge fastighetsägare tillgång till en smart och kostnadseffektiv digital lösning som ger dem rätt förutsättningar att aktivt kunna förebygga och utreda problemen kring oriktiga hyresförhållanden och därmed öka tryggheten i bostadsområdet. Något som tidigare har varit väldigt svårt och resurskrävande är nu väldigt enkelt, berättar Oskar Fyrgård som är VD och grundare av Rezidans.

Avtalet med Rezidans inleds under maj 2023 och omfattar medlemsexklusiva erbjudanden för Fastighetsägarnas medlemmar i Sverige.

För ytterligare information kontakta:

Freja Bramsen, chef medlem och marknad Fastighetsägarna GFR tel. 0738-624210

Oskar Fyrgård, vd och grundare Rezidans tel. 0763-23 55 43

Kontakter

Bilder

Oskar Fyrgård, vd Rezidans
Oskar Fyrgård, vd Rezidans
Ladda ned bild

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna Syd begär medling i hyresförhandlingarna i Helsingborg8.12.2023 11:12:50 CET | Pressmeddelande

Fastighetsägarna Syd, som representerar flera hyresvärdar i Helsingborg, väljer nu att gå över till medling i pågående årshyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra och Fastighetsägarna Syd använder nu de möjligheter som finns för att komma vidare. Medlingen är ett av flera verktyg i årets förhandlingar som parterna kan använda då förhandlingarna inte kommer framåt.

Chalmersstudenter vann pris av Fastighetsägarna6.12.2023 10:11:32 CET | Pressmeddelande

Snabbare detaljplansprocesser är en prioriterad fråga för fastighetsbranschen. I en ny uppsats från Chalmers förslås flera åtgärder för att effektivisera samarbetet mellan kommuner och privata aktörer. Uppsatsen, med namnet Reducera brus med BUS, är den första vinnaren av Fastighetsägarna GFR:s stipendium. Vid Fastighetsägarna Göteborgs årsmöte den 4 december tog pristagarna Malin Andersson och Lisa Palmquist emot diplom, blommor samt prissumman på 30 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum