Norrköpings kommun

Norrköpings kommun tar ansvar utifrån JO:s kritik 

Dela
Under fredagen höll Norrköpings kommun en pressträff med anledning av Justitieombudsmannens, JO:s, beslut i veckan angående arbetsmetoder kopplade till välfärdsbrott. Under presskonferensen uttryckte kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) bland annat en önskan om att kommuners befogenheter för att förhindra felaktiga utbetalningar måste tydliggöras i lagstiftningen, och att polisen måste få riktade resurser för att arbeta med välfärdsbrott.
Anna Selander, kommundirektör och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Norrköpings kommun
Anna Selander, kommundirektör och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Norrköpings kommun

– Som det är nu får vi som kommun kritik för att vi agerar för att upptäcka bidragsfusk, och polisen får kritik för att de inte gör tillräckligt mycket. Samtidigt är det kommunala skattemedel som utbetalas felaktigt. Polisen måste få riktade resurser för att arbeta med den här typen av brott, så att vi som kommun med polisens stöd och hjälp i framtiden kan arbeta tillsammans för att förhindra välfärdsbrott, säger Sophia Jarl (M).

I beslutet får Norrköpings kommun bland annat kritik för det arbetssätt som använts då den, enligt JO, inneburit ett betydande intrång i den personliga integriteten som enligt regeringsformen kräver lagstöd.

– Vi respekterar JO:s beslut, och tar till oss den kritik som framförts. Med det sagt kommer vi självklart att följa lagen och inte längre använda oss av den arbetsmetod som saknar lagligt stöd, och det är något vi slutade med i samband med att JO påbörjade sin granskning. Vi kommer dock fortsätta vårt viktiga arbete med att komma tillrätta med bidragsfusk. Välfärdsbrott är ett stort samhällsproblem som kostar samhället miljarder kronor årligen, vilket i förlängningen också drabbar skattebetalarna, säger Sophia Jarl (M).

I sitt beslut skriver JO att socialtjänstlagens skyldighet att förhindra felaktiga utbetalningar och därmed möjlighet att vidta olika åtgärder har tolkats för brett av Norrköpings kommun. Nu påbörjas ett arbete i kommunen för att se hur man framöver ska arbeta med att upptäcka brott mot välfärdssystemen.

– Vi tar nu ansvar utifrån JO:s kritik. I de fall då vi använt oss av den kritiserade arbetsmetoden hade vi fått tydliga markörer som låg till grund för att utredningen om bidragsfusk påbörjades. Däremot kan vi nu i efterhand konstatera att metoderna inte var väl valda. Vi kommer behöva se över vilka arbetsmetoder vi behöver föra in framöver, och se till att en rättslig prövning genomförs i ett tidigare skede än tidigare, säger Anna Selander, kommundirektör.

Kontakt:
Sophia Jarl (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0725-83 69 66

Anna Selander
Titel: kommundirektör
Telefon: 0724-65 20 54

____________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, pressansvarig
Telefon: 0725-97 09 00

 

 

 

 

 

Bilder

Anna Selander, kommundirektör och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Norrköpings kommun
Anna Selander, kommundirektör och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

 Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Mötesplats Norrköping – företagsbesök för dialog och utveckling21.9.2023 09:05:10 CEST | Pressinbjudan

Måndag den 25 september kommer närmare 80 företag ta emot besök av kommunfullmäktiges politiker tillsammans med tjänstepersoner från flera olika kontor. Syftet med dessa besök, som går under namnet Mötesplats Norrköping, är att mötas över gränserna för att öka förståelsen för varandra och utbyta perspektiv. Mötesplats Norrköping är en del av Handslaget – kommunens överenskommelse med näringslivet för ett förbättrat företagsklimat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum