World Animal Protection Sverige

Utredning om kamerabevakning på slakterier klar

Dela
Idag har utredningen ”Kamerabevakning för ett bättre djurskydd” lämnat över sitt betänkande till regeringen. Utredningen föreslår en ny lag med krav på kamerabevakning på slakterierna.

Utredaren skriver: ”Vi har kommit fram till att kamerabevakning skulle kunna utgöra ett verktyg för att stärka djurskyddet på slakterierna, men det är oklart i vilken utsträckning”.

World Animal Protection Sveriges generalsekreterare Roger Pettersson är glad över utredningens förslag:

”Det här är något som vi tillsammans med alla som skrev under vår namnlista för kamerabevakning på slakterierna har åstadkommit.”

Men än är inte frågan avgjord. Nu är det upp till landsbygdsminister Peter Kullgren att besluta hur man ska gå vidare och om regeringen ska gå till riksdagen med ett lagförslag. Samtidigt finns det saker i utredningen som Roger Pettersson inte är glad över.

”Jag hoppas att landsbygdsministern skyndsamt skickar ut utredningen på remiss och sedan snabbt tar fram ett lagförslag. Jag hoppas då också att förslaget ska innehålla krav på att även ljud ska spelas in. Det föreslår inte utredningen. En av experterna i utredningen har i ett särskilt yttrande angett att hon anser att även ljud ska spelas in. Den uppfattningen delar jag helt.

Här finns utredningen: Kamerabevakning för ett bättre djurskydd, SOU 2023:27 (regeringen.se)

Nyckelord

Kontakter

Roger Pettersson, generalsekreterare, World Animal Protection Sverige 073-500 99 17

Sandra JönssonSakkunnig, vilda djurWorld Animal Protection Sverige

Akademisk bakgrund inom bevarandebiologi och etologi. Har särskilt fokus på djurparker, illegal handel, troféjakt och traditionell medicin.

Tel:073-8292133sandrajonsson@worldanimalprotection.se

Amanda DahlbergSakkunnig, djur i livsmedelsindustrin

Agronom, MSc vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Fiskars välfärd är en av hjärtefrågorna, liksom omställning till en hållbar livsmedelsförsörjning.

Tel:070-369 21 33amandadahlberg@worldanimalprotection.se

Julia EngqvistKampanjansvarig för djur i livsmedelsindustrin

Akademisk bakgrund inom nutrition och miljö. Kampanjansvarig för Fair Finance Guide, Kameraövervakning på slakterier, Ko och kalv hör ihop och Kycklingguiden

Tel:0738052133juliaengqvist@worldanimalprotection.se

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970https://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum