World Animal Protection Sverige

Riksdagsseminarium om djurparkernas framtida roll

Dela
Svenska djurparker har fått utstå mycket kritik efter en rad allvarliga händelser – inte minst när fyra schimpanser sköts ihjäl i Furuvik strax före jul. Därför anordnas ett seminarium i riksdagen om djurparkernas framtida roll.

Seminariet är ett samarrangemang mellan World Animal Protection Sverige, Svenska Djurparksföreningen, Liberalerna och Miljöpartiet och hålls på riksdagen torsdag 8 juni kl 13.00-15.00.

Sandra Jönsson, World Animal Protection Sveriges expert på vilda djur, säger:

- Syftet med seminariet är att lyfta fram de problem och utmaningar som finns i djurparksbranschen i dag och diskutera vart vi vill härnäst. Som vi ser det står djurparks-Sverige nu vid ett helt avgörande vägskäl inför framtiden: Kan vi utveckla verksamheten så att den blir mer djurvänlig och bevarar de arter som akut behöver det – eller är djurparker en historisk företeelse som inte hör hemma i ett modernt samhälle och bör avvecklas?

Under första halvan av seminariet kommer följande deltagare att hålla ett anförande vardera, utifrån sina olika relationer till djurparkernas verksamhet:

  •  Sandra Jönsson, World Animal Protection Sverige
  • Rikard Sjödén, Svenska Djurparksföreningen
  • Helena Elofsson, Jordbruksverket
  • Linda Berggren, Kolmårdens Djurpark
  • Torbjörn Ebenhard, forskare och föreståndare för SLU Centrum för biologisk mångfald
  • Gurgîn Bakircioglu, poddskapare och influerare

Efter en fikapaus blir det en paneldiskussion med representanter för de flesta riksdagspartierna.  Även publiken kommer att ha möjlighet att ställa frågor.

 Sandra Jönsson säger:

 - Djurparker är populära semestermål för barnfamiljer och ska bidra till bevarandet av biologisk mångfald. Men den långa raden av oroväckande händelser och säkerhetsbrister har satt sökarljuset på hela branschen och öppnat upp för viktiga, grundläggande frågor: Har djurparkerna som de ser ut i dag spelat ut sin roll? Bör de avvecklas eller utvecklas? Hur skulle en acceptabel djurpark kunna se ut i framtiden? Skulle den kunna leva upp till rollen som bevarandeanläggning med hög djurvälfärd, eftersom hoten mot biologisk mångfald är så alarmerande?

Nyckelord

Kontakter

Sandra JönssonSakkunnig, vilda djurWorld Animal Protection Sverige

Akademisk bakgrund inom bevarandebiologi och etologi. Har särskilt fokus på djurparker, illegal handel, troféjakt och traditionell medicin.

Tel:073-8292133sandrajonsson@worldanimalprotection.se

Bilder

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970https://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye