PTS - Post- och telestyrelsen

Sex stycken vinnare i PTS innovationstävling "Kommunikation för alla"

Dela
Sex vinnare får dela på drygt 13 miljoner kronor i Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling ”Kommunikation för alla”. Vinnarna får finansiering under 1,5 år för att utveckla sina idéer som ska underlätta digital kommunikation mellan människor.

I årets innovationstävling som är den artonde i ordningen sedan starten 2010 fick PTS in totalt 45 ansökningar. Av dessa får alltså sex projekt finansiering med drygt 13 miljoner kronor.

Genom tävlingens tema "Kommunikation för alla" har PTS sökt innovativa och inkluderande kommunikationslösningar inom exempelvis telefoni, e-post, chatt och videomöten.

– När digitaliseringen i samhället ökar blir digital inkludering en allt viktigare demokratifråga, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör. Jag är glad över alla de projektförslag som kommit in i vår tävling och ser fram emot att idéerna ska omsättas till lösningar som underlättar digital kommunikation för alla. 

Experter har granskat

Ansökningarna till innovationstävlingen har granskats av ett internt och ett externt expertråd. PTS följer löpande upp de vinnande projekten under finansieringsperioden samt under de efterföljande tre åren.

Sex vinnare – från tekniklösningar till utbildningsprojekt

Här är de sex vinnande projekten:

Vinnare

Innovationsprojekt

Xtactor Information Technology AB

Kommunikation utan att använda syn och hörsel
xTactor vill använda framsteg inom BCI (Brain Computer Interfaces) för att förenkla digital kommunikation, framförallt för personer med synnedsättningar. Detta genom ett armband som med hjälp av vibrationer och avläsning av fingerrörelser kan överföra text (SMS, chatt, e-post, notifikationer) till och från användarens mobiltelefon, utan att användaren behöver använda varken syn eller hörsel.

Hatten Education AB

Digidagboken & Pratkartor
Med ”Digidagboken” får barn och ungdomar med behov av stöd i sin kommunikation ett enkelt digitalt verktyg för att kunna planera och stöd för att minnas och berätta. Målgruppen kan med enkla knapptryck skicka e-post/sms till närstående och tidigt bli aktiva i digitalt samspel. Med ”Pratkartorna” ger vi möjlighet att öka ordförrådet och lockar till ännu mer kommunikation i samspel med andra.

Omnitor AB

eCtouch Braille International
eCtouch Braille är ett projekt vars syfte är att göra det möjligt för dagens användare av punktdisplay och texttelefoni att fortsatt kommunicera i realtid efter att det analoga telefonnätet släckts. eCtouch Braille är anpassad för kommunikation över moderna kommunikationsnätverk, speciellt anpassad för personer med dövblindhet och grav synnedsättning. Produkten ska spridas internationellt.

Nagoon AB

EmpowerMe: Verktyg för ökad självständighet
Ett digitalt verktyg som underlättar kommunikation via epost med myndigheter och vårdgivare för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Genom AI och språkmodeller förbättras förståelsen av meddelanden och svarsprocessen, vilket främjar självständighet och avlastar anhöriga.

Fictive Reality AB

Multimodulär Totalkonversation med AI-avatarer
En pedagogiskt lekfull och psykologiskt säker digital träningsmiljö för att minska det digitala utanförskapet med hjälp av AI-avatarer.

Dialog speech and language technologies AB

Konversationsträning för personer med afasi
Dialog och Afasiföreningen i Stockholms län utvecklar en produkt för personer med afasi att träna på vardagliga konversationer. Systemet kommer till exempel att kunna hjälpa att träna på talsvarstjänster eller sociala situationer som kan uppkomma i vardagen. Ett digitalt verktyg kommer att ge fler möjligheten att träna på konversationer och bättre möjligheter till mängdträning och repetition.

Om PTS innovationstävling

Alla ska kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter, oavsett funktionsförmåga. Sedan 2010 anordnar PTS innovationstävlingar för att bidra till att smarta idéer blir verklighet och förbättrar vardagen för många. En effektutvärdering visar att tävlingen ger positiva samhällseffekter. Innovationstävlingen ingår i PTS uppdrag att stärka utvecklingen av fler och bättre digitala lösningar för personer med funktionsnedsättning och andra utsatta grupper, inte minst äldre.

Hittills har PTS stöttat 180 projekt med sammantaget 261 miljoner kronor genom sin innovationstävling. Projekten har bestått av såväl breda digitala lösningar för många som smala lösningar som möter specifika behov.

Alla vinnare hittar du på pts.se/innovation.

Kontakter

Marlena Molak-Brindell

PTS innovationstävling 2023

Tel:08-678 58 89

Om

PTS - Post- och telestyrelsen
PTS - Post- och telestyrelsen
Hälsingegatan 38
102 32 Stockholm

08-678 55 00https://www.pts.se/

Säker och tillgänglig kommunikation för Sverige.

Följ PTS - Post- och telestyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PTS - Post- och telestyrelsen

Få hjälp med att bli mer digital – i dag öppnar telefonväxeln Ring Digitalidag1.9.2023 09:31:48 CEST | Pressmeddelande

Från och med den första september kan människor i hela Sverige ringa till Digitalidags telefonväxel ”Ring Digitalidag” på 010-550 25 00 för att ställa frågor och få vägledning om var man praktiskt kan få hjälp med digitala verktyg och tjänster. Telefontjänsten är ett initiativ för att underlätta för dig som vill kunna vara en del av det digitala samhället men även för dig som vill hjälpa andra att bli mer digitala.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum