Stockholms stad

Nya hybridgräsplanerna på Gärdet invigda

Dela
På nationaldagen den 6 juni invigdes de efterlängtade nya fotbollsplanerna på Gärdet. Fotbollsplanerna är hybridgräsplaner, de första i sitt slag i Stockholm.
Maria Elsa Salvo, idrottsnämndens ordförande, invigningstalar. Foto: Lennart Johansson
Maria Elsa Salvo, idrottsnämndens ordförande, invigningstalar. Foto: Lennart Johansson

Spelsugna barn, unga och vuxna samlades den 6 juni på Gärdet för Gärdet Games och invigningen av de nya hybridgräsplanerna. På plats för att inviga planerna fanns representanter från närliggande föreningarna Värtans IK, Djurgårdens IF Fotboll, samt Stockholms Fotbollförbund. Dessutom talade Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom, ordförande i idrottsnämnden Maria-Elsa Salvo och idrottsdirektör Marina Högland.

– Det är verkligen roligt att stå här idag och få inviga dessa två nya planer, säger Maria-Elsa Salvo. Planerna kommer nyttjas av barn och unga i närområdet och innebär ett efterlängtat tillskott för fotbollsverksamheten och för spelsugna tjejer och killar.

– Vi har stora utmaningar i Stockholm, inte minst i innerstaden, med att hitta nya ytor för idrott. Här har vi kunnat använda en del av Gärdets sportfält och vidareutvecklat ytan till moderna fotbollsplaner, dessutom med ett nytt spännande underlag med hybridgräset, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom i sitt invigningstal. 

De två niospelsplanerna, som är belägna längs Sandhamnsgatan i kanten av Gärdets sportfält, har så kallat hybridgräs. Hybridgräset består av ett plastnät med glest konstgräs, som sedan såtts med naturgräs. Hybridplanerna är de nordligaste i Sverige och de första i sitt slag i Stockholm.

Hybridgräset har flera fördelar jämfört med både naturgräs och konstgräs. Det är mer slitstarkt än naturgräs och planen kan alltså nyttjas mer än en med naturgräs. Samtidigt är materialet mer miljövänligt än konstgräset, eftersom det inte krävs granulat och att ytan under gräset inte är hårdgjord, vilket möjliggör för en mer naturlig miljö för till exempel insekter.

Mer information om Gärdets nya hybridgräsplaner finns på webbplatsen Stockholm växer

Nyckelord

Kontakter

IdrottsförvaltningenJenny Tirén Berg, kommunikationsansvarig

Vi öppnar staden som arena och erbjuder stockholmarna en stor variation av idrotts- och motionsmöjligheter för en aktivare livsstil. Främjar stadens idrotts- och friluftsliv och ger bidrag och stöd till idrottsföreningar. Ansvarar för bokning, drift och skötsel av stadens 450 idrottsanläggningar.

Tel:076-122 76 22jenny.tiren.berg@stockholm.se

Bilder

Maria Elsa Salvo, idrottsnämndens ordförande, invigningstalar. Foto: Lennart Johansson
Maria Elsa Salvo, idrottsnämndens ordförande, invigningstalar. Foto: Lennart Johansson
Ladda ned bild
Invigning av två nya fotbollsplaner på Gärdets sportfält. Foto: Lennart Johansson
Invigning av två nya fotbollsplaner på Gärdets sportfält. Foto: Lennart Johansson
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Nystart för arbetet om gång- och cykelbron mellan Slussen och Gamla stan19.9.2023 09:35:16 CEST | Pressmeddelande

Stockholms stad och Region Stockholm har idag fattat beslut om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att skapa förutsättningar för att gång- och cykelbron vid Slussen ska kunna byggas utan risk för tunnelbanans trafiksäkerhet. Samtidigt avbryter staden den planerade provpålningen och den juridiska processen avslutas. Det innebär att stoppet i tunnelbanetrafiken under kommande helg uteblir.

När träden får berätta – en parkupplevelse för barn i alla åldrar4.9.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välkommen till lanseringen av När träden får berätta vid Åkeshovs arboretum. Den 13 september klockan 18.00 lanserar Bromma stadsdelsförvaltning en digital parkupplevelse för både barn och vuxna. Här får besökaren träffa Barry Gran, Shirley Körsbär och Bisse Björk med flera vänner. Via de talande träden upptäcker och utforskar besökaren naturens förutsättningar på ett nytt och roligt och sätt. När träden får berätta invigs av bland andra Bromma stadsdelsnämnds ordförande, Johan Heinonen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum