Stockholms stad

Stadshuset berikas med ny konst

Dela
En av Stockholms vackraste byggnader fyller 100 år. Stadshusets arkitekt Ragnar Östberg lämnade medvetet tomma platser för att kommande generationer skulle kunna fortsätta utsmyckningen av huset. Stadshuset tillförs därför till 100-årsjubileet två nya konstverk.

Ragnar Östbergs arkitektoniska mästerverk skapades med hjälp av sin samtids främsta konstnärer och hantverkare. Stadshuset är idag vida känt för sin arkitektur och den konst och det konsthantverk som finns i byggnaden. Ragnar Östberg tillhörde den grupp av arkitekter som menade att konsten ska vara en naturlig förlängning av arkitekturen. De skulpturer, målningar och detaljer som finns i Stadshuset refererar till Sveriges och Stockholms historia och stadens plats i världen. Flera av de konstverk och utsmyckningar som har tillförts huset under byggperioden och senare har tillkommit genom donationer.

Konstverken som nu tillförs Stadshuset är framtagna av Stockholm Konst och kompletterar den konst som finns i husets publika ytor samt utgör en tidsmarkör och ny länk i husets historia. Konstverken lämnar ett minne av jubileumsåret som kommer att upplevas av kommande generationer som verkar i och besöker Stadshuset.

Hyllning till kärleken

En bronsskulptur Kärlekspar på klippan av Stina Persson är en hyllning till kärleken. Skulpturen som är ca 70 cm ska placeras utanför Stadshusets entré till De hundrades valv. Entrén som används som entré för husets hedersgäster och även av alla de tusentals par som vigs i Stadshuset varje år.

Skulpturen är förankrad både i platsens funktion och historia. Motivet anknyter till Stina Perssons tidigare verk, och den skulpturala gestaltningen ansluter till den tradition som finns i Stadshuset.

Stina Persson, född 1983, är utbildad på Konstfack i Stockholm och Umeå konsthögskola. 2019 blev hon den första Erland Cullberg-stipendiaten och har även erhållit Marianne och Sigvard Bernadottes konstnärsstipendium och ett utställningsstipendium på Kungl.

Skulpturen Kärlekspar på klippan är stadens egen födelsedagspresent till Stadshuset.

Ett tidlöst löfte

Konstverket Vakna, somna, vandra är ett textilt konstverk av Studio Supersju. Stockholm Konst har eftersträvat verk som talar till den breda allmänhet som besöker Stadshuset. Motivet kan beskrivas som ett abstrakt landskap som drar in betraktaren. Ett tidlöst löfte som markerar de hundra år som gått, och inger hopp om de hundra år som kommer härnäst: himlens färger, nattens ljus och solens värme.

Studio Supersju bildades 2016 och består av sex stycken vävare: Siri Pettersson, Ia Centerhall, Miriam Parkman, Vega Määttä Siltberg, Mirjam Hemström och Arianna Funk.

Konstverket placeras i trappan i De Hundrades valv som leder upp till Ovala rummet där vigselförrättningar sker sedan 1972. Verket placeras på trapphusväggen och utgör fond då par och gäster träder ut från vigselakten. I De Hundrades valv står en byst av Carl Eldhs föreställande Knut Agathon Wallenberg (1853-1938), stadshusnämndens ordförande och byggets främste mecenat.

Konstverket Vakna, somna, vandra är en gåva från Wallenbergstiftelserna i KA Wallenbergs namn. Donationen minner om KA Wallenbergs betydelse för husets tillkomst och länkar husets historia till dess samtid och dess framtid.

Kontakt

Projektchef Stadshuset 100 år, Svante Hådell
Telefon: 08-508 29 068
E-post: svante.hadell@stockholm.se 

Bilder

Vakna, somna, vandra. Foto: Henrik Trygg
Vakna, somna, vandra. Foto: Henrik Trygg
Ladda ned bild
Kärlekspar på klippan. Foto: Henrik Trygg
Kärlekspar på klippan. Foto: Henrik Trygg
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Snart börjar vi rusta upp Östermalmstorg8.12.2023 07:58:00 CET | Pressmeddelande

Just nu pågår förberedelser inför upprustningen av Östermalmstorg till ett levande, tryggt och tillgängligt stadstorg. Den första byggetappen i projektet är att renovera växtbäddarna för de befintliga träden på södra sidan av torget. Där står Östermalmsgrillen idag. En av förberedelserna inför byggstarten är att kiosken ska flytta till en annan tillfällig plats på torget under byggtiden. Ägarens plan är att flytta byggnaden söndagen 10 december. När byggnaden är flyttad startar arbetet med att rusta upp torget.

Fritids- och framtidsmässan samlar utställare för barn och unga med funktionsnedsättning6.12.2023 16:07:45 CET | Pressmeddelande

Den 16 februari 2024 arrangerar Stockholms stad Fritids- och framtidsmässan i Eriksdalshallen. Mässan riktar sig till barn och unga med funktionsnedsättning och deras anhöriga. På mässan finns utställare som exempelvis funktionsrättsorganisationer, stadens fritidsgårdar, Kulturskolan samt olika föreningar. Besökare kan få information om utbildnings- och arbetsmöjligheter anpassat för personer med funktionsnedsättning. Dessutom kan besökare även pröva på en mängd olika aktiviteter som till exempel judo, bowling och dans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum