Minskad kompensation från sjukförsäkringen över tid
Kompensationsgraden inom sjukpenning – alltså hur stor andel av lönen som ersätts av sjukpenning – påverkas av både reallöner och politiska beslut. Detta eftersom ersättningen utgår som en procent av lönen men bara upp till ett visst tak.
År 1995 låg kompensationsgraden på i genomsnitt 74 procent vilket fram till år 2021 hade minskat till 66 procent.
Klart lägre kompensationsgrad för dem med högst arbetsinkomster
De med arbetsinkomster runt medianinkomsten har, med undantag för en period i slutet av 1990-talet, haft en kompensationsgrad omkring 75 procent när de varit sjukskrivna med sjukpenning. För de 20 procent med högst inkomster låg kompensationsgraden år 1995 på 69,5 procent – idag är motsvarande siffra 48 procent.
– För dem med högst inkomster har kompensationsgraden i den allmänna sjukförsäkringen minskat kraftigt över tid vilket beror på att lönerna har ökat mer än taket i sjukförsäkringen har skrivits upp. För dem med högst inkomster innebär det ett ökat behov av kompletterande försäkringsskydd, såsom kollektivavtalade eller privata sjukförsäkringar, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten.
Män har högre löner – vilket ger lägre kompensationsgrad
Den genomsnittliga arbetsinkomsten är högre för män än för kvinnor och därför har män oftare en större del av sin arbetsinkomst över inkomsttaket i sjukförsäkringen – vilket innebär att mäns kompensationsgrad är lägre än kvinnors: 64,5 procent respektive 68 procent under år 2021.
– Samma gäller om vi tittar på yrken. Yrken med krav på högskolekompetens och chefsbefattningar har lägre kompensationsgrad och inom dessa yrken har också kompensationsgraden sjunkit mest – vilket återigen hänger ihop med löneläget, säger Ulrik Lidwall.
Nyckelord
Dokument
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Omvårdnadsbidrag går oftast till kvinnor19.9.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor ansöker oftare om omvårdnadsbidrag än män – och i tre av fyra föräldrapar är kvinnan ensam mottagare av omvårdnadsbidrag. Familjens inkomst har viss betydelse för hur omvårdnadsbidraget fördelas, visar en ny analys från Försäkringskassan.
Vabbandet skiljer sig mycket mellan olika yrken5.9.2023 09:02:11 CEST | Pressmeddelande
Andelen som vabbar är högst för hantverksyrken inom bygg och tillverkning och lägst bland chefer. Inom samtliga yrkesgrupper vabbar kvinnor oftare och tar ut fler dagar än män – skillnaden varierar mellan olika yrkesgrupper, visar en ny analys från Försäkringskassan.
Sjukfrånvaro i Europa – så sticker Sverige ut30.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Jämfört med andra europeiska länder har Sverige både hög sysselsättningsgrad, relativt sett starka trygghetssystem och därtill en historiskt sett låg och stabil sjukfrånvaro. Dessa tre politiskt fastslagna mål kan delvis vara i konflikt med varandra men i Sverige tyder utfallet på att de går att kombinera – det visar en ny analys från Försäkringskassan som jämfört sjukfrånvaron och sjukförsäkringssystemen i ett antal europeiska länder.
Miljoner fler vab-dagar – efter pandemin29.6.2023 09:00:05 CEST | Pressmeddelande
Under covid-19 ökade uttaget av vab kraftigt och sedan dess fortsatt att ligga på förhöjda nivåer. 2022 betalades det ut 1,9 miljoner fler dagar jämfört med år 2019 visar en ny rapport från Försäkringskassan.
Pandemins inverkan på socialförsäkringen klingar av men vissa mönster består27.6.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Pandemins effekter på socialförsäkringen avtog 2022. Det märks bland annat genom att antalet mottagare av sjukpenning i stort återgick till 2019 års nivåer. Däremot är det fortfarande färre som går till tandläkaren än före pandemin och rekordmånga föräldrar är hemma med sjuka barn. Det visar årets upplaga av rapporten Socialförsäkringen i siffror som presenteras i dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum