Svenska Bowlingförbundet

Imorgon börjar bowling-EM - “målet är att komma hem med medaljer”

Dela
Imorgon börjar herrarnas EM i Wittelsheim i Frankrike. Sverige är en av de stora favoriterna efter fina medalframgångar de senaste åren. – Om vi får ihop det bra tillsammans är vi det bästa laget i Europa. Det ska vi försöka visa, säger Jesper Svensson.
Imorgon börjar bowling-EM i Wittelsheim, Frankrike. Jesper Svensson och hela det svenska laget är redo att kämpa om medaljerna. Foto: Nowadaysfilm, Robert Lipic.
Imorgon börjar bowling-EM i Wittelsheim, Frankrike. Jesper Svensson och hela det svenska laget är redo att kämpa om medaljerna. Foto: Nowadaysfilm, Robert Lipic.

Mästerskapet spelas mellan den 9-17 juni. Sverige kom till Frankrike i tisdags och tränade sitt första pass i tävlingshallen Cristal Bowling under onsdagen. Idag väntar den officiella träningen. Den regerande världsmästaren i singel James Blomgren var nöjd med onsdagens träning.
– Jag tycker att det var ett bra pass och jag fick ett gott intryck av hallen. Det är först imorgon på den officiella träningen som det är rätt underlag men man fick en bild av hallens karaktär idag, säger James Blomgren. 

Vid EM i Helsingfors 2022 blev Sverige bästa nation med åtta medaljer och de gjorde sitt näst bästa Europamästerskap någonsin. Förbundskapten Robert Andersson menar att det är en viss press efter alla fina framgångar för svensk bowling de senaste åren.
– Alla de svenska landslagen har gjort det väldigt bra den senaste tiden och vi har varit bästa nation på de flesta mästerskapen. De andra nationerna vet att om de siktar på att vinna så måste de nästan slå oss. Det är lite tryck på oss och man känner att pressen finns där, säger Robert Andersson. 
Hur tror du att spelarna hanterar det?
– Det är rätt killar att få den pressen på sig. De har varit med länge och presterat på hög nivå i många år. Sedan är vi alla människor och det är klart att man kan känna av pressen men det gäller att hantera det. När vi väl står på banan så handlar det om att ta det slag för slag och att vara i sin bubbla, säger han och fortsätter:
– Det gäller att fokusera på att ta rätt beslut. Om banorna passar oss fint och vi tar det lugnt och spelar bra så är det möjligt att det kan bli åtta medaljer som förra året. Det handlar om att göra sitt bästa på plats.
Vilka ser du som främsta utmanarna om medaljerna?
– Finland är duktiga. Ofta har det varit lite vartannat år om det är vi eller dem som har varit bäst i Europa. Tjeckien har gjort ett kanonjobb och det är en grupp som spelar mycket tillsammans. Italien var starka senaste EM:et och Tyskland har ett lag med lite blandade åldrar. Jag tror de kan bli farliga om det blir mycket spel med uretan.
Är det någon distans som du ser fram emot extra mycket?
– 5-manna är stort för oss som lag. Sedan vet jag att Jesper är taggad på att försvara All Event-guldet. Men alla distanser är viktiga. Ibland i Sverige har det nästan varit fult att säga att man vill satsa på singeldistansen och att det är laget som gäller. Men singel är en distans som alla andra. Sedan kan det ju hända att man testar något där som man märker inte blir helt rätt och som man kan dra nytta av till kommande distanser.

Vad ser du som era främsta styrkor i laget?
– Rutinen. Vi har ett förhållandevis lite äldre lag som har spelat många mästerskap och tävlingar. Sedan kan den styrkan även vara en svaghet i lagspelet då alla är duktiga på att sköta sig själva och lösa problemen på banorna. Det blir väldigt viktigt att vi kommunicerar tydligt, varför man gör på ett visst sätt och att vi arbetar med bra gameplans.

Singeldistansen är först på programmet och sedan väntar fullmatade EM-dagar. Jesper Svensson ser fram emot att mästerskapet ska dra igång.
– Det ska bli kul. Som alltid är jag tacksam över att få chansen i blågult. Vi har en hög kapacitet i laget men det gäller att vara påkopplade för att få ut max. Efter förra årets EM vet vi att en fullträff kan vara runt hörnet om det klaffar för oss. Målet är naturligtvis att komma hem med medaljer. Men som alltid är det hård konkurrens så det blir tufft. Om vi får ihop det bra tillsammans är vi det bästa laget i Europa. Det ska vi försöka visa, säger Jesper Svensson. 

Svensson får medhåll av Martin Larsen:
– Vi ska inte sticka under stolen med att vi är här för att vinna. Det är inte realistiskt att kamma hem allt men vi är inte nöjda om vi inte får höra “Du gamla du fria” under mästerskapet, säger Martin Larsen som lyfter 5-manna som något extra under mästerskapet.
– Lagdistanen är alltid pricken över i:et och det är extra roligt att vinna tillsammans. Individuellt sett är det All Event som sticker ut och som är det svåraste att vinna.

Herr-EM 2023 Wittelsheim, Frankrike
Arena: Cristal Bowling
Antal nationer: 31

Sveriges lag:
Pontus Andersson, Team Clan BK, Nässjö
James Blomgren, Team Alingsås BC
Markus Jansson, Team Pergamon BC, Partille
Martin Larsen, Team Pergamon BC, Partille
Jesper Svensson, Team Pergamon BC, Partille
Mattias Wetterberg, Matteus-Pojkarna BK, Stockholm

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coach Patrick Backe

Medaljer kommer att delas ut i följande distanser:
Singel
Dubbel
3-manna
5-manna
All-Events
Masters

Så här spelas de olika distanserna:

Singel
Alla spelar 6 serier i kvalet. De fyra bästa med högst totalslagning går vidare till semifinal. Ettan möter fyran, tvåan ställs mot trean. Semifinal och final spelas över 1 serie. Den med högst totalslagning vinner.

Dubbel
Alla spelar 6 serier vardera i kvalet. Totalslagningen för dubbelparen läggs ihop och de fyra bästa går vidare till semifinal. Ettan möter fyran, tvåan ställs mot trean. I semifinal och final spelar båda spelarna varsin serie. De med högst totalslagning vinner.

3-manna
Alla tre spelare kör 6 serier vardera i kvalet. Tre serier måndag och resterande tre serier på tisdag. De fyra bästa lagen går vidare till semifinal. Ettan möter fyran, tvåan ställs mot trean. I semifinal och final spelar alla spelare 1 serie vardera. De med högst totalslagning vinner.

5-manna
Alla fem spelare kör 6 serier vardera i kvalet. Tre serier onsdag och resterande tre på torsdag. De fyra bästa lagen går vidare till semifinal. Ettan möter fyran, tvåan ställs mot trean. I semifinal och final spelar alla spelare 1 serie vardera. De med högst totalslagning vinner.

All Event
Alla serier från tidigare distanser räknas ihop. Totalt 24 serier. Den med högst totalslagning vinner guld i All Event.

Masters
De 24 bästa från All Events går vidare till slutspel man mot man. Bäst av tre serier. Placering 9-24 möts i steg 1 - segrarna går vidare och möter 1-8 i steg 2. Totalt fem steg, utslagsspel fram till final.

Tidsprogram EM herrar 9-17 juni

Fredag 9 juni
Singel squad 1 10.00-13.45
Singel squad 2 14.45-18.30

Lördag 10 juni
10.00-13.45 Singel squad 3
14.45-15.15 Singel semifinaler
15.30-16.00 Singelfinal

Söndag 11 juni
10.00-13.45 Dubbel squad 1
14.45-18.30 Dubbel squad 2

Måndag 12 juni
10.00-13.45 Dubbel squad 3
14.45-15.30 Dubbelsemifinaler
15.45-16.30 Dubbelfinal

Tisdag 13 juni
10.00-13.00 3-manna squad 1 (serie 1-3)
14.00-17.00 3-manna squad 2 (serie 1-3)

Onsdag 14 juni
10.00-13.00 3-manna squad 2 (serie 4-6)
14-00-17.00 3-manna squad 1 (serie 4-6)
18.00-19.00 3-manna semifinaler
19.15-20.15 3-manna final

Torsdag 15 juni
10.00-14.30 5-manna squad 1 (serie 1-3)

Fredag 16 juni
10.00-14.30 5-manna sqaud A (serie 4-6)
16.00-17.30 5-manna semifinaler
17.45-19.15 5-manna final

Lördag 17 juni
09.00-10.15 Masters steg 1
10.15-11.30 Masters steg 2
12.30-13.45 Masters steg 3 kvartsfinaler
13.45-15.00 Masters steg 4 semifinaler
15.00-16.15 Masters steg 5 final

Mästerskapets hemsida med resultat och mer info

Livestream

För det senaste från mästerskapet kolla in Svenska Bowlingförbundets hemsida swebowl.se

och sociala medier: 

Instagram

Facebook

Twitter

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Imorgon börjar bowling-EM i Wittelsheim, Frankrike. Jesper Svensson och hela det svenska laget är redo att kämpa om medaljerna. Foto: Nowadaysfilm, Robert Lipic.
Imorgon börjar bowling-EM i Wittelsheim, Frankrike. Jesper Svensson och hela det svenska laget är redo att kämpa om medaljerna. Foto: Nowadaysfilm, Robert Lipic.
Ladda ned bild
James Blomgren. Foto: Robert Lipic, Nowadaysfilm.
James Blomgren. Foto: Robert Lipic, Nowadaysfilm.
Ladda ned bild
Martin Larsen. Foto: Robert Lipic, Nowadaysfilm.
Martin Larsen. Foto: Robert Lipic, Nowadaysfilm.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Bowlingförbundet
Svenska Bowlingförbundet
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

08-699 60 00https://www.swebowl.se/

Svenska Bowlingförbundet är centralorganisation för svensk bowling. Vi organiserar 17 000 bowlare i det unika svenska ligaspelet, tävlingar, svenska mästerskap, parabowling, utbildningar, världens näst bästa landslag och en bredd i världsklass. Bowling – en sport för alla – hela livet.

Följ Svenska Bowlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bowlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum