MHFMHF

Ingen mer familj ska behöva förlora ett barn – vi måste få stopp på rattfylleriet

Dela
Än en gång har det allra värsta hänt. En 11-årig pojke omkom när han blev påkörd av en drograttfyllerist i Märsta den 7 juni. MHF och MADD kräver att våra beslutsfattare sätter in insatser mot rattfylleriet – så att inte fler familjer behöver förlora ett barn.
Än en gång har det allra värsta hänt. En 11-årig pojke omkom när han blev påkörd av en drograttfyllerist i Märsta den 7 juni. Foto: MostPhotos
Än en gång har det allra värsta hänt. En 11-årig pojke omkom när han blev påkörd av en drograttfyllerist i Märsta den 7 juni. Foto: MostPhotos

Den 7 juni i Märsta blev en pojke som var ute och cyklade påkörd av en drograttfyllerist. Pojken avled senare av sina skador. En man i 25-årsåldern greps misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri och vållande till annans död.

MADD Sweden är ett nätverk för rattfylleridrabbade. MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund) arbetar för att ingen ska dö eller skadas av rattfylleri. 

Den 7 juni inträffade den fruktansvärda tragedin – en 11-årig pojke miste livet efter att han blivit påkörd av en drograttfyllerist. 

– Än en gång drabbas en familj och förlorar ett barn på grund av onykter körning, i det här fallet drograttfylleri, säger Lars Olov Sjöström, sakkunnig trafiksäkerhet för MHF.
– Det kommer nu att bli ännu viktigare att samhället arbetar med att förebygga och stoppa alkohol och droger i trafiken. 

Under 2022 omkom 56 personer i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor i Sverige. Det visar Trafikverkets djupstudier. Det betyder att 25 procent av alla som dödades på vägarna förra året förolyckades på grund av rattfylleri. Ett 20-tal personer skadas svårt varje vecka till följd av rattfylleriolyckor.

– Det är viktigt att våra beslutsfattare tar tag i rattfylleriet, som är ett allvarligt samhällsproblem, säger Lars Olov Sjöström.
– Efter den tragiska dödsolyckan i Märsta, ska inte fler familjer behöva drabbas och förlora ett barn. Det här får inte hända igen. 

MHF och MADD arbetar för att ingen människa ska behöva drabbas av rattfylleriets fruktansvärda konsekvenser. 

Inget barn ska behöva dö eller skadas för livet för att en förare väljer att köra alkohol- eller drogpåverkad. Ingen familj ska behöva mista sitt barn eller någon annan familjemedlem till följd av rattfylleri.

MADD är världens största frivilligorganisation mot rattfylleri. MADD (Mothers Against Drunk Driving) startade i USA 1980 av en förtvivlad mamma som just mist sin trettonåriga dotter på grund av en rattfyllerist. Hon demonstrerade med plakat utanför Vita Huset i Washington.

Sedan 1980 har organisationen vuxit till mer än tre miljoner medlemmar. MHF tecknade redan 2003 ett samarbetsavtal med MADD, om det första MADD-näverket i Europa. 

Kontaktpersoner
Lars Olov Sjöström
sakkunning trafiksäkerhet MHF
070-697 00 22 
lars.olov.sjostrom@mhf.se


Mats Sjöö
MADD Sweden
070-4832345
mats.sjoo@mhf.se

www.madd.se

 

Nyckelord

Bilder

Än en gång har det allra värsta hänt. En 11-årig pojke omkom när han blev påkörd av en drograttfyllerist i Märsta den 7 juni. Foto: MostPhotos
Än en gång har det allra värsta hänt. En 11-årig pojke omkom när han blev påkörd av en drograttfyllerist i Märsta den 7 juni. Foto: MostPhotos
Ladda ned bild

Om

MHF
MHF
Byängsgränd 8, 2tr
120 40 Årsta

08-555 765 55http://www.mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. MHF är en ideell medlemsorganisation och har lokalavdelningar i hela landet. 

 

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

MHF-Ungdom vill se riskutbildning med fokus på alkohol och droger för A-traktor-ungdomar31.8.2023 10:39:09 CEST | Pressmeddelande

I dag den 31 augusti införs nya regler för A-traktorer. De nya reglerna innebär inte några förändringar av den nuvarande AM-utbildningen. MHF-Ungdom vill att dagens unga ska få en obligatorisk riskutbildning i sin AM-utbildning, detta för att ge motordrivna ungdomar en större förståelse för sin egen och andras roll i trafiken. MHF-Ungdom anser även att utbildningen ska ta upp de faror och risker som alkohol och droger innebär i trafiken, redan när ungdomar ska ut och köra A-traktor, mopedbil eller moped. Det är en viktig åtgärd för att förebygga olyckor och rädda unga liv i trafiken.

Nykterhetskontrollerna ökar igen efter pandemin – men betydligt högre nivåer krävs för att minska rattfylleriet3.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Polisens nykterhetskontroller ökade under första halvåret jämfört med samma period 2022. Det är ett jättebra steg i rätt riktning anser MHF. Men utandningsproven behöver öka till betydligt högre nivåer. Fler nykterhetskontroller gör att fler rattfyllerister kan stoppas och det ökar också den upplevda upptäcktsrisken som gör att färre kör alkoholpåverkade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum