Gröna arbetsgivare

Kommunal respekterar inte märket - varslar om strejk

Dela
Kommunal varslar om konflikt mot de gröna näringarna för andra gången denna avtalsrörelse. Konflikthotet gäller golfbanor, trädgårdsodlingar och sympatiåtgärder mot trädgårdsanläggningar. Gröna arbetsgivare följer märket och vilket innebär en kostnadsram på 7,4 procent, som är det så kallade märket. Strejkhotet träder tidigast i kraft den 20 juni kl 14.00 om ingen lösning nås innan dess.
Örjan Lenárd, förhandlingschef & Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd, förhandlingschef & Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare

- Detta är ytterst bekymmersamt, vi har hela tiden varit beredda att diskutera olika lösningar för att hålla oss inom kostnadsmärket på totalt 7,4 procent. Tyvärr har Kommunal inte samma syn på märkets normerande roll, säger Örjan Lenárd förhandlingschef Gröna arbetsgivare

De låsta förhandlingarna beror framför allt på att Kommunal inte vill acceptera en avräkning för de ökade kostnaderna för den s k så kallade insamlingsmodellen, vilket gör att kostnaderna kommer att överstiga ”märket” för berörda branscher.

- Kommunals ovilja att respektera det märke som satts på arbetsmarknaden är för oss en ny situation. Det är ett misslyckande för oss parter att Medlingsinstitutet nu behöver kallas in för att föra förhandlingarna framåt, säger Lena-Liisa Tengblad vd Gröna arbetsgivare.

Gröna arbetsgivare konstaterar att kostnaderna för insamlingsmodellen ingår i industrins kostnadsmärke vilket Kommunal hittills inte kunnat acceptera. Insamlingsmodellen innebär att löner under 28 211 kr ska räknas upp när den totala lönepotten ska beräknas. Det är sedan ingen garanti att det är de medarbetare som har lägst lön är de som gynnas när den nya lönen ska sättas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Örjan Lenárd, förhandlingschef & Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd, förhandlingschef & Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Ladda ned bild

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna. Vi företräder 4 000 medlemsföretag med drygt 30 000 anställda som bedriver verksamhet inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. För djursjukvård är Gröna arbetsgivare även branschorganisation.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Stora risker med regeringens politik för utländsk arbetskraft17.10.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ny studie av regelverk för utländsk arbetskraft visar att regeringens politik kommer att innebära stora nackdelar för svenska företag jämfört med Finlands, Danmarks och Storbritanniens. I Gröna arbetsgivares rapport konstateras att dessa länder har ett lönekrav på 40–76 procent av medianlön, jämfört med de 80 procent som svenska företag ska betala från den 1 november. I ett andra steg nästa år förväntas kravet höjas till 100 procent, motsvarande 34 200 kronor i månaden.

Ny rapport analyserar tre länders regelverk för arbetskraftsinvandring från tredje land10.10.2023 09:30:19 CEST | Pressmeddelande

PRESSINBJUDAN: Den 1 november 2023 införs ett försörjningskrav på förnärvarande 27 360 kronor för utländsk arbetskraft från tredje land. Med anledning av detta bjuder Gröna arbetsgivare in till seminarium och presentation av en ny rapport: Regelverk för arbetskraftsinvandring från tredje land - En analys av tre länders hantering av lönegolv med bäring på de gröna näringarna

Rättelse - nytt löneavtal för svenska lantbruk inte formellt klart28.6.2023 16:34:48 CEST | Pressmeddelande

RÄTTELSE: Gröna arbetsgivare och Kommunal har en principöverenskommelse om ett nytt avtal för lantbruksarbetarna. För ett formellt avtal krävs ett beslut från Kommunals förbundsstyrelse. Gröna arbetsgivare och Kommunal har slutit ett tvåårigt avtal på 7,4 procent för lantbruksarbetare. Det nya avtalet börja gälla från och med en 1 juli 2023 och följer industriavtalets lönekostnadsmärke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum