Forskare vill ta reda på varför rådjur får diarré – du kan hjälpa till!

Med jämna mellanrum får SVA in rapporter om rådjur med lös avföring. Kronisk diarré hos rådjur har observerats i stora delar av landet och vissa individer dör till sist av utmärgling och uttorkning. Bakgrunden till den kroniska diarrén är okänd. I ett nytt forskningsprojekt ska forskare undersöka om kryptosporidier kan vara en av orsakerna till att rådjur får tarminflammation och diarré.
– Rådjursdiarré är ett återkommande problem som leder till mycket lidande hos djuren. Vad som orsakar diarrén har aldrig uppklarats och nu vi vill undersöka om den encelliga parasiten kryptosporidier kan vara en del av förklaringen, säger Karin Olofsson-Sannö, viltveterinär vid SVA.
2023 och 2024 vill SVA ha hjälp med prover
I studien kommer avföring från rådjur med diarré samlas in och analyseras för kryptosporidier. För detta ber SVA allmänheten om hjälp. När du samlar in ett prov är det viktigt att ha god handhygien. Ta dubbla plastpåsar eller handskar på händerna och lägg provet i en plastpåse som du knyter ihop. Tvätta händerna noggrant efteråt, så du inte riskerar att smittas. Sedan registrerar du ditt fynd i webbformuläret rapporteravilt.sva.se. Kom ihåg att lämna kontaktuppgifter i formuläret. Då kan vi skicka ut transportmaterial till dig, så att du kan skicka in avföringen kostnadsfritt till SVA för analys. Projektet avslutas 2024.
Kryptosporidier kan orsaka diarré hos många djurslag
Kryptosporidier (Cryptosporidium spp.) är encelliga parasiter som infekterar tarmslemhinnan och kan orsaka diarré. Så kallad kryptosporidios kan ge sjukdom hos flera olika djurslag, även människa, men förekomsten hos svenska rådjur är okänd. Parasiten ger olika grad av sjukdom hos olika individer beroende på övrig hälsostatus och de flesta drabbade tillfrisknar inom ett par veckor. Ibland ses återkommande utbrott av kryptosporidios hos människor, men det är inte alltid källan till smittan kan hittas. Rådjur vistas ofta i grönsaksodlingar och därför är det av intresse att utreda om rådjuren kan bära på parasiten och på så sett vara en möjlig smittkälla.
Nyckelord
Kontakter
Karin Olofsson-SannöBiträdande statsveterinär
Tel:018-674270karin.olofsson@sva.seBilder

Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
Parasiten fårstyng påvisad för första gången sedan 1800-talet22.1.2025 08:55:24 CET | Pressmeddelande
Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland när en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades. I bihålorna påvisades cirka 2 cm stora larver som artbestämdes morfologiskt och molekylärt.
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum