Fastighetsägarna

Konjunkturrapport: En hård mjuklandning

Dela
Trots kraftiga pris- och ränteökningar visar den svenska ekonomin förvånansvärd motståndskraft. Det skapar förutsättningar för en mjuklandning, som dock kan bli hård för många högt skuldsatta hushåll och företag. Återhämtningen tyngs av svag privatkonsumtion och ett mycket begränsat bostadsbyggande. På sikt riskerar det kraftiga fallet i bostadsbyggandet att förstärka utanförskapet och försvaga ekonomin tillväxtkraft. För att hindra detta krävs politisk handlingskraft. Det skriver Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturrapport.

– Vi bedömer att konjunkturnedgången blir ganska mild. Inflationen ger sakta vika och Riksbanken kan vila på hanen efter den kommande höjningen till 3,75 procent. Tidigt nästa år är det dags för en första sänkning. Med växande reallöner, lätt expansiv finanspolitik och lite draghjälp utifrån, kommer den svenska ekonomin att växa igen under 2024, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Trots detta gynnsamma scenario kan situationen bli tuff för många högt belånade företag och hushåll. Det gäller inte minst fastighetsbolag med svaga driftnetton, stora skulder och kort räntebindning. Flera av dem har redan agerat för att hantera situationen genom minskade utdelningar, nyemissioner och försäljningar av fastigheter.

– Även om flera bolag kommer att behöva agera, bedömer vi att de samhällsekonomiska effekterna blir begränsade. Den stora utmaningen i nuläget handlar snarare om följderna av den mycket kraftiga nedgången i produktionen av nya bostäder, enligt Tomas Ernhagen.

Enligt Fastighetsägarna kommer vi inte tillbaka till de byggvolymer som gällde under 2010-talet, som var en följd av det extremt låga ränteläget som rådde då. Framöver måste vi räkna med högre räntor än så, vilket innebär en radikal förändring av förutsättningarna för byggandet.

– Höga kostnader, lägre bostadspriser och svårigheter att få folk att teckna sig för framtida köp, kommer att lägga en våt filt över byggandet av bostadsrätter och villor. För hyresrätten förvärras situationen av det dysfunktionella hyressättningssystemet, säger Tomas Ernhagen

Givet detta kommer det troligen inte att byggas fler än 25 000 bostäder per år framöver. Det är långt från de behov som finns. Kostnaden i form av växande utanförskap och en sämre fungerande ekonomi är hög. För att vända situationen måste bostadsfrågan, enligt Fastighetsägarna, ges högsta politiska prioritet såväl på riks- som kommunal nivå.

Kontakter

Dokument

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Nu är hyrorna i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn klara5.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i dessa kommuner höjs mellan 5,2-5,5 procent (se nivåer nedan). Samtliga från den 1 januari 2025.

Nu är hyrorna i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge klara4.3.2025 09:39:04 CET | Pressmeddelande

I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Östra Göinge, Höör och Hörby höjs med 5,3 procent och hyrorna i Kävlinge med 5,2 procent. Samtliga från den 1 januari 2025.

Fjärrvärmenämnden avslår medling – kraftiga taxeökningar från Skövde Energi måste upphöra25.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Fastighetsägarna i Skaraborg har under en längre tid försökt föra en konstruktiv dialog med Skövde Energi om fjärrvärmetaxorna, men utan framgång. Efter en förhandling där parterna inte kunde nå en överenskommelse, valde man att gå vidare till medling i fjärrvärmenämnden. Nu har nämnden beslutat att avslå medlingen. Deras bedömning är att medling inte kommer att leda till en överenskommelse mellan kunder och fjärrvärmeföretag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye