Att dra nytta av stadens unika förutsättningar är en viktig framgångsfaktor för Karlstad som studentstad

Det finns i dag över femtio universitet och högskolor i Sverige och allt fler svenskar väljer att studera efter gymnasiet. I rapporten Cityindex Insikt listas 13 städer runt om i Sverige som typiska studentstäder, Karlstad är en av dem.
Enligt rapporten står studentstäderna väl rustade inför framtiden. Med en 20-procentig befolkningsökning växer dessa städer betydligt mer än de som inte har universitet och högskola. Studentlivet bidrar också till att skapa liv och rörelse i stadskärnor genom stort utbud av restauranger och caféer.
- Framgångsfaktorerna för att Karlstad lyckas som studentstad är flera – men handlar i grunden om att dra nytta av dess unika förutsättningar. Kom därför ihåg att inkludera studentrepresentanter vid tillfällen då stadens aktörer träffas i samverkansprojekt med fokus på stadskärnans utbud och utveckling. Framgångsrika stadskärnor vet vad som attraherar människorna som vistas där och kan omsätta det till flöden och större tillväxt, säger Sanna Andersson som är näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Värmland.
Därutöver finns specifika framgångsfaktorer som är viktiga att jobba med för att på sikt stärka studentstäder likt Karlstad. En sådan är att knyta samman campus med centrum och dra nytta av det faktum att studenterna skapar liv och rörelse på udda tider som bidrar till ökad dynamik. Väl tillvaratagen kan studenternas dygnsrytm bidra till att öka omsättningen för handeln.
I rapporten listas också utmaningarna inför framtiden.
- Likt andra studentstäder är en utmaning för Karlstad att få studenterna att stanna kvar efter examen. Att skapa trivsel under studietiden är så klart viktigt, men här blir också framtida tillgång till bostäder och jobb avgörande, menar Sanna Andersson.
Definitionen av en studentstad i rapporten är en stadskärna som ligger i en kommun som är hem till ett svenskt universitets eller högskolas huvudcampus, där minst 8,5 procent av kommunens befolkning i åldrarna 15-74 studerar på eftergymnasial nivå.
5 reflektioner och tips om studenter
- Är för delningstjänster – Hur ser stadskärnans ut för återbruk, reparation och begagnathandel?
- Uppskattar konsumtionsfria platser för studier och vila – Hur ser stadskärnans konsumtionsfria platser ut?
- Är på väg ut i arbetslivet– Hur ser förutsättningarna ut att stanna kvar i staden efter studietiden? Vilka jobb och vilket bostadsutbud finns för nyutexaminerande?
- Stärker stadskärnas serviceupplevelse– Många studenter har extrajobb – hur kan det bidra till stadens utbud och serviceupplevelse?
- Är i rörelse– Studenter har generellt sett inte tillgång till bil. Hur ser tillgängligheten till och från stadskärnan ut?
Om Cityindex Insikt
Cityindex Insikt kartlägger vad som utmärker de mest framgångsrika stadskärnorna bland kategorierna studentstäder, besöksnäringsstäder, pendlingsstäder och landsbygdsstäder. Hela listan på städerna som ingår i rapporten hittar du på vår webb.
Kontakter
Sanna AnderssonAnsvarig näringspolitik VärmlandFastighetsägarna GFR
Tel:054-13 75 54sanna.andersson@fastighetsagarna.seBilder
Dokument
Om
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Den mest prisvärda fjärrvärmen finns i Luleå26.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Luleå Energis nät i Luleå erbjuder landets mest prisvärda fjärrvärme. Det visar en ny rapport från Fastighetsägarna GFR. - Jämfört med leverantörer med liknande förutsättningar är nätet i Luleå det billigaste i Sverige, säger David Björnberg, analytiker hos Fastighetsägarna.
Nu är hyrorna i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn klara5.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i dessa kommuner höjs mellan 5,2-5,5 procent (se nivåer nedan). Samtliga från den 1 januari 2025.
Kent Persson föreslås bli ny ordförande för Fastighetsägarna GFR4.3.2025 14:48:51 CET | Pressmeddelande
Valberedningen för Fastighetsägarna GFR föreslår Kent Persson från Heimstaden som ny ordförande inför föreningsfullmäktige i Göteborg den 24 april 2025.
Nu är hyrorna i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge klara4.3.2025 09:39:04 CET | Pressmeddelande
I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Östra Göinge, Höör och Hörby höjs med 5,3 procent och hyrorna i Kävlinge med 5,2 procent. Samtliga från den 1 januari 2025.
Fjärrvärmenämnden avslår medling – kraftiga taxeökningar från Skövde Energi måste upphöra25.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fastighetsägarna i Skaraborg har under en längre tid försökt föra en konstruktiv dialog med Skövde Energi om fjärrvärmetaxorna, men utan framgång. Efter en förhandling där parterna inte kunde nå en överenskommelse, valde man att gå vidare till medling i fjärrvärmenämnden. Nu har nämnden beslutat att avslå medlingen. Deras bedömning är att medling inte kommer att leda till en överenskommelse mellan kunder och fjärrvärmeföretag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum