Carl Bennet och Sarah Pink utsedda till hedersdoktorer

Företagsledaren och industrimannen Carl Bennet, ägare till bland annat Getinge AB, har på olika sätt haft nära kontakt med Högskolan i mer än 25 år, bland annat som högskolestyrelsens ordförande. De senaste tio åren har han gjort det möjligt för Högskolan i Halmstad att rekrytera fyra välmeriterade forskare som gästprofessorer inom hälsoinnovation i en satsning som kallas Bennetprofessuren. Som ett bevis på uppskattning har Högskolans forsknings- och utbildningsnämnd (FUN) beslutat att utse Carl Bennet till hedersdoktor i innovationsvetenskap.
Den andra hedersdoktorn är Sarah Pink, professor i design och framtidens tekniker vid Monash University i Australien. Under tio år har hon varit internationell gästprofessor och aktiv forskare vid Högskolan i Halmstad. Hon har också bjudit in Högskolan i Halmstad som partner i ADM+s Centre of Excellence i Australien. Genom dessa engagemang har hon inte bara stöttat och påverkat forskare och doktorander vid Högskolan i Halmstad, utan också varit en del av att skapa starka band mellan Högskolan i Halmstad och externa samarbetspartner som Volvo Cars, står att läsa i motiveringen. Sarah Pink blir hedersdoktor i informationsteknologi, den andra personen, och första kvinnan, att utses som hedersdoktor inom detta område.
– Det är väldigt roligt att Högskolan har två nya hedersdoktorer i år, en man och en kvinna. Inte minst känns det bra att vi nu också har en kvinna som är hedersdoktor i informationsteknologi. Både Carl och Sarah har gjort beundransvärda insatser för Högskolan i Halmstad och förtjänar verkligen denna utnämning, säger Eva-Carin Lindgren.
De båda nya hedersdoktorerna kommer att promoveras vid Högskolans akademiska högtid den 17 november.
Motivering Carl Bennet
Carl Bennet är en välkänd industriman som har stöttat och guidat Högskolan i Halmstad i flera viktiga faser. Carl Bennet var Högskolans första externa ordförande för högskolestyrelsen (1998–2003) och ledde Högskolan in i en expansiv och framgångsrik period. Carl Bennet var en stark stöttande kraft för Högskolans ansökan om Vinnväxt-centrum 2004 med inriktning hälsoteknik, en ansökan som inte beviljades men kom väldigt nära och utgjorde starten till Högskolans satsning på hälsoteknik och hälsoinnovation. Carl Bennet bidrog till tre viktiga investeringar i professurer vid Högskolan i Halmstad i början på 2000-talet: mekatronik, teknik för visuella medier och byggproduktionsteknik med inriktning på innovationer. Alla tre byggde upp viktig och varaktig forskning och utbildning vid Högskolan. Under de senaste tio åren har Carl Bennet stöttat Högskolan med resurser för Bennetprofessuren, en professur som har haft fyra innehavare med inriktning på hälsoinnovation, såväl teknikutveckling och innovationsutveckling som verksamhetsutveckling.
Motivering Sarah Pink
Under mer än tio år har Sarah Pink varit internationell gästprofessor och aktiv forskare vid Högskolan i Halmstad, i bland annat rektors strategiska satsning SCACA (Swedish Center for Applied Cultural Analysis) och därefter sex andra externt finansierade forskningsprojekt i samverkan med externa partner. Sarah Pink har bjudit in Högskolan i Halmstad som partner i ADM+s Centre of Excellence i Australien. Genom dessa engagemang har hon inte bara stöttat forskare och doktorander vid Högskolan i Halmstad, utan också varit delaktig i att skapa starka band mellan Högskolan i Halmstad och externa samarbetspartner.
Sarah Pink har varit med och utvecklat ett tydligt tvärvetenskapligt område inom informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad. Detta bygger på deltagande, samskapande och framtidsorienterad design av framväxande intelligenta teknologier, baserat på social, kulturell och samhällelig förståelse för hur man på ett ansvarsfullt sätt skapar hållbara framtider över nationer, sektorer och discipliner. Sarah Pink har engagerat sig i undervisning, handledning och utbyten på doktorandnivå mellan Högskolan i Halmstad och Monash University.
Hedras för framstående insatser
Hedersdoktorer utnämns som en uppskattning för framstående insatser med anknytning till Högskolans verksamhetsområde. Högskolan kan utse hedersdoktorer inom de tre områden som lärosätet har rätt att utfärda doktorsexamen inom – informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil. Det är Högskolans forsknings- och utbildningsnämnd som utser hedersdoktorerna.
Högskolan i Halmstad har nio hedersdoktorer:
- Jan Einar Blomquist (innovationsvetenskap, utnämnd 2011)
- Nicolas Hassbjer (informationsteknologi, utnämnd 2011)
- Maj-Britt Sandlund (hälsa och livsstil, utnämnd 2013)
- Jörgen Persson (hälsa och livsstil, utnämnd 2017)
- Gun-Britt Lydén (hälsa och livsstil, utnämnd 2017)
- Bertil Allard (innovationsvetenskap, utnämnd 2020)
- Lennart Andrén (innovationsvetenskap, utnämnd 2022)
- Carl Bennet (innovationsvetenskap, utnämnd 2023)
- Sarah Pink (informationsteknologi, utnämnd 2023)
Nyckelord
Kontakter
Eva-Carin LindgrenOrdförande i forsknings- och utbildningsnämnden
Tel:073-366 09 55eva-carin.lindgren@hh.seLena LundénKommunikatör
Tel:073-241 74 43lena.lunden@hh.seBilder



Länkar
Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande
I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
Knepigt när AI möter vardagen i primärvården6.3.2025 08:59:53 CET | Pressmeddelande
Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet27.2.2025 08:35:05 CET | Pressmeddelande
Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
Kunniga tränare hjälper unga att behålla idrottsglädjen26.2.2025 09:40:25 CET | Pressmeddelande
Hur kan man få fler barn och ungdomar att fortsätta att idrotta? Ett svar på den frågan är att förbättra hur vuxna bemöter de unga idrottarna. Tränarnas ledaregenskaper spelar en nyckelroll för barns och ungdomars motivation, glädje och självkänsla.
Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus24.2.2025 11:47:34 CET | Pressmeddelande
Vad kan du plugga på Högskolan i Halmstad? Vilka ämnen läser du på de olika programmen? Hur är studentlivet? Vad kan du jobba med efter examen? Det är några av alla de frågor som besökarna kan få svar på när Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus nu på torsdag, den 27 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum