Långvarigt arbete mot antibiotikaresistens fortsätter att ge resultat

– Det är ett kvitto på att vi har en klok antibiotikaanvändning i Sverige. Det beror på att vi under många år jobbat förebyggande i Sverige. Dessutom har vi lärt oss att vissa infektioner går att behandla på andra sätt vilket gör att vi kan undvika antibiotika, och då gynnar man inte de resistenta bakterierna. Men det finns hela tiden utmaningar att arbeta med och vi kan aldrig slå oss till ro utan måste fortsätta det dagliga arbetet för att djuren ska vara så friska som möjligt för att på så sätt motverka förekomsten av resistenta bakterier, säger Oskar Nilsson, antibiotikaexpert vid SVA.
Gott resistensläge i Sverige
Förekomsten av resistens bland bakterier från djur har generellt sett varit stabilt låg under många år. För vissa substanser och bakterier har förekomsten till och med minskat. Ett sådant exempel är ESBL-bildande Escherichia coli hos slaktkyckling. ESBL-bildande E. coli är generellt sett ovanliga hos både lantbrukets djur och sällskapsdjur samt på kött. MRSA är ovanliga hos både lantbrukets djur och sällskapsdjur. Bakterier som bildar ESBL-CARBA har inte bekräftats hos tamdjur i Sverige.
Öppna data gör statistiken mer tillgänglig
Nytt för i år är att SVA har tagit fram kompletterande information för en del av statistiken i rapporten i form av öppna data.
– Med det här tillägget blir data från vår övervakning mer tillgänglig även för andra som vill använda den, till exempel forskare eller representanter för näringen. Det känns bra, för det är många som är intresserade av dessa frågor. Vi har en tid pratat om att vi skulle vilja göra denna förändring men den utlösande faktorn var faktiskt att vissa tabeller med historiska data började bli så långa att det var svårt att få plats med dem i rapporten, säger Oskar Nilsson.
När används antibiotika till djur?
Vanliga anledningar till att antibiotika används till livsmedelsproducerande djur är smittsamma diarréer och lunginflammationer hos unga djur samt juverinflammationer hos vuxna mjölkkor. Hos hund är hud- och urinvägsinfektioner vanliga orsaker till antibiotikabehandling.
Om rapporten Swedres-Svarm
Sedan 2001 har SVA årligen gett ut rapporten Svarm. Den sammanställer data om försäljning av antibiotika för användning till djur samt resistens bland bakterier från djur och livsmedel i Sverige. Sedan 2003 sker rapporteringen i samarbete med Folkhälsomyndigheten, som sammanställer motsvarande data för människor. Den gemensamma rapporten heter Swedres-Svarm.
Nyckelord
Kontakter
Oskar NilssonAntibiotikaexpert, laboratorieveterinär
Tel:0708-95 94 20oskar.nilsson@sva.seBilder


Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Rapportera Fästing 2025: Skicka in din fästing för att kartlägga TBE-virus10.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Tack vare att människor över hela Sverige har rapporterat tiotusentals fästingar med bild till Rapportera Fästing har kunskapen om landets fästingarter och deras utbredning ökat. SVA och Uppsala universitet kartlägger i år förekomsten av TBE-virus i fästingar samt var i landet viruset finns. Förhoppningen är 10 000 inskickade fästingar.
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
Parasiten fårstyng påvisad för första gången sedan 1800-talet22.1.2025 08:55:24 CET | Pressmeddelande
Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland när en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades. I bihålorna påvisades cirka 2 cm stora larver som artbestämdes morfologiskt och molekylärt.
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum