Större områden och högre ersättning ska öka intresset för att skydda skog
Biotopskydd är den vanligaste formen för formellt skydd av skog där skogsägare får ersättning för att undanta skogen från skogsbruk på grund av höga naturvärden. Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på hur skyddsformen kan utvecklas och bli mer ändamålsenlig och attraktiv för markägare. Bland annat föreslås att biotopskyddsområden ska kunna vara dubbelt så stora och att ersättningen för naturvårdsavtal i fjällnära skogar höjs rejält.
– Mer flexibla och anpassade former för skydd av skog är ett sätt att ännu bättre ta till vara markägares vilja att bevara och skydda biologiskt värdefulla skogar, säger Johan Eriksson, biträdande chef för Skogsavdelningen, Skogsstyrelsen.
Några av förslagen:
- Biotopskyddsområden ska kunna omfatta områden med en storlek på upp till 50 hektar. Förslaget innebär att det ska kunna bildas biotopskyddsområden större än dagens 25 hektar, främst inom fjällnäraområdet och i vissa fall även i övriga landet.
- En variant av naturvårdsavtal införs ovan gränsen för fjällnära skog med möjlighet till anpassat nyttjande. I naturvårdsavtal ovan gränsen för fjällnära skog ska det vara möjligt att tillgodose en markägares önskemål om ett visst, begränsat nyttjande för husbehov. En förutsättning är att naturvärdena bara påverkas marginellt.
- Ersättningen för naturvårdsavtal höjs ovan gränsen för fjällnära skog. Förslaget innebär att vid den längsta avtalstiden om 50 år kan det handla om upp emot en fördubbling jämfört med dagens ersättningsnivå.
- En skoglig basväg ska kunna undantas från ett biotopskyddsområde. Det ska vara möjligt att undanta en mindre del av ett biotopskyddsområde som utgörs av en befintlig skoglig basväg, vars användning inte bedöms påverka naturvärdena i biotopskyddet negativt.
I rapporten finns även ett förslag om att överväga att införa ett artskyddsavtal, en särskild variant av naturvårdsavtal för att specifikt hantera artskyddet i ordinära livsmiljöer. Avtalet kan anpassas till art- och situationsspecifika behov samt kan vara ett alternativ då ett begränsat skogsbruk bedrivs inom ramarna för artskyddet.
– Förslagen har stämts av under gång med företag och organisationer och responsen har varit positiv, säger Maria Tiricke, enhetschef, Naturvårdsverket.
Fler uppdrag på gång
Rapporten ”Förslag på mer flexibla biotopskydd samt anpassade skydds- och ersättningsformer för det fjällnära området” är nu lämnad till regeringen.
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen arbetar med flera uppdrag från regeringen som berör skydd av skog, bland annat väntansavtal och översyn av strategin för formellt skydd av skog. Uppdragen syftar bland annatatt skapa incitament för markägare att föreslå områden med höga naturvärden på sina fastigheter till formellt skydd. Regeringsuppdragen är utfallet av den skogsutredning som genomfördes 2019 och som sedan resulterade i en skogsproposition.
Mediekontakt:
Anette Arvidsson, projektledare, Skogsstyrelsen, 0696 – 171 95, anette.arvidsson@skogsstyrelsen.se
Erik Norgren, handläggare, Naturvårdsverket, erik.norgren@naturvardsverket.se, 010 – 698 12 96
Skogsstyrelsens presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Naturvårdsverkets presstjänst: 010-698 13 00
Kontakter
Peter Jernberg
Pressansvarig
036-359330 (direkt)
076-785 93 30 (mobil)
peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Bilder
Dokument
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige15.8.2024 07:59:50 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.
Skogsstyrelsen varslar 97 anställda om uppsägning12.7.2024 11:55:31 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har idag varslat 97 anställda om uppsägning. Anledningen är att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner motsvarande 15 procent de senaste tre åren. Myndigheten har i dag knappt 800 anställda.
Kraftigt minskad avverkning 2023 – trenden bröts4.6.2024 11:23:14 CEST | Pressmeddelande
Avverkningen i svenska skogar minskade med sex procent under 2023 till knappt 90 miljoner kubikmeter, enligt Skogsstyrelsens preliminära statistik. Så låg har avverkningen inte varit på sju år och därmed bröts också senaste årens uppåtgående trend.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum