Funktionsrätt Sverige

Nyhetsbrev från Funktionsrätt Sverige juni 2023

Dela

Här kommer ett fullmatat nyhetsbrev från Funktionsrätt Sverige!
Under det första halvåret 2023 har Funktionsrätt Sverige arbetat aktivt för att föra fram funktionsrättsperspektivet under Sveriges ordförandeskap i EU.
Vi har också hunnit med att ha en kongress där vi valt Nicklas Mårtensson till ny ordförande.
Just nu laddar vi upp för Almedalsveckan som pågår mellan den 27 juni-1 juli. Som vanligt kommer vi att medverka i ett stort antal paneldebatter där vi lyfter funktionsrättsperspektivet och argumenterar för ett samhälle för alla!

Den nya styrelsen i Funktionsrätt Sverige står uppställda på rad och tittar mot kameran
Funktionsrätt Sveriges nya styrelse

Nicklas Mårtensson vald till ordförande för Funktionsrätt Sverige 

På kongressen den 11 maj valdes vår tidigare generalsekreterare Nicklas Mårtensson till ordförande för Funktionsrätt Sverige. Lise Lidbeck, ordförande i vårt medlemsförbund Neuro, valdes in till ledamot i styrelsen, medan Maritha Sedwallson avgick efter 9 år.

Under kongressen välkomnades också två nya förbund till Funktionsrätt Sverige; Riksförbundet Ehlers-Danlos syndrom och Sköldkörtelförbundet. Funktionsrätt Sverige har därmed vuxit till 52 medlemsförbund!

På kongressen klubbades också nya kongressprioriteringar för 2024-2025. Prioriteringarna innebär ett förstärkt fokus på MR-perspektivet och därmed på vår grund i FN:s funktionsrättskonvention.

Länkar om kongressen:

Läs vårt kongressuttalande - Social hållbarhet med stärkt funktionsrätt!
Funktionsrätten är viktigare än någonsin
Lise Lidbäck invald i styrelsen
Vi välkomnar två nya förbund

Ringmuren%20i%20Visby
Funktionsrätt Sverige är med i Almedalsveckan den 27 juni-1 juli

Funktionsrätt Sverige i Almedalen

Funktionsrätt Sverige kommer som vanligt att vara på plats i Visby under Almedalsveckan. Vi har inget eget tält i år men kommer att delta i samtal och debatter och medverkar också i ett antal seminarier. Under veckan kommer vi också att diskutera funktionsrätt i personliga möten med riksdagspartier och andra makthavare. Här är en sammanställning av vår medverkan vid offentliga aktiviteter under almedalsveckan:

Funktionsrätt Sverige i Almedalen

Patientdelaktighet – från idé till tillgänglig behandling

EUPATI Sverige åker till politikerveckan Almedalen i Visby och genomför bland annat ett spännande seminarium den 28 juni i samarbete med Lif – de forskande läkemedelsföretagen.
Att patientrepresentanter har en stark och inflytelserik röst är avgörande för både life science-sektorns och hälso- och sjukvårdens utveckling. Men vilka är hindren, och hur säkerställer vi en hög trovärdighet och att samarbete sker på ett ansvarsfullt sätt så att oberoende inte äventyras?

Mer Information om seminariet

BIlden%20visar%20flaggor%20utanf%F6r%20FN%3As%20h%F6gkvarter%20i%20New%20York
Funktionsrätt Sverige medverkar vid FN:s statspartskonferens i New York

Funktionsrätt Sverige medverkar vid FN:s statspartskonferens i New York

Den här veckan, 13 – 15 juni, medverkar Funktionsrätt Sveriges styrelseledamot Marina Carlsson vid den årliga statspartskonferensen i New York för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Ett övergripande tema för årets konferens är att nationell politik och strategier ska stärka funktionsrätt och möta utmaningarna att genomföra funktionsrättskonventionen. Det kommer också att handla om bland annat jämlik tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa för personer med funktionsnedsättning, digital tillgänglighet och att nå underrepresenterade grupper av personer med funktionsnedsättning.

Läs mer om vår medverkan vid statspartskonferensen

En%20ikon%20med%20texten%20Ingen%20ska%20l%E4mnas%20utanf%F6r

Det finns bara ett alternativ – omedelbar omställning till fossilfritt

Funktionsrätt Sverige har publicerat ett pressmeddelande inför regeringens klimatmöte den 16 juni. Vi betonar att klimatmötet borde ha fokus på en omedelbar omställning till ett hållbart samhälle, med åtgärder som förebygger ojämlikhet. 

”Alla kommer att drabbas, men redan nu tillhör barn och personer med funktionsnedsättning de som drabbas hårdast”, säger ordförande Nicklas Mårtensson.”

Länk till pressmeddelandet

Logotyp%20f%F6r%20Funktionsr%E4ttsbyr%E5n

Webbinarium med Funktionsrättsbyrån om ett jämlikt arbetsliv

Onsdagen den 21 juni kl 12-13 arrangerar Funktionsrättsbyrån ett webbinarium med titeln "Ett jämlikt arbetsliv oavsett funktionsnedsättning – räcker skyddet mot diskriminering?"
Funktionsrättsbyråns rådgivning får ofta frågor om arbetslivet. Det kan gälla svårigheter att få ett jobb, arbetsmiljö eller tillgänglighet under pågående anställning. Webbinariet fokuserar på frågor om rätten till arbete och hur vi kan hitta politiska lösningar på problemen.

Anmäl dig via länken:

Webbinarium: Ett jämlikt arbetsliv oavsett funktionsnedsättning – räcker skyddet mot diskriminering?

Lediga tjänster: Vi söker en jurist till Funktionsrättsbyrån!

Funktionsrätt Sverige söker en jurist till vårt projekt Funktionsrättsbyrån.
Funktionsrättsbyrån är unik i sitt slag och hos oss får du chansen att arbeta med viktiga och utmanande frågor, med kunniga och engagerade kollegor!
Juristen kommer bland annat arbeta i Funktionsrättsbyråns rådgivning för vuxna med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Den juridiska rådgivningen sker i nära samarbete med projektets socionom. Vi ser gärna att hen arbetar heltid, men är öppna för en deltidsanställning om det är ett önskemål.

Läs mer och ansök här:

Funktionsrätt Sverige söker jurist till Funktionsrättsbyrån på 75-100 procent

Logotyp%20f%F6r%20Min%20sexualitet%20-%20min%20r%E4tt

Ny utbildning om sexuella rättigheter!

Under tre år har Funktionsrätt Sverige och RFSU drivit projektet Min sexualitet - min rätt med stöd av Arvsfonden. Projektet avslutades i maj med lansering av en ny webbutbildning om sexuell hälsa och sexuella rättigheter som vänder sig till personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Gå kursen idag och lär dig något nytt! 

Gör så här:  

1.  Gå till sidan via länken https://funktionsratt.learnify.com/core/login 

2.  Skapa ditt konto genom att registrera dig. 

3.  Gå till kurskatalogen och välj utbildningen ”Sex, lust och självbestämmande”.  

Du hittar mer information i Funktionsrätt Sveriges utbildningsportal.

Länk till Funktionsrätt Sveriges utbildningsportal
Länk till video från lanseringen av webbutbildningen

Bilden%20visar%20en%20stor%20grupp%20personer%20som%20sitter%20p%E5%20en%20trappa
Funktionsrättsrörelsens delegation i Europaparlamentet den 23 maj

Funktionsrättsrörelsen medverkade i Europaparlamentet den 23 maj

Den 23 maj anordnades det 5:e Europaparlamentet i Bryssel för personer med funktionsnedsättning och den europeiska funktionsrättsrörelsen. Från Sverige deltog vi med en delegation på 34 personer, som leddes av Funktionsrätt Sveriges styrelseledamot Marina Carlsson. Under dagen fylldes Europaparlamentet med över 700 representanter, i 35 delegationer från 29 länder, från den europeiska funktionsrättsrörelsen, beslutsfattare och andra intressenter. Med ett år kvar till Europavalet presenterade den europeiska funktionsrättsrörelsen ett gemensamt valmanifest till alla som kommer att kandidera.

Läs mer om Europaparlamentet den 23 maj och den svenska delegationens dagar i BrysselLänk till debattartikel som publicerades den 23 maj
Länk till EDF:s manifest på svenska

null
Lotta Håkansson var moderator vid vår konferens om funktionsrätt och AI, som arrangerades under det svenska ordförandeskapet.

Funktionsrätt Sverige under det svenska ordförandeskapet i EU

Under det första halvåret 2023 har Sverige varit ordförande för EU:s ministerråd.

Funktionsrätt Sverige har under ordförandeskapet arbetat aktivt för ett stärkt funktionsrättsperspektiv i nära samverkan med andra aktörer. Vi har arrangerat aktiviteter och gjort inspel i aktuella frågor på EU-nivå.

Läs mer om våra aktiviteter och inspel under ordförandeskapet

Ett%20antal%20personer%20st%E5r%20p%E5%20rad%20och%20tittar%20in%20i%20kameran.
Bild från vårt rundabordssamtal med fackförbunden.

Nio konkreta förslag skickade till arbetsmarknadsministern

Färsk statistik från SCB visar att 52 procent av personer med funktionsnedsättning har en sysselsättning, jämfört med 81 procent av övrig befolkning. I maj skickade Funktionsrättsrörelsen en skrivelse till arbetsmarknadsministern med nio konkreta förslag som, om de genomförs, kommer att leda till att sysselsättningsgraden ökar markant.
”Att stora grupper inte får chansen till jobb, samtidigt som bristen på arbetskraft är mycket hög, gör frågan mer angelägen än någonsin”, kommenterade Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.

Under våren har Funktionsrätt Sverige också arrangerat rundabordssamtal med företrädare för arbetsmarknadens parter om hur fler personer med funktionsnedsättning ska kunna få ett arbete. "Vi är glada över den positiva respons som vårt initiativ har fått och ser verkligen fram emot den fortsatta dialogen med samtliga aktörer, sade Nicklas Mårtensson".

Läs mer via länkarna:

Skrivelse till arbetsmarknadsministern
Funktionsrätt Sverige i dialog med fackförbunden

”Öppna utredningen om sjuk- och aktivitetsersättning”

I en gemensam debattartikel i Aftonbladet (publicerad i april) uppmanar funktionsrättsrörelsen regeringen att öppna upp den utredning som lades ner före jul och som skulle se över beräkningen av sjuk- och aktivitetsersättningen. 

Tillsammans med regionala funktionsrättsföreningar har vi också i gemensamma debattartiklar höjt rösten för att inte den extra höjning av aktivitets- och sjukersättningen som skett i syfte att kompensera för den höga inflationen, inte ska ätas upp av höjda kommunala avgifter.

Länk till debattartikeln i Aftonbladet

Förstatligandet av personlig assistans kräver årlig uppföljning

Funktionsrätt Sveriges jurist Ola Linder har medverkat som expert i den så kallade huvudmannaskapsutredningen, Ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans (SOU 2023:9). Vi ställer oss i huvudsak positiva till förslagen i utredningen men betonar vikten av en årlig utvärdering av effekterna av förstatligandet av assistansen.

Läs hela nyheten på vår webbplats
Länk till vårt remissvar
Länk till utredningen

"Vi ser fram emot att inkluderas i utredningen om vårdens huvudmannaskap"

I början av juni presenterades direktiven till en utredning om huvudmannaskapet i hälso- och sjukvården. Utredningen ska analysera och belysa för och nackdelar med delvis eller helt statligt huvudmannaskap. Utredningen ska enligt direktiven genomföras i nära samverkan med patientföreträdare och andra intressenter i syfte att åstadkomma en hälso- och sjukvård som ges bättre förutsättningar än idag att erbjuda en god och jämlik vård.

"Utredningen ska enligt direktiven genomföras i nära samverkan med patientföreträdare och andra intressenter i syfte att åstadkomma en hälso- och sjukvård som ges bättre förutsättningar än idag att erbjuda en god och jämlik vård", kommenterar Funktionsrätt Sveriges ordförande Nicklas Mårtensson.

Läs mer om utredningen på vår webbplats 

Ny tillgänglighetslag - men med olyckliga undantag

I början av maj fattade riksdagen beslut om en ny tillgänglighetslag, ”Lag om tillgänglighet till vissa produkter och tjänster”, som ska gälla från 28 juni 2025. Lagen bygger på EU:s tillgänglighetsdirektiv och ska göra fler produkter och tjänster tillgängliga för fler i samhället.

Funktionsrätt Sverige välkomnar att tillgänglighetsdirektivet blir svensk lag, men menar att de undantag som finns i den svenska lagen är olyckliga. "Det är svårt att förstå hur lagstiftarna kan släppa igenom en lag som inte ens når miniminivån i direktivet som hela EU beslutade om redan 2019", säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige, i en kommentar. 

Länk till hela nyheten på vår webbplats

Våra öppettider i sommar

Funktionsrätt Sverige har sommarstängt vecka 28–30. Vid brådskande ärenden kan du kontakta kommunikationsansvarig Monica Klasén McGrath eller vår ordförande Nicklas Mårtensson via e-post eller telefon. Du hittar kontaktuppgifterna på vår webbplats.                                                                           

Funktionsrättsbyrån driver en nationell rådgivningslinje som riktar sig till vuxna personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Rådgivningen är stängd under sommaren, från den 15 juni. Den öppnar igen höstterminen 2023. På hemsidan uppdaterar vi med exakt datum.

Obs! Från den 23 maj sker rådgivning enbart via telefon. Detta på grund av tekniska problem i samband med övergång till en ny hemsida. Rådgivning via e-post och kontaktformulär är därför tillfälligt stängd.

Läs mer om rådgivningen

Våra remissvar och inlägg i samhällsdebatten

Funktionsrätt Sverige medverkar till samhällsdiskussionen och bedriver intressepolitik genom att publicera nyheter, debattartiklar och svara på remisser. Under det första halvåret har vi bland annat svarat på remisser om vårdval i primärvården, Skolverkets digitaliseringsstrategi och ett statligt huvudmannaskap för assistansen. Här är länkar till våra remissvar och nyheter:

Våra remissvar
Nyheter från Funktionsrätt Sverige

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 52 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla.

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande

Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”11.3.2024 08:01:15 CET | Nyheter

Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige. - Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter

Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye