Pandemiåtgärder inom studiestödet hanterades väl bedömer CSN

Covid-19-pandemin medförde flera ändringar inom studiemedelsområdet som på olika sätt skulle underlätta för studerande. Några av de ändringar som gjordes var att fribeloppet slopades för att underlätta arbete inom vården, att de studerande kunde behålla sitt studiemedel även om studier inte bedrevs och att läkarintyg inte alltid krävdes för vård av barn under studietiden. Regeländringarna infördes hastigt, och CSN publicerar nu en rapport som utvärderat de insatser som gjordes. Rapporten visar att myndigheten, trots vissa problem, kunde hantera krisen bra givet omständigheterna.
– Pandemin krävde en del snabba åtgärder vilket såklart ställer krav på oss som myndighet att lika snabbt implementera dessa. Tack vare att vi hade en bra kommunikation med regeringskansliet kunde vi ställa om snabbt. Vi hade också bra och etablerad samverkan med andra myndigheter och aktörer som vi kunde luta oss mot, tillsammans med tydliga arbetssätt för att ta emot och föra in regeländringar, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN som ansvarat för rapporten.
Ungefär en miljon människor påverkades av regeländringarna som infördes, och kommunikationen till alla dessa var dock ett område som utmanande. Ungefär 30 000 svenskar som studerade utomlands undrade vad de skulle göra när deras skolor stängde och gränserna stängdes.
– I snabba förändringar så är kommunikation jätteviktigt och behovet av information i kriser är enormt. Här kan vi konstatera att informationen till stöd- och låntagare under hade kunnat vara bättre och mer personlig. Slopandet av fribeloppet för att underlätta arbete inom vården var exempelvis något som infördes hastigt och som många hade frågor om. Gällde slopandet bara för vårdyrken, eller för alla yrken? Här ser vi att förbättringar kan göras, förklarar Joacim Strömblad.
Marginell förändring av andel som arbetade inom vården
Av de åtgärder som vidtogs var avskaffandet av fribeloppet det mest uppmärksammade. I vanliga fall får en studerande med studiemedel tjäna strax över 100 000 kr per halvår (2023 års gräns) innan studiemedlet påverkas. Men när fribeloppet avskaffades fanns inte längre någon gräns. Syftet var bland annat att underlätta för studerande att arbeta inom vården. Andelen studerande som arbetade inom vården ökade från 18 % till 19 % mellan 2019 och 2021. Kostnaden för att avskaffa fribeloppet under 2021 har beräknats till 1,25 miljarder kronor.
– Ökningen av de som arbetade inom vården var förhållandevis liten, samtidigt var vården den vanligaste sektorn att arbeta i parallellt med studierna under 2021. De studerandes genomsnittliga inkomster ökade med 35 procent under hösthalvåret 2021 jämfört med hösthalvåret 2019. De ökade inkomsterna kan till stor del förklaras av att många som hade arbete som huvudsyssla nu tog studiemedel, säger Carl-Johan Stolt, analytiker på CSN.
552 personer fick tillbaka studiemedelsveckor och 466 fick skuldavskrivning på grund av att de inte kunde bedriva några studier under pandemin.
– Att det var så pass få personer visar att helt inställd undervisning troligen inte var så vanligt. De flesta lärosäten övergick till distansstudier istället. Men det kan också vara så att en del av dem som fick undervisningen inställd inte ansökte om dessa förmåner, säger Carl-Johan Stolt.
Bland övriga insatser under pandemin noteras att antalet studerande som anmälde vård av barn fördubblades under 2020 och 2021. Under 2021 anmälde 1 100 studerande vård av barn. Andelen som tog tilläggslån av dem som hade rätt till lånet ökade och fler studerande med låga inkomster under studietiden tog tilläggslån. Särskilt för studerande med låga inkomster kan tilläggslånet ha varit ett viktigt tillskott till ekonomin när de inte kunde arbeta på samma sätt som vanligt.
Läs rapporten Åtgärder inom studiestödet med anledning av covid-19-pandemin.
Nyckelord
Kontakter
Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seBilder
Länkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
10 000 ansökningar när ansökan för omställningsstudiestöd öppnade3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Klockan 20.00 den 1 april öppnade ansökan för omställningsstudiestöd under höstterminen 2025. Första ansökan kom in efter fem minuter, och vid midnatt hade nästan 10 000 ansökningar lämnats in.
Inbjudan till webbinarium: Erfarenheter av omställningsstudiestöd1.4.2025 14:20:27 CEST | Pressmeddelande
CSN hälsar välkommen till ett webbinarium den 9 april klockan 12.00 - 13.00 där rapporten Erfarenheter av omställningsstudiestöd presenteras.
Hälften bytte bransch efter studier med omställningsstudiestöd31.3.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
De som började studera med omställningsstudiestöd gjorde det för att de ville byta yrke, och efter avslutade studier hade hälften bytt bransch. Studerande med omställningsstudiestöd vid högskolan hade också bättre studieresultat än studerande med studiemedel. Det är några resultat från CSN:s uppföljning av den första tiden med omställningsstudiestödet.
Hög återbetalning av studielån – 16 miljarder betalades in28.3.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Återbetalningen av studielån var fortsatt hög under 2024. Totalt betalades 15,9 miljarder kronor tillbaka till CSN, en ökning med 1,2 miljarder kronor jämfört med föregående år. Andelen låntagare som hamnar hos Kronofogden var oförändrad på 5 procent.
Funderar du på att söka omställningsstudiestöd? Gör det nya testet!21.3.2025 10:56:38 CET | Nyheter
Den 1 april klockan 20.00 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet för studier under höstterminen 2025. Funderar du på att söka? Öka dina chanser genom att vara väl förberedd! Gör det nya testet och se hur du ligger till.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum