Löneskillnaderna minskar inte längre

Den minskning som pågått de senaste tio åren har stannat av. Där det tidigare fanns en sluttande kurva återfinns nu en horisontell linje: avståndet mellan män och kvinnors löner är detsamma. Det så kallade rålönegapet var 2022 9,9 procent mellan mäns och kvinnors löner. Tar man hänsyn till strukturella skillnader blir de oförklarade löneskillnaderna 4,5 procent, och det har till och med ökat något.
– Det är inte en bra signal när kurvorna rör sig åt helt fel håll. Vi vill att fler kvinnor ska välja en framtid som ingenjör. Då duger inte ojämställda löner där kvinnor ges sämre möjlighet till löne- och karriärutveckling, säger Johan Kreicbergs, chefsekonom och samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
En förklaring till löneskillnaderna är att män i större utsträckning återfinns på högre befattningar än vad kvinnor gör, men det förklarar inte varför manliga ingenjörer och inte kvinnliga får de högavlönade jobben. Kvinnor arbetar också i större utsträckning i offentlig sektor där löneläget är lägre än i privat sektor. Rapporten visar också att avståndet mellan mäns och kvinnors löner uppstår redan på första jobbet. Precis efter examen då förutsättningarna är som jämnast finns en löneskillnad på 3 procent för civilingenjörer, en skillnad som efter fem år har vuxit ytterligare och alltså inte justerats ned av arbetsgivarna. Detta återspeglas i förväntningarna där kvinnor sänker sina medan männens löneanspråk ökar.
– Nästan varje dag kan vi läsa artiklar där företrädare för olika ingenjörsföretag uttrycker oro för att de inte hittar den kompetens de behöver. Det blir ju inte lättare att rekrytera med ojämställda löner. Här har företagen ett stort ansvar att skapa lika förutsättningar för alla, säger Johan Kreicbergs.
Ett konkret exempel är att ingenjörer inom inriktningen energi och elektronik, vars kompetens ses som central för att ställa om samhället mot en fossilfri framtid. Där finns den största kombinationen av löneskillnader mellan kvinnliga och manliga civilingenjörer och ett generellt lågt löneläge. Till detta kan läggas att ingenjörskompetens med specialisering inom just energi och elektronik pekas ut som en av de utbildningsgrupper där flest arbetsgivare uppger att bristen kommer att vara som störst inom tre år enligt SCB.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePresschef
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Dokument
Länkar
- Deltid blir heltid för allt fler kvinnor - läs förbundets analys på Sverigesingenjorer.se
- Goda framtidsutsikter för ingenjörer- läs om förbundets bedömning av arbetsmarknadsläget på Sverigesingenjorer.se
- Läs om den nya Rön om lön och kön-rapporten - på Sverigesingenjorer.se
- Lönsamt för ingenjörer att byta jobb - läs förbundets analys av senaste lönestatistiken på Sverigesingenjorer.se
- Ta del av senaste Arbetskraftsbarometern - via SCB.se
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Ny rapport: fyra av fem ingenjörer vill ha mer AI-utbildning28.4.2025 06:37:00 CEST | Pressmeddelande
Alldeles för få av landets ingenjörer får den vidareutbildning kring artificiell intelligens, AI, som de behöver och önskar. Det visar en ny enkätundersökning bland Sveriges Ingenjörers medlemmar. Nu behöver företag och högskolor i Ingenjörslandet Sverige storsatsa på AI för att inte tappa mark.
Almegastrejken avvärjd – nya kollektivavtal med arbetstidsförkortning tecknade17.4.2025 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega har tecknat nya kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer som ger drygt 10 000 medlemmar löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige15.4.2025 08:53:51 CEST | Pressmeddelande
Ingenjörslandet Sverige riskerar att hamna på efterkälken om det inte sker kraftfulla investeringar i kompetens och inom naturvetenskap, matematik och teknik. Regeringens satsningar i vårbudgeten räcker inte på långa vägar, kommenterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum