Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Rekordfest när Sveriges bästa tyngdlyftare möttes på SM

Dela
I helgen genomförs SM i tyngdlyftning i Södervärnshallen i Visby med Visby AK som lokal arrangör. En av godbitarna var när Sveriges två bästa herrlyftare drabbade samman i herrarnas 102 kg-klass. Duellen slutade med en rad av nordiska och svenska junior- och seniorrekord.
Stefan Ågren. Foto: Per Wiklund (fri att publicera)
Stefan Ågren. Foto: Per Wiklund (fri att publicera)

Rutinerade Stefan Ågren, Fyshuset SKG och unge hungrige Joen Vikingsson-Sjöblom, C4 KS, representerade båda Sverige på EM i april. Nu möttes de för första gången på SM för att göra upp om guldet. Även bronsmedaljören från förra årets U23-EM Hugo Hultvall, Örebro City TK, fanns i klassen men denne fick nöja sig med brons även på SM.

Stefan Ågren klarade 145 kg i första rycket. Joen Vikingsson-Sjöblom startade tävlingen på 148 kg som såg lugnt och säkert ut. Stefan Ågren svarade med att klara 150 kg i andra. Joen Vikingsson-Sjöblom höjde till 153 kg i andra rycket. Stefan Ågren höjde till 154 kg som han klarade i sitt tredje lyft. Joen Vikingsson-Sjöblom gick upp till 155 i sista och även han visade god form och klarade lyftet och därmed SM-guldet i ryck.

Men det var i stötmomentet som duellen verkligen levde upp till förväntningarna. Stefan Ågren öppnade med att klara 180 kg och Joen Vikingsson-Sjöblom hängde på med 182 kg och gick direkt på andra lyftet och klarade 187 kg som var nordiskt och svenskt juniorrekord. Stefan höjde till 189 kg i andra lyftet som satt säkert och han gick därmed upp i ledningen sammanlagt med ett kilo före Joen Vikingsson-Sjöblom. Joen valde att gå på 191 kg i sitt tredje vilket även det var nordiskt och svenskt juniorrekord i stöt och sammanlagt. Dessutom nordiskt och svenskt seniorrekord i såväl stöt som sammanlagt.

Han fick inte behålla seniorrekorden länge. Stefan Ågren visade toppform och styrka när han klarade 193 kg som är nytt nordiskt och svenskt rekord i stöt och sammanlagt. SM-guld i stöt och sammanlagt gick alltså till Stefan Ågren (347 kg), silver Joen Vikingsson-Sjöblom (346 kg) bronset till Hugo Hultvall (314 kg).

Nyckelord

Kontakter

Oskar StillmanArrangör Visby AK & SM-deltagare

Hemmalyftaren Oskar Stillman är både arrangör med sitt Visby AK och själv med och tävlar i 81 kg-klassen

Tel:076-839 38 45

Bilder

Stefan Ågren. Foto: Per Wiklund (fri att publicera)
Stefan Ågren. Foto: Per Wiklund (fri att publicera)
Ladda ned bild
Joen Vikingsson-Sjöblom. Foto: Per Wiklund (fri att publicera)
Joen Vikingsson-Sjöblom. Foto: Per Wiklund (fri att publicera)
Ladda ned bild

Om

Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundethttp://www.tyngdlyftning.com

Tyngdlyftning är en anrik idrott med över 100 års häftig historik. Svenska Tyngdlyftningsförbundet arbetar med att utveckla, administrera och representera svensk tyngdlyftning med drygt 100 föreningar och 12 000 medlemmar. Vi vill att idrotten är inkluderande och bedrivs så att den utvecklar människor positivt såväl fysiskt som psykiskt och socialt.

Följ Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Tyngdlyftningsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum