Gröna arbetsgivare

Storstrejk blir inte av, Gröna arbetsgivare tecknar nytt avtal

Dela
Strejkhotet mot landets golfbanor och trädgårdsodlingar är avvärjt efter att Kommunal till slut gått med på att sluta ett avtal med Gröna arbetsgivare som respekterar industriavtalet. Därmed är också hotet om stora sympatiåtgärder från LO-förbunden undanröjt.
Örjan Lenárd förhandlingschef och Lena-Liisa Tengblad vd, Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd förhandlingschef och Lena-Liisa Tengblad vd, Gröna arbetsgivare

Örjan Lenárd berättar att vi efter tre medlingar, fyra varsel, ett flertal sympativarsel och en strulig förhandlingsprocess nu har ett avtal på 7,4 procent för två år, och som dessutom innehåller delar som förhoppningsvis kan bidra till bättre förhandlingsprocesser i framtiden.

Det nya avtalet innehåller kostnaderna för den insamlingsmodell Kommunal krävt, vilket tillsammans med för arbetsgivarna positiva villkorsändringar landar på ett totalt avtalsvärde på 7,4 procent. Med det nya avtalet upphör också hotet från LO-förbundens maktdemonstration med breda sympatiåtgärder.

Det var onödigt av Kommunal att lägga merparten av sin energi på en maktdemonstration i stället för att förhandla om kvarstående detaljer. Nu är jag dock framför allt glad över att vi till slut kunde enas om ett avtal som respekterar industriavtalet, säger Örjan Lenárd förhandlingschef Gröna arbetsgivare

Under förhandlingarna mellan Gröna arbetsgivare och Kommunal har industriavtalets normerande roll testats. Tvistefrågan har varit hur den så kallade insamlingsmodellen ska hanteras. Parterna har med stöd av Medlingsinstitutet till slut enats om en kompromiss där kostnaderna för insamlingsmodellen balanserat med övriga villkorsändringar ger ett totalt avtalsvärde på 7,4 procent. Något som varit avgörande för Gröna arbetsgivare som även ingår i industriavtalet.  

- När ett jätteförbund som Kommunal utmanar industriavtalet och varslar om konflikt mot små branscher, sätter det en väldig press på oss. För Gröna arbetsgivare som också är en del av industriavtalet har det hela tiden varit viktigt att få till ett avtal i nivå med de 7,4 procenten, säger Lena-Liisa Tengblad vd Gröna arbetsgivare  

Faktaruta

  • Konflikten har rört den så kallade insamlingsmodellen, vilken innebär att löner under 28 211 kr ska räknas upp när den totala lönepotten beräknas.
  • Skiljelinjen mellan parterna har varit hur kostnaderna för insamlingsmodellen ska hanteras.
  • Insamlingsmodellen är inte en låglönesatsning i och med att inga pengar är öronmärkta för de med lägst lön.
  • Golfanläggningar och trädgårdsodlingar består av tillsammans 595 företag med drygt 5 000 helårsanställda, varav de flesta inte tillhör Kommunal.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Örjan Lenárd förhandlingschef och Lena-Liisa Tengblad vd, Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd förhandlingschef och Lena-Liisa Tengblad vd, Gröna arbetsgivare
Ladda ned bild

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

Som arbetsgivarorganisation förhandlar vi fram kollektivavtal som rör anställningsvillkor och löner. Vi är en given partner för våra medlemsföretag i personal- och arbetsgivarfrågor. Vi biträder även medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar hela vägen till domstol. Våra förhandlare är experter på arbetsrätten, känner motparterna och kan branschen.

För mer information om oss, besök vår webbplats.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Stora risker med regeringens politik för utländsk arbetskraft17.10.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ny studie av regelverk för utländsk arbetskraft visar att regeringens politik kommer att innebära stora nackdelar för svenska företag jämfört med Finlands, Danmarks och Storbritanniens. I Gröna arbetsgivares rapport konstateras att dessa länder har ett lönekrav på 40–76 procent av medianlön, jämfört med de 80 procent som svenska företag ska betala från den 1 november. I ett andra steg nästa år förväntas kravet höjas till 100 procent, motsvarande 34 200 kronor i månaden.

Ny rapport analyserar tre länders regelverk för arbetskraftsinvandring från tredje land10.10.2023 09:30:19 CEST | Pressmeddelande

PRESSINBJUDAN: Den 1 november 2023 införs ett försörjningskrav på förnärvarande 27 360 kronor för utländsk arbetskraft från tredje land. Med anledning av detta bjuder Gröna arbetsgivare in till seminarium och presentation av en ny rapport: Regelverk för arbetskraftsinvandring från tredje land - En analys av tre länders hantering av lönegolv med bäring på de gröna näringarna

Rättelse - nytt löneavtal för svenska lantbruk inte formellt klart28.6.2023 16:34:48 CEST | Pressmeddelande

RÄTTELSE: Gröna arbetsgivare och Kommunal har en principöverenskommelse om ett nytt avtal för lantbruksarbetarna. För ett formellt avtal krävs ett beslut från Kommunals förbundsstyrelse. Gröna arbetsgivare och Kommunal har slutit ett tvåårigt avtal på 7,4 procent för lantbruksarbetare. Det nya avtalet börja gälla från och med en 1 juli 2023 och följer industriavtalets lönekostnadsmärke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum