
WWF välkomnar de nya nordiska näringsrekommendationerna

De nordiska näringsrekommendationerna lanseras idag, den 20 juni med det viktiga nya tillägget miljömässig hållbarhet. Innan har rekommendationerna framför allt fokuserat på näringsinnehåll i livsmedel men nu har forskarna lagt till en analys och värdering av hur livsmedlen påverkar miljön. WWF har deltagit i remisserna som genomförts och bidragit med vår kunskap. Nästa steg i Sverige blir att Livsmedelsverket kommer översätta de nordiska näringsrekommendationerna till svenska kostråd.
Vi på WWF välkomnar näringsrekommendationerna med det viktiga tillägget miljömässig hållbarhet. Vi ser att det är positivt att nordiska näringsrekommendationerna tydliggör det som forskare och experter är överens om för ett hållbart livsmedelssystem – en mer växtbaserad kost, och kostmönster som bygger på en varierad konsumtion av olika typer av livsmedel med basen i grova grönsaker, fiberrik mat och hållbart producerade animalier.
Citat Anna Richert:
-Vi tycker att klokt utformade kostråd är ett viktigt redskap på vägen till mer hållbara livsmedelssystem. Idag äter många i befolkningen inte enligt kostråden, och ett viktigt första steg är att fler börjar äta mer hälsosamt och hållbart. Därför är det oroväckande att representanter för den svenska livsmedelssektorn uttrycker att de nordiska näringsrekommendationerna är på väg åt fel håll. Förtroende för kostråden är viktigt, både för hälsa och planet.
-Vi vill understryka att debatten om kött kopplat till NNR lätt blir för ensidig, det är skillnad på kött och kött. Att NNR inte ger vägledning för en minskad konsumtion av kött som föds upp på soja och spannmål, som gris och kyckling, är problematiskt men den huvudsakliga signalen om mindre men bättre kött ger rätt riktning.
Kontaktuppgifter:
Anna Richert, senior matexpert 0706376878
Ulrika Backlund, programsamordnare och dietist 070-722 41 85
Press tel 08-54657500
Bilder
Om

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.
Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
WWF: Hur många igelkottar kan vi räkna i år?13.5.2025 15:20:39 CEST | Pressmeddelande
När igelkottarnas livsmiljöer försvinner minskar även igelkottarna i antal. Men en sak är säker. Svenskarna gillar igelkottar och WWF hoppas få hjälp igen att räkna dem under vår årliga Igelkottsvecka 11-17 augusti. WWF välkomnar alla observationer om såväl levande som döda igelkottar – och lika viktigt att rapportera om du inte ser någon. På så vis kan vi få veta mer.
WWF: Hur många igelkottar kan vi räkna i år?13.5.2025 15:00:01 CEST | Pressmeddelande
När igelkottarnas livsmiljöer försvinner minskar även igelkottarna i antal. Men en sak är säker. Svenskarna gillar igelkottar och WWF hoppas få hjälp igen att räkna dem under vår årliga Igelkottsvecka 11-17 augusti. WWF välkomnar alla observationer om såväl levande som döda igelkottar – och lika viktigt att rapportera om du inte ser någon. På så vis kan vi få veta mer.
Skydda igelkottarna från vårens faror29.4.2025 15:20:50 CEST | Pressmeddelande
Våren är en tid med många utmaningar för landets igelkottar. Både majbrasor och olika trädgårdsredskap utgör hot mot igelkottarna som gärna sover i rishögar och buskage.
Lokala ängsfröer ska stärka den biologiska mångfalden29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bristen på vilda blommor i jordbrukslandskapet gör att pollinatörerna har svårt att hitta mat och boplatser. För att de ängar och blomodlingar som bönderna och andra markförvaltare anlägger ska göra nytta för den biologiska mångfalden krävs svenska ängsfrön som är anpassade för olika delar av landet. Nu startar ett projekt för att ta fram regionala ängsfröer i Sverige.
Rapport: Ny hållbarhetsdata – en möjliggörare för både ekonomi och natur28.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Nya krav inom EU väntas generera stora mängder hållbarhetsdata som kan bli värdefull information för företag och finansiella aktörer att använda för bättre beslut. En ny rapport från Världsnaturfonden WWF visar att dessa data kan leda till stora vinster för ekonomi, samhälle och miljö – om de används rätt. Men då krävs även politisk tydlighet, offentliga investeringar och konkreta miljöåtgärder.