Ny rapport: Bättre utbildning för A-traktorer och mopedbilar behövs

Regeringens beslut i början av juni om ändringar i trafikförordningen träder i kraft 31 augusti och innebär att den som kör eller åker A-traktor måste använda bälte och att alla passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare. Dessutom får det bara sitta en person på varje sådan plats.
Förändringarna skärper också skrivningarna om 30 kilometer i timmen som högsta tillåtna hastighet.
– Vi välkomnar regeringens nya lagändringar som kommer ge ökad trafiksäkerhet, men det är också mycket angeläget att förbättra utbildningen så att ungdomarna blir mer förberedda och säkra när de ska börja köra fordonen. Idag har de aldrig övningskört när de får sitt körkort utan är helt oerfarna, säger Helena Selander, VTI.
I rapporten Unga förare med A-traktor och mopedbil: utbildning, riskmedvetenhet och trafiksäkerhet föreslår forskare vid VTI och NTF en rad förändringar av den gällande AM-utbildningen för A-traktor och mopedbil. Den nuvarande utbildningen innehåller ingen körträning på fyrhjuligt fordon eller praktiskt körprov, och är helt anpassad för vanliga mopeder. Fyrhjuliga fordon förekommer inte alls i utbildningen.
I framtiden, föreslås i rapporten, bör AM-utbildningen fokusera på risker och säkert beteende i trafiken och göras relevant också för A-traktorer och mopedbilar. Utbildningen behöver innehålla praktisk övningskörning och behörigheten bör också villkoras så att den gäller antingen vanliga mopeder eller tre- och fyrhjuliga fordon.
– Ungdomarna behöver få kunskap och möjlighet att reflektera över riskfyllda situationer så att de ska kunna undvika att de uppstår. Det handlar både om de unga förarna själva, kompisen som är passagerare och andra som de möter ute på vägarna. Vi ser gärna att man inför någon form av riskutbildning med praktiska inslag liknande den som idag är obligatorisk när man ska ta körkort för personbil, säger Cecilia Friis, projektledare på NTF Väst.
Slutsatserna i rapporten bygger på en enkätundersökning till ungdomar som kör mopedbil eller A-traktor, föräldrar och även trafiklärare. Enkätsvaren visar tydligt att den nuvarande AM-utbildningen – som består av minst åtta timmars teori och fyra timmars körning av två-hjulig moped – behöver göras om.
Undersökningen visar också hur mopedbilar och A-traktorer används. Både bland förare och passagerare är bältesanvändningen låg, framför allt i A-traktorer som i dag saknar krav på detta. Det är också vanligt med fler passagerare än vad det finns säten. Trimning förekommer ofta – en femtedel av A-traktorförarna säger att deras fordon varit manipulerat för att gå fortare än 30 kilometer i timmen.
Ungefär samma andel anger även att de haft kompisar som någon gång kört efter att ha druckit alkohol eller tagit andra droger.
– Vi har i studien sett att det finns beteenden bland ungdomarna som inte är bra ur trafiksäkerhetssynpunkt. Samtidigt så förstår vi att A-traktorer och mopedbilar är viktiga för ungdomarnas frihet och självständighet när de själva kan transportera sig till skola och fritidsaktiviteter. Men A-traktorn skulle behöva högre kompetenskrav med en annan behörighet, högre åldersgräns och bättre utbildning för att bli ett säkrare transportalternativ, säger Susanne Wallhagen, VTI.
Som bakgrund till rapporten – och de föreslagna förändringarna – ligger en kraftig ökning av antalet mopedbilar och A-traktorer under senare år. Samtidigt har olyckorna också blivit fler. I slutet av förra året genomförde VTI krockprov som visade de stora riskerna också vid låga hastigheter om bälte inte används.
Fakta NTF:
Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF är en ideell idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en säker och hållbar trafik. Det övergripande målet är Nollvisionen – att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Den nationella verksamheten bedrivs i samverkan mellan tio regionala NTF-förbund och genom folkrörelser, organisationer, samhällsinstitutioner, företag och enskilda.
Länk till rapporten:
Unga förare med A-traktor och mopedbil: utbildning, riskmedvetenhet och trafiksäkerhet
Kontaktpersoner:
Helena Selander, senior forskare VTI: helena.selander@vti.se, 031-750 26 21
Susanne Wallhagen, utredare VTI: susanne.wallhagen@vti.se, 013-20 41 32
Cecilia Friis, projektledare NTF Väst: cecilia.friis@ntf.se, 0768-11 08 06
Nyckelord
Bilder


Om
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI-professor bland världens 100 främsta kvinnor21.11.2023 13:30:51 CET | Pressmeddelande
Professor Astrid Linder har utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika och inspirerande kvinnor av brittiska BBC. Med på listan finns också advokaten Michelle Obama, fotbollsstjärnan Aitana Bonmati och AI-experten Tomnit Gebru tillsammans med en rad andra framstående kvinnor inom vetenskap, idrott, kultur och politik.
Fler insatser behövs för att minska olyckorna med A-traktorer20.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Förändrade regler och förslag på ny körkortsutbildning är bra, men det räcker inte. För att minska olyckorna med A-traktorer måste också polisens resurser förstärkas och beteendet bland de unga förarna förändras. Det föreslås i en ny VTI-rapport om A-traktorer och trafiksäkerhet.
ENKLA terminaler för fossilfria transporter10.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
För att Sverige ska nå klimatmålen för transporter måste allt gods i en nära framtid transporteras fossilfritt. Det nya projektet ENKLA, som drivs av VTI med fler partner, tar sikte på framför allt de lättare transporterna i den omställningen. Kanske kan enkla omlastningsterminaler vara en del av lösningen?
Framtidsvisioner och klimat på Transportforum 20249.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Framtidens resande och EU:s plan för att skynda på klimatomställningen – Fit for 55 – står i centrum för transportforskningskonferensen Transportforum 2024. Programmet har blivit klart i dagarna och innehåller hundratals presentationer om alla tänkbara aspekter av transporter, trafik och resande.
Cykelstölderna problem för hela samhället30.10.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Cykelstölderna är inte bara ett problem för de individer som drabbas och försäkringsbolagen, utan också för samhället i stort. Stöldrisken är så stor att många avstår från att välja cykeln som färdmedel vilket bromsar cyklandet totalt sett. Det visar en ny VTI-rapport som föreslår en rad åtgärder för att komma till rätta med problemet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum