Pressinbjudan: Cykling och folkhälsa på Forum Vätternrundan
Vilken roll kan cyklingen spela för folkhälsa, turism och entreprenörskap? Och vem vinner cykelplaneringspriset 2024? Frågorna besvaras på Forum Vätternrundan fredag 14 juni i Motala.
Välkommen att bevaka Sveriges viktigaste mötesplats för cykling där den senaste forskningen knyts ihop med näringsliv, politik och idrott!
Årets Forum Vätternrundan har temat ”Cykling i ett samhällsperspektiv” och tar bland annat upp cykeln som möjliggörare för personer med funktionsnedsättningar, stillasittandet bland unga och cyklingens roll för ett hållbart samhälle. På programmet står också forskning för säkrare cykling under Vätternrundan, samtal med politiker från riksdagens cykelnätverk och diskussion om reglerna för motionslopp på cykel.
Under dagen delas även Svenska cykelstäders cykelplaneringspris ut. Tre nominerade bidrag presenteras och vinnaren koras på plats.
Seminariet arrangeras samma dag som starten för den 59:e Vätternrundan. Bland talarna återfinns ledarskapsexperten Ari Riabacke, VTI:s forskningsledare Anna Niska, Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd, influencern Vilda Forsén och Visit Swedens VD Susanne Andersson. Som inledning talar Ari Riabacke om ledarskap och beslutsfattande.
Media är varmt välkomna att bevaka hela eller delar av arrangemanget. Det går att delta både på plats och digitalt. Hela programmet finns här: https://forum.vatternrundan.se/branschseminarium/
Arrangörer av Forum Vätternrundan är Motala kommun tillsammans med Vätternrundan. Cykelcentrum VTI deltar som medvärd tillsammans med Cykelbranschen och Sweden by Bike AB.
Dag: fredag 14 juni
Tid: 09:00-16:00
Plats: Business Point, Motala Folkets Hus (Sjögatan 5).
Anmälan (deltagande på plats): senast 13/6 till mikael.sonne@vti.se
Anmälan (deltagande online): senast 10/6 på https://forum.vatternrundan.se/branschseminarium/
Frågor: Jessica Nilsson, Vätternrundan, 070-5155890 och jessica.nilsson@vatternrundan.se
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. VTI är administrativ värd för Cykelcentrum som är ett nationellt kunskapscentrum för forskning och utbildning om cykling. Tillsammans med forskare, intresseorganisationer, myndigheter, infrastrukturhållare med flera ska Cykelcentrum utveckla cyklingens roll i Sverige och därigenom bidra till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Transportforum: Pressträffar sänds online13.1.2025 14:37:54 CET | Pressmeddelande
En påminnelse om att pressträffarna på Transportforum i år även sänds online. Anmäl er senast tisdag 14/1 för att få tillgång till sändningen.
Missa inte: Transportforum 20259.1.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Hur klarar det svenska transportsystemet krig och andra allvarliga kriser? Hur ska Sverige på allvar ställa om till ett hållbart transportsystem? Transportforum 2025 har två tydliga teman: resiliens och cirkularitet. Nu är det knappt en vecka kvar - välkommen!
Fler barn skadas på elsparkcykel – så kan olyckorna minska19.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet skadade barn på elsparkcykel har ökat kraftigt och utgör nu en fjärdedel av alla skadade personer på elsparkcykel. I en ny rapport från VTI föreslås en rad åtgärder för att minska olycksrisken – bland annat åldersgräns och hjälmkrav oavsett ålder.
Pressinbjudan Transportforum 202512.12.2024 13:09:20 CET | Pressmeddelande
Hur klarar det svenska transportsystemet krig och andra allvarliga kriser? Hur ska Sverige på allvar ställa om till ett hållbart transportsystem? Transportforum 2025 har två tydliga teman: resiliens och cirkularitet. Välkommen att bevaka konferensen!
Visioner om cirkularitet blir verklighet i Helsingborg28.11.2024 15:44:13 CET | Pressmeddelande
Varje år körs stora mängder byggavfall, slaggrus och restasfalt till deponi. Ett forskningsprojekt, lett av RISE, Sveriges Forskningsinstitut, ska göra det möjligt att återvinna och ge materialen nytt liv. Precis i dagarna har en så kallad testbädd byggts i Helsingborg, bestående av 4 stycken 27 meter långa avsnitt där de olika materialens långsiktiga prestanda och miljöpåverkan ska undersökas, den första testbädden i sitt slag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum