VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Ny undervisningsfilm om riskerna med A-traktorer

Dela

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, lanserar en pedagogisk undervisningsfilm om riskerna med A-traktorer. Till filmen, som bland annat riktar sig till trafikskolor och andra utbildare, hör även en handledning med faktaunderlag och diskussionsfrågor.

Röd Audi-kombi som A-traktor kör på en kurvig landsväg.
Foto: Jonathan Wictorén/VTI

Den sju minuter långa filmen bygger på de krocktester som genomförts vid VTI och innehåller intervjuer med professor emeritus i kirurgi Ulf Björnstig och trafikpolisen Joakim Stenman. I filmen berättar också en 17-åring om den svåra olycka han råkade ut för med sin A-traktor.

I en kurva förlorade föraren, som då var 15 år, kontrollen över sitt fordon och krockade med ett träd. I olyckan fick han så allvarliga skador att det tog tre månader innan han ens kunde börja träna på att gå igen.

– Tänk till en gång till innan man gör någonting! Känns det här verkligen säkert, hur kan det sluta? Är det värt att ta risken?, uppmanar han andra A-traktorförare att tänka.

Den nya filmen bör visas av vuxna som möter ungdomar i högstadie- och gymnasieålder, till exempel på trafikskolor, andra trafikutbildare, fritidsgårdar eller i den vanliga skolan. Till filmen finns också en skriftlig handledning som kan användas som ett stöd när filmen visas.

Handledningen innehåller förslag till frågor som ungdomar, under vuxen ledning, kan diskutera kring. I den finns också fakta om A-traktorer och vilka regler som gäller för fordonet i trafiken.

– Vi vet att ungdomar inte sitter och läser våra rapporter. Det här är ett nytt sätt att sprida befintlig kunskap. Vi hoppas att filmtillfället blir en stund för reflektion, beröring och att det tar tag i ungdomarnas känslor, säger Helena Selander och Susanne Wallhagen som leder VTI:s arbete med A-traktorer.

Undervisningsfilmen och övrigt material är fritt tillgängligt på VTI:s sajt. Det har tagits fram med ekonomiskt stöd av Skyltfonden, Trafikverket.

Se filmen här:  A-traktorer och trafiksäkerhet

Se VTI:s krockprov: https://www.vti.se/forskning/trafiksakerhet/a-traktor-och-mopedbil/krocktester

Fakta om A-traktorer: https://www.vti.se/forskning/trafiksakerhet/a-traktor-och-mopedbil

Kontakter

Bilder

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye