Västerås Cityfestival ska minska engångsplasten
Under årets Västerås Cityfestival kommer Håll Sverige Rent att mäta skräp och engångsplast som uppstår. Efter det kommer förslag på förändringar att tas fram för att minska engångsplasten framöver. Konceptet Skräpfri Festival är ett samarbete mellan Västerås Stad och Håll Sverige Rent, inom ramen för EU-projektet BALTIPLAST.

Snart vet vi hur mycket engångsplast som hamnar på marken under Västerås Cityfestival. Samtidigt som festivalen pågår, mellan 29 juni och 1 juli, kommer skräpmätningar att genomföras. Skräpet som samlas in på mattorget och i Stadsparken kommer att analyseras.
Håll Sverige Rent ska i samarbete med Västerås Stad utveckla konceptet Skräpfri festival med syfte att minska användning och nedskräpning av engångsplastprodukter vid publika event. Västerås Cityfestival kommer att agera som pilot i projektet.
För att öka kunskapen om vilka utmaningar som finns, och möjliga lösningar på dessa, kommer Håll Sverige Rent att arrangera ett så kallat idélabb med relevanta intressenter inom fältet samt genomföra skräpmätningar för att analysera skräpet under festivalen. Dessa aktiviteter kommer resultera i en strategi för minskad användning och nedskräpning av engångsplastprodukter och ett antal åtgärder kommer att utvecklas, testas och utvärderas inom Västerås Cityfestival.
Fakta om BALTIPLAST
Utvecklingen av konceptet Skräpfri festival är en del av det EU-finansierade projektet BALTIPLAST (Baltic Approaches to Handling Plastic Pollution under a Circular Economy Context) som syftar till att minska engångsplast och plastförpackningar i Östersjöregionen genom att identifiera, testa och sprida lösningar. Projektet samlar ett konsortium av kommuner, universitet, forskningsinstitut, föreningar NGOs, och företag från länder som gränsar till Östersjön. Västerås Stad deltar från Sverige som kommun och samarbetar lokalt med Håll Sverige Rent för att minska användningen av engångsplast vid publika events samt med Sveriges konsumenter för att stötta invånare minska användning av plastprodukter i hemmet.

Nyckelord
Kontakter
Helen BardaProjektledareHåll Sverige Rent
Tel:076-0060442helen.barda@hsr.seJenny GuilliamsProjektledareVisit Västerås
Tel:021-39 00 02jenny.guilliams@vasteras.seOm oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Vart tredje barn i Sverige plockar skräp14.5.2025 08:10:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar närmar sig finalen och nu återstår bara tre veckor av årets största miljökampanj för barn och unga. Redan nu har 651 153 deltagare, varav 560 257 barn, över hela landet plockat skräp tillsammans med sina förskolor och skolor. Det motsvarar nästan vart tredje barn i åldern 1–16 år. Kommunerna som är bäst på att engagera barn i skräpplockning är just nu Arjeplog, Vaxholm och Malå.
99 % av skräpet på Västkusten är plast – bidrar till spridning av mikroplaster12.5.2025 09:00:22 CEST | Pressmeddelande
Plastskräpet dominerar i hav och på stränder och bryts långsamt ner till mikro- och nanoplaster som nu hittas i allt från skaldjur till människokroppen. Enligt Håll Sverige Rents senaste skräpmätningar på stränder längs Västerhavet står plast för 99 % av allt skräp som hittats, vilket bidrar till spridning av mikroplaster. Vanligast är plastfragment, snören från fiskeutrustning och förpackningar från chips och godis.
Borås först i landet att mäta skräp i år30.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Borås Stad blir först ut i Sverige att genomföra årets skräpmätning för kommuner. Mätningen görs i samarbete med Håll Sverige Rent, med start den 5 maj, och är en del av kommunens långsiktiga arbete för att förebygga nedskräpning. Målet är att nedskräpningen ska halveras till 2030 jämfört med 2022.
Lustgastuber och annan nedskräpning efter Valborgsfirandet29.4.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Valborg är ett tillfälle för fest och gemenskap, men också en tid då våra parker och grönområden ofta lämnas i ett skräpigt skick. Fimpar, pizzakartonger, ölburkar och på senare år även lustgastuber är en vanlig syn morgonen efter. Här kommer tre tips på hur du tar hand om Valborgsskräpet.
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum