Läkemedelsverket initierar globalt forum mot antibiotikaresistens
I maj besökte WHO:s direktör för global AMR-koordinering Läkemedelsverket och framförde då önskemålet om att Läkemedelsverket initierar ett myndighetsnätverk. Sveriges har mycket gott renommé avseende AMR-frågor och innehar även ordförandeskap i EU:s ministerråd fram till halvårsskiftet 2023, där AMR stått högt upp på dagordningen.
– Antibiotika som räddar liv är en förutsättning för modern sjukvård. Vårt mål är att etablera ett starkt internationellt nätverk av regulatoriska myndigheter för humana och veterinära läkemedel. Nätverket ska utifrån myndigheternas uppdrag utbyta erfarenheter och ta fram gemensamma konkreta förslag för arbetet mot AMR, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.
Cirka 150 myndigheter och organisationer har bjudits in till det första digitala mötet i juni.
Människa, djur och miljö
Antibiotikaresistens utvecklas i ett samspel mellan människa, djur och miljö och utgör ett globalt hot när effekten av antibiotika riskerar att förloras. Läkemedelsverket säkerställer att det finns tillgång till effektiva och säkra antibiotika, att den används på rätt sätt och samtidigt minimerar utsläppen i miljön. Läkemedelsverket samverkar med hälso- och sjukvård, myndigheter och organisationer för att:
- ge stöd till vården om när och hur antibiotika ska användas för människa och djur
- läkemedel ska produceras så miljövänligt som möjligt
- tillgången på antibiotika ska vara säker trots att användning är låg.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum