Svenska Cykelförbundet

Jenny Rissveds tog emot Svenska Cykelförbundets pris Årets cyklist 2022 vid SM

Dela

I samband med SM-linjeloppets prisutdelning på Tierp Arena fick Jenny Rissveds ta emot Svenska Cykelförbundets återupptagna pris Årets cyklist. Jenny Rissveds fick utmärkelsen Årets cyklist 2022 av SCF-ordföranden Stefhan Klang.

Juryn som har haft uppgiften att välja en av de tre nominerade starka kandidaterna har bestått av Roberto Vacchi, Linda Tufvesson och Fredrik Kessiakoff. Juryns motivering lyder enligt följande:

"Hon svarade för en av sina bästa säsonger med hela nio pallplatser i världscupen XCO, XCC och XCE fördelat på 2 segrar, 5 andra och 4 tredjeplatser. Dessutom körde hon mycket bra på landsväg med bland annat andra platsen totalt i tjeckiska Gracia Orlová Tour samt genom att vinna SM-linjeloppet efter en mäktig soloutbrytning. Hon är en världscyklist och också en stor inspiratör som ger av sin tid till alla ungdomar som hon möter. Årets cyklist 2022 damer: Jenny Rissveds."

I intervjun efteråt berättade Jenny cyklisten bland annat lite om tankarna om just landsvägscyklandet som var det nya i hennes karriär 2022. Rissveds, som kör för Team 31 – Ibis Continental när det gäller MTB, presenterades nyligen för norska Team Coop – Hitec Products när det gäller landväg. Det banar väg för möjligheten att ställa upp i fler internationella tävlingar även på landsvägscykeln.

"Jag har ju kört några race med landslaget det har jag tyckt att det har varit jättekul, att man får köra för någonting annat än bara sig själv. I ett lag som samarbetar mot ett gemensamt mål. Det har varit både kul och inspirerande. Så planen är väl att jag ska köra lite mer landsväg men fortsätta att fokusera på mountainbike – i alla fall fram till Paris nästa år. Så får vi se sen", säger Jenny Rissveds.

Prissumman är 25000 kronor och man får också ett tungt specialdesignat pris föreställande en del av en cykelkedja.

Herrarnas pris för Årets cyklist 2022 delas ut vid ett annat nationellt mästerskap inom ett par veckor.

Text och foto: Svenska Cykelförbundet, fria för publicering

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye