Svenska Cykelförbundet

Lucas Eriksson om det taktiska tänket i rekordjämnt drama i SM-linjeloppet

Dela

Kampen om SM-guldet i herrarnas linjelopp blev rekordjämn. Det skilde till sist en två-tre centimeter mellan segrande regerande mästaren Lucas Eriksson, som kom så snabbt bakifrån på upploppet, och Hugo Forssell. Trean Edvin Lovidius från Södertälje CK fick förutom U23-tröjan ta emot SGT:s mästerskapskedja på Tierp Arena.

Schweizproffset Lucas Eriksson såg egentligen ut att vara rökt. Det var två gånger om slagläge för Hugo Forssell.

Vi tar det från början när herrarnas linjelopp hettade till. De utbrytning som satte färg på loppet var fjolårets juniormästare Axel Giljam från CK Ringen, Motalas David Larsson, Marcus Jansson från CK Hymer, Jönköpings Isak Magnusson – och så anslöt Lukas Vernersson. Slagläge för Motala med två cyklister i den utbrytningen.

Men så agerade de stora favoriterna en första gång. Bröderna Lucas och Jacob Eriksson, Tobias Ludvigsson och Jakob Söderqvist fanns plötsligt alla med och tog jobbet i spets. I ett huj var det en ny grupp med 22 cyklister som sedan sakta men säkert minskade till antalet.

Nu fanns bara två av dem med i den sextett som såg ut att göra upp om det. Södertäljes Viktor Lychou, Hymers duktiga spurtade Hugo Forssell, Bålstas duktiga tempoåkare Jimmy Carlsson, Motalas Carl Kagevi som hade varit aktiv samt Jacob Eriksson och Jakob Söderqvist.

Jacob tog inga förningar alls. Till en början körde de andra på ändå. Men så slutade fler. Och till sist var samarbetet obefintligt på sista 7,7-kilometersvarvet.

"Då satt jag i ett ändå ganska bra läge med brorsan med i första gruppen. Planen var att inte hjälpa till i det läget och att jag skulle ha fräscha ben om vi kom ikapp. Men jag kände till sist att den taktiken inte skulle gå, utan kollade med Ludvigsson om vi inte skulle köra in dem. Med några kilometer kvar var vi ikapp och då var det bara att ta det därifrån", säger Lucas Eriksson som liksom utstrålar cool cyklist.

I det läget hade Lucas fått en lite väl tuff resa för att det skulle vara optimalt.

"Ja, jag var ganska trött i det läget och sa till Jacob att attackera. Han blev ju ifattkörd men från det läget lyckades jag ändå vinna."

Det är väl tre taktiska manövrar som slog rätt, men in på upploppet kom Lucas inte riktigt som han hade tänkt sig.

"Det var ändå ganska mycket motvind på upploppet så jag ville inte komma in på förstarulle, utan andrarulle. Nu blev det tredjerulle och inte riktigt optimalt det heller."

Minns du hur tankarna gick med sådär 50 meter kvar?

"Jag tänkte mest att det skulle bli tajt att komma ifatt, men jag kom med fart  – så det var bara att ge det en chans ändå."

Onekligen. Så här slutade i alla fall det som måste vara en av historiens tätaste tajtaste gulddueller i ett SM-linjelopp.

SM linjelopp herrsenior:

  1. Lucas Eriksson, Gånghester CK 4.43.33
  2. Hugo Forssell, CK Hymer +0
  3. Edvin Lovidius (U23), Södertälje CK +0
  4. Tobias Ludvigsson, IK Hakarpspojkarna +0
  5. Isac Lundgren, CK Ringen +0
  6. Eric Pedersen (U23), Motala AIF CK +0
  7. Jakob Söderqvist (U23), Evolite CC +0
  8. Carl Kagevi (U23), Motala AIF +0
  9. Viktor Lychou (U23), Södertälje CK +0
  10. Jacob Eriksson, Gånghester CK Sverige +0.05

Det var hela tiden många U23-cyklister med i de olika tätkonstellationerna. Den som knep U23-tröjan och Sällskapet Gamla Tävlingscyklisters mästerskapskedja var alltså  Edvin Lovidius.

Text och foto: Svenska Cykelförbundet

Bilder

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye