Så smittar lågkonjunkturen av sig på relationen

Dela
Lågkonjunkturen påverkar inte bara svenskarnas boendeekonomi, utan även deras parrelationer. Hälften av svenskarna upplever att relationen till sin partner påverkas av negativa ekonomiska förändringar – det visar Relationsrapporten 2023 som Nordax Bank tagit fram tillsammans med Novus.

För tredje året i rad har Nordax Bank tagit fram Relationsrapporten som tar tempen på svenskarnas boendeekonomi, jämställdheten och hur våra relationer påverkas av det rådande ekonomiska läget. Årets upplaga visar bland annat att en majoritet (52 procent) av svenskarna upplever att relationen till sin partner påverkas av negativa ekonomiska förändringar, som höga elpriser och inflation. Ekonomiskt tuffa tider leder bland annat till att man går på färre dejter med sin partner (24 procent) och tjafsar mer om pengar och utgifter (12 procent). Det har även en del positiva effekter – mer än var fjärde person i en parrelation (27 procent) säger att de får en bättre insyn i den gemensamma ekonomin.

Det är intressant hur lågkonjunkturen har både en positiv och negativ inverkan på våra relationer. Det verkar som att par sätter sig ned och pratar mer om de gemensamma utgifterna när de får mindre pengar att röra sig med. Det skulle i förlängningen inte bara kunna leda till en mer jämställd ekonomi, utan också göra att man kommer varandra närmre i sina relationer. Samtidigt är det tydligt att lågkonjunkturen även påverkar oss negativt, med färre dejter och mer tjafs och bråk i relationerna, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank. 

Rapporten visar även att nära var tredje svensk (30 procent) kommer lägga mindre pengar på relationen under det närmsta året. Något som kvinnor (32 procent) uppger i något högre utsträckning än män (29 procent). Endast åtta procent svarar att de kommer lägga mer pengar på relationen. David Waskuri, legitimerad psykolog på Sveapsykologerna, menar att det är viktigt att man vårdar sina relationer även under lågkonjunkturer, annars finns det risk för konflikter, vilket i värsta fall kan leda till en separation. 

I en parrelation behöver man ta ställning till flera ekonomiska situationer i vardagen, som hur mycket pengar man ska lägga på mat, om man ska ha ett gemensamt sparande och vem som ska betala för dejten. Att diskutera dessa frågor är alltid viktigt för att bygga en trygg och jämställd relation, men kanske särskilt under lågkonjunkturer. Samtidigt får man inte strunta i att lägga tid på relationen överhuvudtaget. Tänk på att en relationsvårdande aktivitet nödvändigtvis inte behöver kosta pengar. Det viktigaste är att man är kreativ och visar på att man värnar om relationen med sin partner, säger David Waskuri, legitimerad psykolog på Sveapsykologerna. 

Psykologens bästa tips på hur par kan ta sig igenom en lågkonjunktur 

Se inte den nuvarande situationen som för alltid 
Livet går alltid upp och ner och när livet känns tungt är det lätt att hamna i ett tankemönster som säger att den nuvarande situationen är för evig. Försök att undvika det tankemönstret, fokusera istället på att detta är en fas som du och din partner kommer ta er igenom. 

Undvik att tänka på saker som svart eller vitt
Försök att undvika tankar som säger antingen eller, som vi brukar kalla för svart eller vitt. Istället är det bra att försöka vara kreativ och hitta nya sätt att lösa problemen på. Kanske kan du och din partner semestra i Sverige istället för att åka utomlands eller börja med skogspromenader istället för att äta en dyr middag på en restaurang? 

Fundera på vad som är viktigt i livet
För att få perspektiv på din och din partners ekonomiska situation är det bra att fundera på vad ni värdesätter mest med era liv. Är det att barn, familj och vänner mår bra och har tak över huvudet? Eller är det att ha råd med middagar, utlandssemestrar och dyra fritidsintressen? Självklart kan mer materiella ting och nöjen vara viktigt för er också, och det är helt okej, men genom att fundera på vad som verkligen betyder något för dig och din partner är det lättare att stanna upp och sluta med kostsamma vanor. 

Rapporten finns tillgänglig här.

Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Syftet är att undersöka hur den svenska allmänheten ser på den svenska bostadsmarknaden, samt hur jämställdhet påverkar svenskarnas boendesituation och relationer. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 4704 intervjuer mellan den 2:a och 20:e februari 2023 i åldrarna 18 till 65 år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Psykologen David Waskuri
Psykologen David Waskuri
Ladda ned bild
Bolåneexperten Linda Werdi
Bolåneexperten Linda Werdi
Ladda ned bild

Om

Nordax Bank



Nordax är en ledande nordisk specialistbank som erbjuder konkurrenskraftig in- och utlåning till cirka 190.000 privatkunder i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Vi har cirka 230 anställda och genom vår centraliserade affärsmodell bedrivs hela verksamheten från kontoret i Stockholm. Nordax grundades 2003 och sedan dess har vi växt och format en organisation baserad på stort kunnande och engagemang. Sedan januari 2019 är Svensk Hypotekspension en del av Nordaxkoncernen. 

Följ Nordax Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nordax Bank

650 000 svenskar har låtit bli att separera - för partnerns skull11.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Över en halv miljon svenskar har undvikit en separation eller skilsmässa av rädsla för att partnern inte ska kunna ordna ett nytt boende. Och var femte kvinna känner sig fast i en relation på grund av sin boendesituation. Det visar Relationsrapporten 2024 från Nordax Bank. - Att så många stannar kvar i dåliga relationer gör oss både ledsna och upprörda, så borde det inte vara, säger Linda Werdi på Nordax Bank.

Svenskarna sämst i Norden på att söka hjälp vid ekonomisk stress11.12.2023 10:34:44 CET | Pressmeddelande

Var femte svensk mår dåligt på grund av sin privatekonomi. Samtidigt är svenskarna betydligt sämre på att söka professionell hjälp för sina ekonomiska bekymmer jämfört med de nordiska grannländerna. Det visar Hälsonomirapporten som tagits fram av NOBA Bank Group (Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension), med syfte att utforska kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden.

Årets Julklapp 2023 – en amortering13.11.2023 11:46:24 CET | Pressmeddelande

Julen närmar sig med stormsteg – och med det julhandeln. Samtidigt får vi ständiga rapporter om stigande priser, ökade räntekostnader och hushållens ansträngda ekonomi. Så, vad ska man ge i julklapp när det dom flesta behöver är något helt annat än nya saker? För att inspirera till en riktigt varm och omtänksam jul har Nordax Bank tagit fram en egen variant på årets julklapp 2023 – Amorteringsklappen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye