Bra Miljöval

Ladda bilen med Bra Miljöval-märkt el 

Dela
450 av 3000 snabbladdningsstationer i Sverige har miljömärkt el. Det visar en ny kartläggning som Bra Miljöval har gjort bland landets största snabbladdningsoperatörer. Och antalet beräknas bli fler.

Kartläggningen av vilken el som finns på snabbladdningsstationerna gjordes bland de elva laddoperatörer med de största laddnätverken för snabb- och supersnabb/ultrasnabb laddning i Sverige. Syftet var att de som snabbladdar sin elbil ska få kännedom om hur elen på laddstationerna produceras. Kartläggningen visade att alla laddoperatörer har förnybar el och att två av dem dessutom har Bra Miljöval-märkt el.  

Genom att få vetskap om vilken el det finns på olika laddstationer kan många nu välja att ladda bilen med miljömärkt el. Det är glädjande att alla laddstationer i kartläggningen har förnybar el och att det även finns en hel del som har miljömärkt el. Nu hoppas jag att fler laddoperatörer väljer miljömärkt el för att bidra till att minska elbilarnas miljöpåverkan vid drift,säger Marielle Aspevall, produktansvarig Bra Miljöval Transporter.  

Eviny och Vattenfall InCharge är de laddoperatörer som idag har miljömärkt el. Tillsammans har de cirka 450 laddpunkter på nära 180 olika platser.  

Det är viktigt att vår bransch är ledande i omställningen och att vi förenklar det hållbara valet för både för privatpersoner och företag. El märkt med Bra Miljöval är ett steg i rätt riktning för att nå dit, säger Sebastian Andersson, Platsutvecklingschef Eviny. 

Vattenfall InCharge vill att hela Sverige ska kunna ladda smart, enkelt och hållbart. Genom att ta ett gemensamt ansvar når vi de viktiga miljömålen snabbare. Det känns bra att varje elbilist som laddar hos oss bidrar till att minska elproduktionens miljöpåverkan och gör transportsektorn mer fossilfri, säger Susanna Hurtig, Nordenchef Vattenfall E-mobility. 

Miljömärkt el går till energi- och miljöprojekt 

Bra Miljöval-märkt el skiljer sig från förnybar el eftersom miljömärkningen ställer hårda krav på hur elen produceras och arbetar för att miljöpåverkan från elproduktion ständigt minskar. Dessutom går pengar för varje såld kilowattimme miljömärkt el till olika projekt för att reparera miljöskador och minska elanvändningen genom energieffektivisering. Intresset för miljömärkt el i Sverige är högt och 2021 låg försäljningen på nära 10 500 gigawattimmar. Detta gjorde att nära 25 miljoner kronor avsattes till Bra Miljöval fondprojekt. 

Hitta miljömärkt el på vägen 

Evinys stationer ligger utspritt i landet och är placerade vid bland annat ICA-butiker och vid köpcentrum. Vattenfalls egna InCharge-stationer finns bland annat på Max Burgers,vid Willys och olika köpcentrum.

Om kartläggningen 

I kartläggningen, som avslutades i början av juni, ingick laddoperatörernaAllego, E.ON, Eviny, Vattenfall InCharge, Ionity, Mer Sweden AB, Recharge, Skellefteå Kraft, Tesla, Circle K och OKQ8. Ovanstående laddoperatörer tillhandahåller tillsammans cirka 3 000 laddpunkter med en effekt på 50 kW eller mer. 

Om laddstationer 

Laddstationerna i Sverige kan delas in i två grupper: snabbladdare/ supersnabbladdare/ ultrasnabbladdare (DC) och destinationsladdare (AC). Snabbladdare är den vanligaste typen av laddare som finns längs vägen. De har en hög effekt och ger en snabb laddning som är bra vid längre resor (50 kW och uppåt). Destinationsladdare (normalladdning) ligger oftast vid en besöksparkering eller i ett parkeringshus och har upp till 22 kW i effekt. 

Källor: 

Bra Miljöval, Fortsatt efterfrågan på miljömärkt el (2022) 
https://www.bramiljoval.se/artiklar/fortsatt-efterfragan-pa-miljomarkt/  

Miljökrav på Bra Miljöval-märkt el 
https://www.bramiljoval.se/omraden/elenergi/  

Alltomelbil.se, hur lång tid tar det att ladda en elbil 
https://alltomelbil.se/guider/hur-lang-tid-tar-det-att-ladda-en-elbil/  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Eviny snabbladdstation
Eviny snabbladdstation
Ladda ned bild
Vattenfall InCharge snabbladdstation
Vattenfall InCharge snabbladdstation
Ladda ned bild

Om

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning som bedrivs av Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen med över 200 000 medlemmar. Bra Miljöval startade 1990 och märkningen bygger på två grundidéer: att naturresurser måste sparas samt att den biologiska mångfalden och människans hälsa inte får hotas. Bra Miljöval miljökrav är strikta och kriterierna skärps regelbundet. Produkter och tjänster måste därför fortsatt utvecklas för att kunna fortsätta bära Bra Miljöval.

Följ Bra Miljöval

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bra Miljöval

Debut för miljömärkta bilpoolsresor inom hemsjukvården22.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu finns hemsjukvård där personalen använder Bra Miljöval-märkta bilpoolsresor med elbilar. Vara Vård och Fastighet AB, samt Adept Sverige AB, är två systerföretag som bedriver hemsjukvård i Stockholm med omnejd. Enligt miljömärkningens krav laddas bilarna med förnybar el, varav minst 50 % är märkt med Bra Miljöval, och tvättas utan vattenavrinning med miljömärkta rengöringsmedel.

Bra Miljöval ställer tuffare miljökrav på bilförsäkringar21.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Varje år anmäls runt en miljon skador på försäkrade personbilar med skadehantering som följd vilket påverkar miljön. Därför skärper Bra Miljöval miljökraven på bilförsäkringar. De nya kraven handlar främst om skadehantering för att minska klimat- och miljöpåverkan men även minska risken för hälso- och miljöfarliga utsläpp. Samtidigt ställs krav på att främja bildelning och förnybara drivmedel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye