Bra Miljöval

Stort intresse för hållbar konsumtion under Naturskyddsföreningens seminarium

Dela

Vid Almedalsveckan i år stod Naturskyddsföreningen värd för ett uppmärksammat seminarium, "Konsumtionens makt – Vem kan ta ansvar för en mer hållbar framtid?" Seminariet drog stor publik och diskussionerna om hur hållbar konsumtion kan bli en verklighet var både insiktsfulla och engagerade. 

Marcus Wangel, Roger Himmelsköld, Arba Kokalari, Martina Elfgren, Sofie E Munteanu
Marcus Wangel, Roger Himmelsköld, Arba Kokalari, Martina Elfgren, Sofie E Munteanu Almedalen 2024 Naturskyddsföreningen

Stora frågor, stora möjligheter 

Under seminariet belystes de stora utmaningarna kopplade till ohållbar konsumtion och produktion, som klimatförändringar och biodiversitetsförlust. Deltagarna diskuterade hur hållbar konsumtion kan bidra till att lösa delar av dessa problem och vilka roller olika samhällsaktörer kan spela för att främja en hållbar framtid. 

— Vårt seminarium visade tydligt att intresset för hållbar konsumtion är stort och att det finns en stark vilja att hitta lösningar, Sofie E Munteanu, ledare för Hållbar konsumtion och Bra Miljöval på Naturskyddsföreningen. Det är inspirerande att se så många engagerade deltagare och vi ser fram emot att fortsätta arbetet för en mer hållbar framtid. 

Panelen, som inkluderade Martina Elfgren från Svensk Handel, Marcus Wangel från Svenskt Näringsliv, Roger Himmelsköld från Huddinge kommun och Arba Kokalari, EU-parlamentariker, representerade såväl offentlig verksamhet som politiker, näringsliv och branschorganisationer samt civilsamhälle. Alla var överens om att mer måste göras för att främja hållbar konsumtion. Diskussionerna fokuserade på hur olika aktörer – från organisationer till offentliga verksamheter och individer – kan bidra till att skapa en mer hållbar framtid. 

Panelen lyfte också värdet av oberoende miljömärkningar, såsom Bra Miljöval och att de används inom hela EU.

— Potentialen i offentlig upphandling är enormt outnyttjad. Det är ett kraftfullt verktyg för att omsätta offentlig konsumtion. Med stora summor och långsiktiga tidshorisonter finns det mycket mer att skruva på, säger Marcus Wangel, Policyexpert inom miljöpolitik på Svensk Näringsliv.

Om Naturskyddsföreningen: Naturskyddsföreningen är en ideell miljöorganisation som arbetar för att skydda naturen och främja en hållbar utveckling. Föreningen har funnits sedan 1909 och engagerar sig i allt från klimatpolitik till naturvård. 

Om Bra Miljöval: Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning som hjälper konsumenter att välja produkter och tjänster som är bättre för miljön. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Wangel, Roger Himmelsköld, Arba Kokalari, Martina Elfgren, Sofie E Munteanu
Marcus Wangel, Roger Himmelsköld, Arba Kokalari, Martina Elfgren, Sofie E Munteanu
Almedalen 2024 Naturskyddsföreningen
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning som bedrivs av Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen med över 200 000 medlemmar. Bra Miljöval startade 1990 och märkningen bygger på två grundidéer: att naturresurser måste sparas samt att den biologiska mångfalden och människans hälsa inte får hotas. Bra Miljöval miljökrav är strikta och kriterierna skärps regelbundet. Produkter och tjänster måste därför fortsatt utvecklas för att kunna fortsätta bära Bra Miljöval.

Följ Bra Miljöval

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bra Miljöval

Debut för miljömärkta bilpoolsresor inom hemsjukvården22.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu finns hemsjukvård där personalen använder Bra Miljöval-märkta bilpoolsresor med elbilar. Vara Vård och Fastighet AB, samt Adept Sverige AB, är två systerföretag som bedriver hemsjukvård i Stockholm med omnejd. Enligt miljömärkningens krav laddas bilarna med förnybar el, varav minst 50 % är märkt med Bra Miljöval, och tvättas utan vattenavrinning med miljömärkta rengöringsmedel.

Bra Miljöval ställer tuffare miljökrav på bilförsäkringar21.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Varje år anmäls runt en miljon skador på försäkrade personbilar med skadehantering som följd vilket påverkar miljön. Därför skärper Bra Miljöval miljökraven på bilförsäkringar. De nya kraven handlar främst om skadehantering för att minska klimat- och miljöpåverkan men även minska risken för hälso- och miljöfarliga utsläpp. Samtidigt ställs krav på att främja bildelning och förnybara drivmedel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye