Växjö stift

194 sommarkyrkor att upptäcka!

Dela

Inte mindre än 194 möjliga utflyktsmål finns att upptäcka i Växjö stift i sommar. Sommaren är en bra tid för att upptäcka kyrkor både nära och längs vägarna på semesterresan.

Växjö stifts sommarkyrkobroschyr innehåller alla stiftets sommaröppna kyrkor. Broschyren finns att hämta i alla sommarkyrkor, samt på turistbyråer, bibliotek och museer. Broschyren går även att beställa på Växjö stifts hemsida. Ett hett tips inför bilresan eller utflykten är att ladda ner appen Kyrkguiden. Då går det enkelt att se alla kyrkor som finns i närheten, när de är öppna och vad som är på gång just där.

– Kyrkorna är vårt gemensamma kulturarv och oavsett om du söker en stunds stillhet eller letar efter svalka eller en öppen toalett så är du välkommen in. Aktiviteterna är många och skiftande i kyrkorna, det finns guidade turer, konserter, kaffeservering, kyrkmöss för barn och ljudguider för att nämna några exempel, berättar Sara Peterson, kommunikatör på stiftskansliet.

För fjärde året i rad blir det symboljakt, där många av kyrkorna deltar. Första året kunde man samla drakar i stiftets kyrkor, andra året var det duvor och tredje året fiskar. Årets symbol är lammet, som finns att samla i olika färger i en lädersnodd/armband. Till symboljakten finns också målarhäften med föremål från kyrkor.

I årets sommarkyrkobroschyr lyfts särskilt träkonstnären Eva Spångberg, som skulle ha fyllt 100 år i år. Eva Spångberg bodde i Gamla Hjelmseryd utanför Sävsjö. Hon kallade sig själv förkunnare i trä och blev en av vår tids mest välrepresenterade konstnärer när det gäller utsmyckning av kyrkor i Växjö stift, men även kyrkor i resten av landet. Hennes verk, bland annat i form av julkrubbor, processionskors och Mariabilder, finns i hundratals kyrkor.

Om sommarkyrkor
Sommarkyrkor har funnits ända sedan 1960-talet, då kyrkor på Öland började visa upp sin verksamhet bland annat på campingplatser. Sedan 1980-talet görs en enkel broschyr med information om de sommaröppna kyrkorna. Ambitionen med verksamheten var och är att Svenska kyrkan ska möta människor på semestern.

Kontakter

Länkar

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye