Försäkringskassan

Miljoner fler vab-dagar – efter pandemin

Dela
Under covid-19 ökade uttaget av vab kraftigt och sedan dess fortsatt att ligga på förhöjda nivåer. 2022 betalades det ut 1,9 miljoner fler dagar jämfört med år 2019 visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Uttaget av vab-dagar var särskilt högt vid det initiala utbrottet av covid-19 i början av 2020, för att toppa igen i samband med utbrottet av omikronvarianten och säsongsinfluensan vid årsskiftet 2021/2022. Efter det har uttaget av vab-dagar fortsatt att ligga på höga nivåer och i början av 2023 var uttaget högre än under stora delar av pandemin.

-          I samband med pandemin såg vi en nära tredubbling av antalet dagar där föräldrar angav förkylning som anledning till att barnet hölls hemma, och det vi ser nu är att det förkylningsrelaterade vårdandet håller i sig. Mot slutet av 2021 började övriga sjukdomar så som magsjuka öka igen efter att ha legat på låga nivåer under pandemin. Kombinationen av en fortsatt hög nivå av förkylningsrelaterad vab och en återgång till normala nivåer för övriga sjukdomar kan förklara den oväntade utvecklingen av vab-uttag även efter pandemin, säger Love Sjölund, analytiker på Försäkringskassan.

Mer jämställt uttag under pandemin

Mäns andel av utbetalda vab-dagar har ökat långsamt över tid. Och i samband med pandemin accelererade mäns uttag och deras andel ökade betydligt snabbare än tidigare. Mellan 2020 och 2021 ökade mäns andel med 1,5 procent. Ökningen tycks dock vara ett övergående fenomen. År 2022 minskade mäns andel till 38,7 procent och har under 2023 fortsatt att minska.

Mäns andel av utbetalda vab-dagar

  • 2019    37,9 procent
  • 2020    38,7 procent
  • 2021   39,3 procent
  • 2022    38,7 procent

Försäkringskassans rapport omfattar riket som helhet, det finns ingen analys för enskilda län.

Här kan du läsa hela rapporten.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Rekordmånga sjukskrivningar på grund av stress17.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast. Innan millennieskiftet var sjukskrivning på grund av sjukdomar i rörelseorganen, till exempel ont i rygg eller nacke, vanligast vid längre sjukfall. I det nya arbetslivet har kvinnor betydligt högre sjukfrånvaro än män och vissa branscher är mer drabbade än andra. Samtidigt är forskningen tydlig med att arbetsmiljö är den viktigaste faktorn bakom utvecklingen. Idag släpper Försäkringskassan rapporten Från ryggont till utmattning, det första numret i den årligt återkommande serien Försäkringskassans lägesrapport – psykisk ohälsa i dagens arbetsliv.

Sjukfrånvaro i Europa – så sticker Sverige ut30.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Jämfört med andra europeiska länder har Sverige både hög sysselsättningsgrad, relativt sett starka trygghetssystem och därtill en historiskt sett låg och stabil sjukfrånvaro. Dessa tre politiskt fastslagna mål kan delvis vara i konflikt med varandra men i Sverige tyder utfallet på att de går att kombinera – det visar en ny analys från Försäkringskassan som jämfört sjukfrånvaron och sjukförsäkringssystemen i ett antal europeiska länder.

Pandemins inverkan på socialförsäkringen klingar av men vissa mönster består27.6.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Pandemins effekter på socialförsäkringen avtog 2022. Det märks bland annat genom att antalet mottagare av sjukpenning i stort återgick till 2019 års nivåer. Däremot är det fortfarande färre som går till tandläkaren än före pandemin och rekordmånga föräldrar är hemma med sjuka barn. Det visar årets upplaga av rapporten Socialförsäkringen i siffror som presenteras i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum