Sefina Pantbank

Så hittar du gömda skatter på sommarens loppisar

Dela
Höjda bolån, ökade matpriser och ekonomisk oro i samhället har lett till en större prismedvetenhet hos många för att få hushållsbudgeten att gå ihop. Med sommaren är den stora loppissäsongen igång – och värderingsexperten Lie Lundberg spår att det senaste året innebär ett rekordintresse för att både fynda och sälja värdeföremål på loppisar.

Att fler haft det tufft ekonomiskt syns tydligt hos Sefina Pantbank, som haft en ökning av nylån på 13 procent i år jämfört med samma period förra året. Det handlar om mindre lån för att täcka oväntade kostnader som veterinärbesök eller en hög elräkning, men också många som väljer att sälja av värdeföremål de har hemma för att få in lite extra pengar.

- Många gamla prylar är värda mer än vad man kan tro. Kanske har man ärvt ett gammalt smycke eller vas som man inte använder, eller har man sparat på muminmuggar tidigare men tröttnat. Vill man istället fynda så är loppisar helt rätt ställe att leta på, oavsett om man är ute efter fina saker som kan förvandla ens hem eller sådant som kan bli värdefulla samlarobjekt. Är det framförallt av ekonomiska skäl man vill fynda så är det viktigt att vara påläst inför sitt besök och vara öppen för olika stilar och lägga mycket tid på att leta, säger Lie Lundberg, värderingsexpert på Sefina Pantbank.

Lie har över 25 års erfarenhet i branschen, och som värderingsexpert stöter hon på många imponerande föremål. Favoriten är klockor och smycken – något hon tycker att man ska hålla ett extra öga på när man besöker loppisar.

- Att gå på loppis är som att ge sig ut på en skattjakt. Jag letar alltid efter ovanliga smycken eftersom det är mitt stora intresse, och där kan man göra riktigt bra fynd! Mitt hemliga vapen är att jag har med min lupp, som är ett slags förstoringsglas som gör det enklare att kolla efter märkningar och andra viktiga detaljer, säger Lie. 

Här är Lies bästa tips för att bli en lyckad loppisfyndare:

  1. Timing: Lär dig när du bör besöka loppisar för att hitta de mest eftertraktade föremålen till bra priser. Tidiga morgnar är oftast bäst för att hitta unika skatter.
  2. Nischa dig: Specialisera dig inom ett specifikt område för att öka dina chanser att hitta värdefulla och sällsynta föremål. Genom att fokusera på exempelvis porslin, silver eller vintage kan du bli en expert på området och göra exceptionella fynd.
  3. Fördelarna med landsbygd: Utforska mindre loppisar och gårdsauktioner på landsbygden, där konkurrensen vanligtvis är lägre. Det ökar dina möjligheter att hitta unika föremål till förmånliga priser. Gårdsauktioner är särskilt spännande, då de erbjuder en möjlighet att upptäcka hela bohag från gårdar - allt från möbler och porslin till traktorer och trädgårdsredskap. 
  4. Trotsa vädret: Väderförhållandena kan faktiskt vara till fördel. Regniga dagar minskar besökarnas antal på loppisarna, vilket ger dig större möjligheter att göra fantastiska fynd till reducerade priser.
  5. Värderingsexpertis: Tror du att du gjort ett bra fynd? Ta hjälp av en värderingsexpert. Många pantbanker och auktionshus erbjuder kostnadsfri värderingstjänst, vilket ger dig kunskap om föremålets andrahandsvärde.

Nyckelord

Bilder

Om

Sefina Pantbank
Sankt Eriksgatan 44
112 34 Stockholm

www.sefina.se

Sefina Pantbank grundades 1884 och är Nordens största pantbank. Sefina står för ”Secure Finance”, vilket betyder säkra tillgångar. Affärsidén bygger på att låna ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Sefina Pantbank har över 100 medarbetare på tjugo kontor runtom i Sverige med huvudkontor i Stockholm. För mer information, besök www.sefina.se

Följ Sefina Pantbank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sefina Pantbank

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye