Nya ungar i Skånes berguvsbon
I Skåne finns det i dagsläget runt fem berguvspar som har fått ungar. Just nu växer ungarna så det knakar och föräldrarna är fullt upptagna med att skaffa mat åt dem. Genom ett samarbete med Skånes Ornitologiska Förening skapar E.ON bättre förutsättningar för berguvarnas fortsatta överlevnad.

De första av årets ungar har lämnat boet men har ännu inte lärt sig flyga. Därför sitter de i närheten av boet, ofta på en brant där berguven tycker om att bygga sitt bo.
- Det tar cirka 3 veckor till innan de verkligen kan flyga. För de som är lite senare födda tar det ytterligare 6-7 veckor innan de är flygfärdiga, säger Arne Hegemann, ordförande i SkOF och forskare vid Lunds universitet.
Berguven är världens största uggla men är tyvärr en ovanlig syn i Skåne. Det finns idag cirka 15 revir och runt 5 av dessa har häckat och fått ungar i år vilket är en minskning jämfört med de senaste åren.
- Antalet har minskat för att dödligheten är för hög. Delvis på grund av elstolpar, under vintern dog till exempel en 10-årig hanne som har producerat många ungar, honan finns kvar men är ensam. Men fågelinfluensan har också drabbat berguven ganska hårt, säger Arne Hegemann.
E.ONs elstolpar är perfekta utkiksplatser för berguven, men om berguvarna kommer åt de strömförande ledningarna händer det dessvärre att de förolyckas. Därför har E.ON säkrat elledningar på ett antal platser i närheten av berguvarnas revir i ett försök att få fler att överleva.
- Vi har isolerat ett antal ledningar så att när berguven sätter sig på balken i en stolpe och sen ska lyfta, så riskerar den inte, med sina upp till 1,7 meter i vingspann, kortsluta emellan två faser. En viktig insats både för oss och våra fågelvänner, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.
Skånes ornitologiska förening (SkOF) har de senaste veckorna kontrollerat reviren, kollat av bona och om det finns ungar i boet. De har också ringmärkt ungarna så att man lättare kan följa dessa under deras levnadstid.
Tillsammans med E.ON fortsätter SkOF att se över på vilka platser det finns behov av att säkra ledningarna och arbeta för att berguvarna ska bli fler.
Klicka här för att se en film om hur SkOF och E.ON samarbetar.
Fakta berguvar:
Berguven (Bubo bubo) är en av världens största ugglor och förekommer i större delen av Europa och Asien. Den har en massiv kropp och ett kraftigt huvud med örontofsar. Ögonen är orangegula, fjäderdräkten mörkfläckig och bröst och mage är ljusare än ryggen. Berguven kan ha ett vingspann på 170 cm.
Berguven häckar vid 2-3 års ålder och honan lägger vanligtvis 2-3 ägg, som ruvas i drygt en månad. Ungarna är flygfärdiga efter 80-90 dygn. Berguven är extremt känslig för störning under häckningen och kan överge både ägg och ungar om den blir oroad. För att skydda fåglarna hålls därför de flesta revir hemliga.
Kontakter
Terje FrennefalkPress OfficerE.ON Sverige
Tel:073-719 03 01Bilder
Om oss
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
90-miljonerssatsning säkrar elförsörjningen till Sundsvalls sjukhus och boende12.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON investerar 90 miljoner kronor i att bygga om och ta över delar av transformatorstationen i Granloholm i Sundsvall. Projektet syftar till att höja säkerheten och tillgängligheten i elnätet – och är särskilt viktigt eftersom stationen bland annat förser Sundsvalls sjukhus med el.
E.ON främjar biologisk mångfald längs elnätet i Svenljunga kommun10.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Med hjälp av ett svenskt AI-verktyg ska en 3,4 mil lång ledningsgata mellan Skåpanäs och Sånabo röjas – inte bara för att minska risken för strömavbrott, utan också för att ge växter och djur bättre livsmiljöer. Arbetet inleds nästa vecka och väntas pågå under en månad.
E.ON ser över sitt ägande i Kalmar Energi2.6.2025 13:58:45 CEST | Nyheter
E.ON Sverige AB är delägare av Kalmar Energi tillsammans med Kalmar kommun. Samägandet har pågått under lång tid och har präglats av ett gott samarbete med såväl bolaget, som med den kommunala medägaren.
Åsksäsongen är här – så skyddar du dig och din el2.6.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år registreras omkring 100 000 blixturladdningar i Sverige – strax går vi in i den period då de flesta inträffar. – Åska är en av de vanligaste orsakerna till elavbrott. Mellan 5 och 15 procent av alla våra strömavbrott har koppling till åska, även om det varierar mycket mellan olika år, säger Peter Hjalmar, regionchef på E.ON.
Åsksäsongen är här – så skyddar du dig och din el2.6.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år registreras omkring 100 000 blixturladdningar i Sverige – strax går vi in i den period då de flesta inträffar. – Åska är en av de vanligaste orsakerna till elavbrott. Mellan 5 och 15 procent av alla våra strömavbrott har koppling till åska, även om det varierar mycket mellan olika år, säger Lena Berglund, regionchef på E.ON.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum