Inre hamnens bad, bryggor och parker redo inför öppningen

Dela

Bad, bryggor och parker står klara när grindarna öppnas till Inre hamnen torsdag den 6 juli. Med stadsnära bad i Motala ström och långa bryggor för soliga sommardagar får stan ett nytt besöksmål.

Bild: Inre hamnen Foto: Norrköpings kommun
Bild: Inre hamnen Foto: Norrköpings kommun

Efter tio år av planering, projektering, byggande och samverkan kan Inre hamnens första delar öppna närmast vattnet. Bryggor, bad och Varvsparken med sin lekmiljö är klara och den nya Varvsbron över Motala ström gör det lätt för besökare, och på sikt boende, att ta sig in i Inre hamnen till fots eller med cykel.

– Det är en ny årsring som läggs till Norrköpings utveckling och jag är stolt över den miljö som har skapats och som vi nu öppnar för Norrköpingsborna. Jag hoppas att många passar på att besöka området och följer de olika byggen som pågår - om ett år flyttar de första invånarna in! säger Reidar Svedahl, (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden som passade på att testa en av bassängerna under onsdagens pressvisning. 

Det finns tre bad på området: två som är nedsänkta i bryggorna för simning och bad samt en sandstrand i Varvsparken med grundare vatten för de mindre barnen. Baden är allmänna och sköts av kommunen. Allt badande sker på egen risk och det är bara i bassängerna man får bada – Motala ström har generellt badförbud på grund av strömmarna. Öppettiderna för bassängsområdet kommer att vara klockan 9-18 alla dagar i sommar.

Varvsparken är skapad för lek, picknick och bad. Här finns matsäcksbord, lekställning och gräsmattor för ben med mycket spring i sig.

– Genom att öppna Inre hamnen ger vi tillbaka hamnområdet till Norrköpingsborna. Vi har sanerat marken från historiska skulder och omvandlat det till en miljö för framtida generationer. Det är häftigt att kunna erbjuda möjligheten till bad i stadskärnan, säger Ola Brånäs, övergripande projektledare för Inre hamnen från Norrköpings kommun.

Hållbarhet och kvalitet är viktiga ledord för utvecklingen av den nya innerstadsdelen vilket återspeglas i arkitektur, utformning av parker och allmänna ytor. Konsten har sin egen plats i Inre hamnen: det finns ett konstprogram där gestaltningsuppdraget ”Den inre världsutställningen” av Åsa Jungnelius är en central del. Åsa Jungnelius tar avstamp i den konst- och industriutställning som 1906 anordnades i samma område och låter sina nedslag ta formen av paviljonger på Södra kajen. I dagarna kommer Paviljong #3: Portal på plats, en skulptur precis invid Varvsbron.  

NCC tillsammans med underentreprenörer har genomfört byggnationen. Varvsparken, bryggor och bad är gestaltade av Nyréns arkitekter och Varvsbron är gestaltad av Lokal XXX arkitekter.

Kontakt:
Reidar Svedahl (L)
Titel: kommunalråd och ordförande samhällsplaneringsnämnden
Telefon: 070-643 83 33

Ola Brånäs
Titel: projektledare Inre hamnen, samhällsbyggnadskontoret
Telefon: 011-15 12 17
_______________________________________________________________

Avsändare: Lana Brunell, pressansvarig
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Bild: Inre hamnen Foto: Norrköpings kommun
Bild: Inre hamnen Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Bild: Inre hamnen Foto: Norrköpings kommun
Bild: Inre hamnen Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Kommunen förbereder sig för tydligare lagkrav på aktivitet för försörjningsstöd15.5.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Socialdepartementet ska presentera en utredning som föreslår hur ett tydligare aktivitetskrav för att ha rätt till försörjningsstöd kan införas. Kompetensförsörjningsnämnden beslutade därför i dag, den 15 maj, att ge kompetensförsörjningskontoret i uppdrag att ytterligare utveckla sitt arbete med aktivitet vid försörjningsstöd inför den väntade lagförändringen.

Pressinbjudan: Boklansering och konstnärssamtal med projektet Blicka mot Blacka13.5.2024 13:32:21 CEST | Pressmeddelande

Onsdag den 15 maj presenteras konstprojektet Blicka mot Blacka i en helt ny bok, med lansering på Skärblacka bibliotek. Konstprojektet tar avstamp i både det historiska och det nutida Skärblacka, där konstnärerna Anna Märta Danielsson och Mika Liffner i en gemensam konstnärlig process samverkat med boende och lokala aktörer. Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum och Östergötlands museum med finansiering av Region Östergötland.

Förskolan fortsätter sin anpassning till en förändrad befolkningsutveckling8.5.2024 14:19:02 CEST | Pressmeddelande

Under utbildningsnämndens sammanträde, onsdag den 15 maj, ges information om det fortsatta arbetet med att anpassa förskolans organisation till en betydligt lägre befolkningsprognos än vad Norrköping haft fram till 2023. Utbildningsnämnden genomför tillsammans med utbildningskontoret ett strategiskt arbete som syftar till att upprätthålla och stärka kvalitén inom förskolan genom effektivt lokalutnyttjande och förtätande av befintlig kompetens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye