Nytt lagstöd underlättar rättspsykiatriska undersökningar
Från och med den 1 juli ändras viss lagstiftning som berör Rättsmedicinalverkets uppdrag. De nya bestämmelserna kommer bland annat kvalitetssäkra och snabba på vissa rättspsykiatriska undersökningar.
Riksdagen har beslutat om ett antal lagändringar som berör RMV:s rättspsykiatriska verksamhet och som börjar gälla den 1 juli i år. Det handlar bland annat om förändringar i lagen om rättspsykiatrisk undersökning samt i offentlighets- och sekretesslagen.
Lagändringarna innebär bland annat större möjligheter att hämta in uppgifter från hälso- och sjukvård och socialtjänst som bedrivs i privat regi samt från vissa myndigheter. De innebär även rätt att av utredningsskäl ta bland annat urin- och blodprov på en person som undersöks.
- Det här är något vi har efterfrågat i många år. Det nya lagstödet för att beställa handlingar med personuppgifter från privata vårdgivare och vissa myndigheter snabbar på processen och gör vårt uppdrag avsevärt enklare. Tidigare har det hänt att vi inte har fått det material eller den information vi behöver, säger Patrik Backgård, chef för Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska undersökningsenhet i Stockholm.
Förutom privat hälso- och sjukvård omnämns flera statliga myndigheter särskilt i den nya lagtexten. Det handlar om Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Kriminalvården, Migrationsverket samt Totalförsvarets plikt- och prövningsverk. Det handlar i samtliga fall om myndigheter med olika sekretess- och tystnadspliktsbestämmelser, men där dessa nu inte får stå i vägen när rättspsykiatrin på Rättsmedicinalverket efterfrågar handlingar.
- Tidigare kan det ha handlat om att vi till exempel inte har fått uppgifter om medicinering, psykisk hälsa, ställda diagnoser eller information om tidigare gjorda psykiatriska utredningar. Detta har givetvis riskerat att begränsa det underlag vi har haft för att göra våra bedömningar. Nu måste vår begäran hörsammas vilket skapar bättre förutsättningar för såväl de kortare paragraf 7-undersökningarna som för de mer omfattande rättspsykiatriska undersökningarna, avslutar Patrik Backgård.
Kontakter
Jimmy Blomqvist LarssonPressekreterare
Tel:010-483 42 30jimmy.blomqvistlarsson@rmv.seOm Rättsmedicinalverket
Vi är en expertmyndighet inom rättsväsendet. Genom opartiska analyser och bedömningar ger vi tillförlitliga svar som hjälper polis, åklagare och domstolar i olika brottsutredningar. Vi är en länk i rättskedjan och bidrar till ett rättssäkert samhälle. Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri. Vi finns på sex orter i landet, från Umeå i norr till Lund i söder, och har cirka 500 kunniga och engagerade medarbetare.
Följ Rättsmedicinalverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket
Ny statistik för 2023: Något färre förgiftningsdödsfall19.12.2024 08:51:36 CET | Pressmeddelande
Antalet dödsfall som kan härledas till förgiftningar minskade något under 2023 jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Rättsmedicinalverket.
Ny forskning: Ökad risk för våldsutsatta16.12.2024 10:07:38 CET | Pressmeddelande
Personer som upplevt våld är mellan två och tre gånger mer benägna att utveckla vanliga psykiatriska tillstånd som depression, ångest, personlighetsstörningar eller missbruk. Samtidigt löper samma grupp en markant ökad risk för bland annat självmordsförsök. Det visar ny forskning som genomförts av forskare från Sverige, Finland och Storbritannien.
Nytt poddavsnitt: 20 år efter tsunamin – så gick identifieringsarbetet på plats till12.12.2024 09:45:26 CET | Pressmeddelande
I dagarna är det 20 år sedan tsunamin i Sydostasien inträffade; den naturkatastrof där 543 svenskar miste livet. I det viktiga arbetet med att identifiera de avlidna på plats medverkade ett flertal medarbetare från Rättsmedicinalverket.
Rättsmedicinalverket kommer inte använda alternativa ljuskällor19.11.2024 14:06:44 CET | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) kan utifrån aktuellt kunskapsläge inte bedöma förmodade skador avbildade med alternativa ljuskällor. Detta konstaterar myndigheten efter att ha genomfört en systematisk genomgång av kunskapsläget inom området. Den vetenskapliga litteraturen indikerar att alternativa ljuskällor kan göra det lättare att se blåmärken. Däremot är det inte känt om metoden kan särskilja en skada från andra fynd med tillräckligt hög säkerhet vid rättsmedicinska bedömningar. Slutsatsen är därför att fynd avbildade med alternativa ljuskällor inte kan bedömas på ett rättssäkert sätt.
Uppdaterad modell för medicinska åldersbedömningar4.11.2024 13:35:08 CET | Pressmeddelande
Sedan 2017 utför Rättsmedicinalverket medicinska åldersbedömningar inom ramen för brottmål och asylmål. Nu uppdateras modellen för asylmål.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum